Изтича срокът за участие в конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена”

Автор:

Пет дни преди крайния срок за участие в шестото издание на националния литературен конкурс, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", участниците надхвърлят 120. По темата "Да обичаш,  въпреки..." до момента писаха ученици от 34 населени места в България и  студенти от 8 университета.

Номинираните в двете категории ще бъдат оповестени на сайта на "Алеф" - http://alef-bg.org в средата на месец април. Там вече са посочени поименно всички, изпратили творбите си за конкурса. След като бъдат определени от журито, номинациите за награди ще бъдат публикувани на сайта. Това ще стане до 20 април.

Церемонията по награждаване ще се състои на 9 май 2019 година в Културен център "Морско казино" - Бургас. Специално за събитието Централен Държавен Архив предоставя документалната фотоизложба "1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи". Тя ще бъде експонирана в зала "Георги Баев" и ще бъде на разположение на граждани и гости на Бургас до 17 май.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха конкурса "Цветен камертон" в Сливен

И тази година Сливен е домакин на Националния фестивал „Цветен камертон“. Днес в зала „Сливен“ беше даден старт на конкурса, в който се състезават млади таланти от цялата страна. Заместник-кметът Пепа Чиликова пожела успех на всички участници. „ Скъпи приятели, участници, родители и гости, изключително ми е приятно да ви приветствам..

публикувано на 20.04.19 в 15:51

Практически занимания по багрене в крепостта „Туида“

Творческа работилница по багрене на платове ще се проведе днес в крепостта „Туида“ - Сливен. Тя се организира от Националния музей на текстилната индустрия, финансиран от Националния фонд "Култура", съобщи директорът на туристическия обект Мая Иванова: „Това е по проект на музея и ще бъде отворен за широката публика. Ще бъде много..

публикувано на 20.04.19 в 08:33

Лазаровден е – моми обикалят къщите

Днес е Лазаровден, а според народната традиция моми обикалят къщите, за да пожелаят здраве и плодородие. Обичаят се изпълнява в денят преди Цветница и е един от   най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар. Малките лазарки от 2А клас на бургаското училище „Епископ Константин Преславски“ с ентусиазъм пресъздават..

публикувано на 20.04.19 в 08:26

Танцова школа "Дюн" с пролетен концерт в неделя

„Пролетен концерт“ ще представи в неделя танцова школа „Дюн“. В него ще участват 130 деца, които се подготвяха с огромен ентусиазъм за изявата, съобщи ръководителят им Петя Стойкова: „Освен всички наши групи, от най – малките до най – големите, които ще представят своята продукция. Ще се включат и представителните ни групи с част от нашия..

публикувано на 19.04.19 в 16:05

Пъстър Лазаровден в Етнографския музей - Бургас (снимки)

Напевът „Отвори чемшир порти, невясто, че да влязат лазарки!“ огласи бургаските улици. Малките лазарки от СУ „Епископ Константин Преславски“, водени от своите учителки Мая Скочева и Божидарка Койчева пресъздадоха обичая лазаруване в двора на етнографския музей. Стопанката на дома, посрещна малките лазарки, а те пяха и наричаха за здраве и..

публикувано на 19.04.19 в 15:10
архив

Артистични резиденции и как се случва изкуството в Югоизточна Европа?

„Мобилност и артистични резиденции на артисти в Югоизточна Европа“ това е темата на международна конференция, която се е провела преди дни в Любляна, столицата на Словения. Тя е организирана от танцова мрежа „Номад“, която свързва артисти и организации работещи в областта на съвременния танц. Участвали са представители на общини и на свободната..

публикувано на 19.04.19 в 13:14

Концерти и творчески ателиета за Цветница в Бургас

 Празничните събития  по повод Цветница започват още днес  в парка на к-с "Славейков" от 11:00 часа. Щандове с пъстри великденски сувенири ще очакват посетителите на проявата, наречена: "Ой Лазаре, Цветница иде, Цветница и Великден и личен ден Гергьовден!". Тя е организирана от Община Бургас и НЧ "Пенчо Славейков 1983". Организаторите са подготвили..

публикувано на 19.04.19 в 10:30