Тодор Стамболиев: Зачестяват случаите на сигнали от хора с увреждания, чийто паркоместа са заети

Автор:

Бургаският обществен посредник Тодор Стамболиев е сигнализирал  институциите, за зачестяващите случаи на заети паркоместа  за хора с увреждания,  от случайно спрели автомобили.  

С разширяване на обхвата на т. нар. „синя и зелена зона“ възникват все повече въпроси! Всички сме наясно, че въпреки желанието и работата на Община Бургас, паркоместата в определени части на града са недостатъчни, информира омбудсманът. 

Напоследък зачестиха случаите с обаждания от лица с увреждания, които живеят в тези зони и притежават МПС, които въпреки обособеното място за паркиране в близост до адреса им не могат да се възползват от него, защото то почти през цялото време е заето.

Най-уязвимата група наши съграждани, лицата с трайни увреждания, които поради вида на заболяването си, се нуждаят от собствен транспорт и имат такъв, но нямат възможност да паркират по настоящия си адрес, биват принуждавани да спрат на друго необозначено за инвалиди място. Така  биват наказвани два пъти. Веднъж изпитват неудобството от това да не могат да паркират в близост до дома си, а едновременно с това търпят  и санкции, ако не си пуснат SMS за платено паркиране.

Опит за въвеждане на привилегировано право за престой и паркиране на МПС по настоящ адрес бе въведено преди повече от 6 год. с приемането на нарочна за целта Наредба от Общински съвет Бургас, но в последствие същата бе атакувана и отменена от административен съд Бургас и ВАС  на РБ.

В търсенето на решение на този въпрос се запознах с множество нормативни актове. Намерих удачно разрешение на проблема в Наредба на Столична община.

Разбира се това право не може и не е редно да бъде давано на всяко лице, притежаващо Решение от ТЕЛК за определена група неработоспособност.

Възможно е такова запазено място да се осигури само за лице с увреждания, което притежава карта за паркиране по чл. 99а от ЗДвП  и което в следствие на увреждането си: „ не може да се придвижва без използването на инвалидна количка, ортопедични апарати, външни протези, не е в състояние да заема изправено положение на тялото без използването на посочените медицински изделия и има трайно оформен функционален дефицит на стоежа, придвижването или издръжливостта.“ Изброяването на заболяванията е примерно.

Местата, предназначени за безплатно и денонощно паркиране на ППС, обслужващи лица с трайни увреждания до сградата по настоящ адрес на правоимащите, се сигнализират с пътни знаци В27 /Забранени са престоят и паркирането, Д21 / Място за паркиране на ППС, обслужващи хора с увреждания, Т17 Табела с текст/ брой места/, Т17 /регистрационен номер на автомобила и указващ, че се извършва принудително преместване на ППС/.

На гърба на знаците със стикер се указва номерът на заповедта на кмета на  общината за предоставяне на правото.

Във връзка с горното съм направил Предложение до кмета на Община Бургас и Председателя на Общински съвет за изготвянето и приемането на нормативен акт, който да урегулира по справедлив начин правата на тези наши съграждани.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Закупуват оборудване за локализиране на нефтени замърсявания в Черно море

Да се подобри опазването на околната среда в района на Черно море. Това е една от целите на трансграничен проект между България и Турция. Той беше представен днес в Бургас. Проектът предвижда закупуването на оборудване, с което бързо да се локализират нефтени замърсявания. Общата стойност на трансграничния проект е близо 400 000 евро...

публикувано на 23.10.19 в 14:10

Кои са нашите „пернати съседи - ще разберем тази събота в Етнографския музей

Кои са нашите „Пернати съседи“ е поредната тема от поредицата лекции  на Бургаския музей. Повод за дискусията е разширяването на човешкото присъствие и неговото влияние върху природата.  Това води до все по-бързо обедняване на животинския и растителния свят в наши дни. За птиците има сведения, че съвместното съществуване на хора и диви животни е..

публикувано на 23.10.19 в 13:21

"Булевард Демокрация"на 23-ти октомври

Темите, с които ще подредим събитията от 23 ти октомври: В очакване на грипа - започна кампания за безплатно ваксиниране на възрастните хора.За нея ще чуем повече от д-р Петко Желязков. Имунизират ли се пенсионерите ще узнаем от самите тях в анкета на Петя Янакиева. След активния туристически сезон, очаквано, регистрацията на безработни в..

публикувано на 23.10.19 в 12:43

Започна изграждането на обхода на Камено

Започнаха подготвителните работи за изграждането на нов обходен път на Камено, съобщават от Агенция пътна инфраструктура. С построяването на отсечката, с дължина 2,3 км, ще се повиши безопасността на движение. Сега колите от и за  „Лукойл Нефтохим”, транзитните тежкотоварни и леки автомобили ще бъдат изведени от улиците на града. Проектът се..

публикувано на 23.10.19 в 12:14

Обжалвания бавят ремонта на улици и изграждането на паркинг в к-с „Възраждане“

Съдебни обжалвания бавят ремонта на улици в к-с "Възраждане". От Община Бургас информират, че до броени дни се очаква решението на Върховния административен съд по жалба, стопираща изграждането на нов паркинг до бул. "Мария Луиза" и ремонт на ул. "Цариградска". Веднага след него ще стартират строителните дейности.  Проектът предвижда паркинг за 200..

публикувано на 23.10.19 в 11:26

Временно се ограничава движението по бул. "Тодор Александров" днес и утре

Дясната лента за движение на бул. "Тодор Александров", от камерата за скорост в посока ул. "Спортна", ще бъде затворена. Ограничението на движението ще бъде за периода от 13:00 до 17:00 часа. На 24 октомври също ще бъде наложена временна реорганизация на движението  от 10:00 до 17:00 часа. През този период ще бъдат затворени поетапно лентите за..

публикувано на 23.10.19 в 11:08

НОИ обсъжда бюджета на обществено осигуряване за 2020 г.

Надзорният съвет на НОИ ще обсъжда проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Предвижда се ръст на пенсиите със 6.7 на сто от първи юли, а също и увеличение на 610 лева на минималните осигуровки за земеделските стопани и самоосигуряващите се лица от първи януари. Няма да се променят обезщетенията за..

публикувано на 23.10.19 в 09:14