Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози разказват за Буджака

Мирослав Класнаков
Снимка: burgascity.com

Любителите на археологията ще имат възможността да се запознаят с информация за част от проучванията на голямото къснонеолитно селище, разположено на полуостров Буджака в гр. Созопол.

Археологът Мирослав Класнаков ще представи днес фрагменти от материалната и духовна култура на едни от първите обитатели на западното българско Черноморско крайбрежие.

Лекцията ще се проведе днес, от 11:30 ч. като част от традиционната лектория в Етнографския музей в Бургас на ул. „Славянска” 69.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сливенски ученик стана лауреат на Националната олимпиада по немски език

Ученик от сливенската езикова гимназия получи най-престижното отличие - лауреат - на Националната олимпиада по немски език, която се проведе на 30 март в Пловдив, съобщи общината. Атанас Исмаилов е ученик в 12 "е" клас в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Получената на олимпиадата оценка 6.00 се признава като..

публикувано на 17.04.24 в 17:25

Обявиха 2 май за неучебен ден в Карнобат

2 май ще бъде неучебен ден в община Карнобат, реше кметът Георги Димитров. Така учениците ще почиват шест дни със събота и неделя - от 1-ви до 6 май включително. 2-ри беше единственият учебен между Деня на труда (1 май), Великден (3-5 май) и Гергьовден (6 май). Димитров обяви решението си, като се обърна към учителите и учениците с думите:..

публикувано на 17.04.24 в 15:11

Кариерна борса се проведе в Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Кариерна борса с участието на водещи работодатели се проведе в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Тя бе насочена към студенти в областта на технически науки. В събитието се включиха и представители на Регионалната служба по заетостта и Регионалния център за развитие на социалната икономика. Кариерната борса са провежда за втора..

публикувано на 17.04.24 в 12:22

Реализират дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“

500 ученици от професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ ще бъдат обхванати в дуално обучение в Академия „Успешно ново начало“. Целта е да се откликне на нуждата на пазара за осигуряването на работна ръка в областта на туризма. Проектът беше представен днес по време на обществено обсъждане на концепцията за..

публикувано на 15.04.24 в 13:32

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

Нови специалности в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас

Кандидат-студентската кампания  в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас към момента върви успешно. Това посочи ректорът на учебното заведение проф. Христо Бозов. Той допълни, че се очаква резултатът от Националната агенция по оценяване и акредитация, след който е възможно университетът вече да приема около и над 6000 студенти.  Вече..

обновено на 11.04.24 в 08:16

Представихме сборника "Приказни истории с БНР-Бургас" в НБУ "Михаил Лъкатник"

БНР-Бургас гостува в Началното базово училище „Михаил Лъкатник“ със сборника „Приказни истории с БНР-Бургас“. Така обществената медия се включва в Националния „Маратон на четенето“, който продължава до 23 април-Световния ден на четенето и авторското право. Сборникът „Приказни истории с БНР-Бургас“ има вече седем издания, а първите две бяха..

обновено на 10.04.24 в 17:11