Тодор Стамболиев: Зачестяват случаите на сигнали от хора с увреждания, чийто паркоместа са заети

Автор:

Бургаският обществен посредник Тодор Стамболиев е сигнализирал  институциите, за зачестяващите случаи на заети паркоместа  за хора с увреждания,  от случайно спрели автомобили.  

С разширяване на обхвата на т. нар. „синя и зелена зона“ възникват все повече въпроси! Всички сме наясно, че въпреки желанието и работата на Община Бургас, паркоместата в определени части на града са недостатъчни, информира омбудсманът. 

Напоследък зачестиха случаите с обаждания от лица с увреждания, които живеят в тези зони и притежават МПС, които въпреки обособеното място за паркиране в близост до адреса им не могат да се възползват от него, защото то почти през цялото време е заето.

Най-уязвимата група наши съграждани, лицата с трайни увреждания, които поради вида на заболяването си, се нуждаят от собствен транспорт и имат такъв, но нямат възможност да паркират по настоящия си адрес, биват принуждавани да спрат на друго необозначено за инвалиди място. Така  биват наказвани два пъти. Веднъж изпитват неудобството от това да не могат да паркират в близост до дома си, а едновременно с това търпят  и санкции, ако не си пуснат SMS за платено паркиране.

Опит за въвеждане на привилегировано право за престой и паркиране на МПС по настоящ адрес бе въведено преди повече от 6 год. с приемането на нарочна за целта Наредба от Общински съвет Бургас, но в последствие същата бе атакувана и отменена от административен съд Бургас и ВАС  на РБ.

В търсенето на решение на този въпрос се запознах с множество нормативни актове. Намерих удачно разрешение на проблема в Наредба на Столична община.

Разбира се това право не може и не е редно да бъде давано на всяко лице, притежаващо Решение от ТЕЛК за определена група неработоспособност.

Възможно е такова запазено място да се осигури само за лице с увреждания, което притежава карта за паркиране по чл. 99а от ЗДвП  и което в следствие на увреждането си: „ не може да се придвижва без използването на инвалидна количка, ортопедични апарати, външни протези, не е в състояние да заема изправено положение на тялото без използването на посочените медицински изделия и има трайно оформен функционален дефицит на стоежа, придвижването или издръжливостта.“ Изброяването на заболяванията е примерно.

Местата, предназначени за безплатно и денонощно паркиране на ППС, обслужващи лица с трайни увреждания до сградата по настоящ адрес на правоимащите, се сигнализират с пътни знаци В27 /Забранени са престоят и паркирането, Д21 / Място за паркиране на ППС, обслужващи хора с увреждания, Т17 Табела с текст/ брой места/, Т17 /регистрационен номер на автомобила и указващ, че се извършва принудително преместване на ППС/.

На гърба на знаците със стикер се указва номерът на заповедта на кмета на  общината за предоставяне на правото.

Във връзка с горното съм направил Предложение до кмета на Община Бургас и Председателя на Общински съвет за изготвянето и приемането на нормативен акт, който да урегулира по справедлив начин правата на тези наши съграждани.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В сливенските села Блатец, Глушник и Тополчане започват проверки за броя на отглежданите прасета

Започват проверки в няколко села в община Сливен за броя на отглежданите прасета тип „заден двор,“ защото кметовете им не са подали исканата от властите информация. Това бе отчетено от Областната епизоотична комисия като трудност пред налагането на мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете. Проблемните села са Блатец, Глушник и..

публикувано на 23.07.19 в 16:29

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите, които ще ви представим в предаването днес: Три месеца преди местните избори още една обществена фигура обяви кандидатурата си за кмет на Бургас. Това е Владимир Павлов от ПП "Възраждане". Той ще бъде водач и на листата от общински съветници, за мотивите му  и амбициите след минути Работна седмица от четири дни –възможно ли е и..

публикувано на 23.07.19 в 14:25

Каузата на малките хора

Около 40 % от малките хора в България разчитат на някаква трудова заетост. Липсата на достъпна среда и непрекия отказ от работодателите са сред основните им проблеми. Създаденият Център по въпросите на малките хора в София е третият в Европа. Целта е да получават подкрепа, консултации, взаимопомощ, специализирана литература. Да..

публикувано на 23.07.19 в 13:42

Бургазлия - в неизвестност от 10 дни

Бургазлия е в неизвестност от 12 юли. Емил Василев Танев се е прибрал от Германия в дома си и оттогава близките му нямат контакт с него, в апартамента му,  в центъра на морския град, е открит само портфейла му. Ако някой има информация за Емил, може да сигнализира в полицията.

публикувано на 23.07.19 в 13:06

Предвиждат нов крайуличен паркинг в „Зорница“

Да се създаде нов крайуличен паркинг близо до детската градина „Звездица Зорница“ и ОУ „Георги Бенковски“. Това предложение е внесено в Общинския съвет от местната администрация по искане на родители и директора на училището. За целта трябва да бъде изменен подробният устройствен план на терена, който е предвиден за озеленяване, посочи главният..

публикувано на 23.07.19 в 12:16

Община Болярово приема заявления за ползване на лична помощ на хората с увреждания

 Хората с увреждания могат да подават заявления за ползване на лична помощ в община Болярово. На база на влезлите в сила Закон за личната помощ и Наредба за включване в механизма лична помощ се регламентира кой има право на тази помощ и как ползвателите да се включат в механизма. Според Закона за лична помощ до 31 декември 2020 г. ползватели на..

публикувано на 23.07.19 в 10:38

Временна организация на движението на жп прелеза в участъка Твърдица-Шивачево

Временна организация на движението ще бъде въведена от днес в района на жп прелеза в участъка Твърдица-Шивачево в община Сливен. Причината е продължаващ ремонт на релсите и на прелеза. Движението ще се отбива по обходен маршрут, като ще бъдат поставени и съответните табели. Мярката ще важи до 18.00 часа на 24 юли.

публикувано на 23.07.19 в 08:10