Месец на комикса започва в Бургас

Автор:

Месец на комикса започва от днес в изложбената зала на филиала на Националната художествена академия в Бургас. Експозицията, озаглавена "В това време на едно друго място / 100 години чешки комикс“ се организира от Съюза на българските художници  и Чешкия културен център у нас. Тя представя историята на една държава през изкуството на комикса, разказва художникът Антон Стайков, който се занимава с история и анализ на комикса в България и по света.

„Например ще видим комикса за Швейк. Освен илюстрациите на Йозеф Лада, той прави и комикс за Швейк. Ще видим един страхотен автор Кая Саудек, който е бил дисидент. Дълги години е публикувал комикси в негов много типичен стил, повлиян от американския ъндърграунд и може би от френския комикс от 1968 г., който също е бунтарски.“

Откриването на експозицията е днес от 18.00 ч. в изложбената зала на филиала на НХА в Бургас. А на следващия ден от  11 часа  художникът Антон Стайков ще изнесе лекция, посветена на езика на комикса.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорен ансамбъл "Странджа" обявява конкурс за балетист

Професионалният фолклорен ансамбъл "Странджа" обявява конкурс за длъжността балетист. Изискаването към кандидатите е да са мъже на възраст до 25 години. Конкурсът ще се проведе на 22 юни /събота/ от 11.00 часа в сградата на Младежкия културен център в Бургас.

публикувано на 20.05.19 в 12:41

Изложба показва съвременната българска иконопис в Казиното

Изложбата " И нему да бъде слава и чест, и почит..." се състои от 6 оригинални икони на съвременни български иконописци и 15 постера, възпроизвеждащи образите на Кирил и Методий, техните ученици и княз Борис, пречупени през авторския поглед на художници от края на XIX и първата половина на XX в. Изложбата ще бъде открита днес, 20 май от 18.00 часа в зала..

публикувано на 20.05.19 в 12:25

Концерт на "Охлюва" посветен на Европейския морски ден

На открита сцена "Охлюва" днес от 17.30 часа ще се проведе концерт, посветен на Европейския морски ден - 20-ти май. Той е организиран от Община Бургас, Центъра за подкрепа на личностното развитие и с любезното съдействие на Съюза на моряците- ветерани в града. В концерта ще вземат участие: детски фолклорен танцов ансамбъл "Радост" с ръководител Димитър..

публикувано на 20.05.19 в 12:21

"Пандира и останалите бургазлии" на Румяна Емануилиду вече в книжарниците

Документите от Белене, непубликувани досега снимки и истории намират място във второто преработено и допълнено издание на книгата "Пандира и останалите бургазлии", която излезе преди дни от печат. Тя е продължение на излязлата преди десетина години „Пандира - Мюнхаузен от Бургас и останалите бургазлии“ от Румяна Емануилиду, председател на..

публикувано на 20.05.19 в 12:00

"Ангел Заберски Биг Бенд“ ще се включи в "Джаз в Бургас"

Виртуозите от "Ангел Заберски Биг Бенд" ще превърнат 13 юли в незабравима морска вечер. Това е датата на тяхното участие във фестивала "Джаз в Бургас". Бендът включва близо 20 уникални инструменталисти, повечето от които си имат и своя соло кариера. Ще ги чуем в експоцентър "Флора" с една въздействаща програма. Тази година в шестото издание на "Джаз в..

публикувано на 20.05.19 в 11:23

Изложбата "АRT IN CONVERGE" ще бъде открита днес

Десет бургаски художници в колаборация с 40 творци от Турция, сред които професори по изобразително изкуство от университетите там, участват в изложбата "АRT IN CONVERGE" или "Изкуството ни свързва". Интересната експозиция ще бъде открита   в зала "Ал. Г. Коджакафалията" на 20 май  от 19.00 часа.Тя включва  проекти от областта на пластиката,..

публикувано на 20.05.19 в 08:20

Кметът на Средец: БНР Бургас е изключителен медиен партньор

Кметът на Средец Иван Жабов  изтъкна приноса на  БНР Бургас   за утвърждаването  на събитие като Божура и  за доброто взаимодействие между община и медия. Той изрази благодарността си и чрез   откритото ни студио с водещ Георги Янакиев. Вашата награда от събитието  е напълно заслужена, тъй като през всичките тези години сте изключителен медиен партньор,..

публикувано на 19.05.19 в 12:02