Животновъди и кметове настояват за по-строг държавен контрол и създаване на национална стратегия

По -строг контрол върху стадата и създаване на стратегия са част от мерките, които могат да бъдат  въведени, за да не се повтаря ситуацията с евтанизираните животни  в община Болярово от миналата година. Поискаха ги днес на форум в пограничния град ветеринарни специалисти и животновъди. Проявата бе организирана от кмета на Болярово Христо Христов.

Десетки животновъди, представители на браншови организации, кметовете на Малко Търново, Елхово и  Стралджа , както и служители на Агенцията по храните и министерството на земеделието обсъдиха възможните превантивни дейности, с които могат да бъдат предпазени животните от нови болести и промените в държавната политика в сектора. Кметът Христо Христов  заяви,че всички предложения ще бъдат насочени към земеделското министерство. Според него  е необходима:

Една стратегия за преодоляване на тези последици, от това което се случва на наша територия. Има предложения и за някакъв компенсаторен механизъм, който да е като гаранция в подобни случаи и да са спокойни стопаните.

Контрол има и държавата полага усилия, каза  Димитър Беровски  от министерството на земеделието.Тази година започва да тече нова програма за профилактика на животните:

В нея са увеличени, дори за това проблемното заболяване, специално са допълнени, 6 хиляди проби, ако не се лъжа.Те са добавени  в тази програма за следващите три години заради това, което се случи.

Дочка Панайотова, чиито 800 овце бяха избити миналото лято, обясни какво очакват от институциите:

Трябва да ни подкрепят, да дойдат при нас да ни видят с какво се занимаваме. Да има повече субсидия за  нашия район, повече ветеринари, да прекратим тези убийства на животни.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават разговорите за ГКПП Резово

Двама заместник – министри потвърдиха намерението за нов ГКПП между България и Турция. На среща между заместник-министърът на вътрешните работи на южната ни съседка Мухтерем Индже и колегата му от България Милко Бернер бе обсъдена възможността над река Резовска да се изгради мост за тази цел. Oт страна на Турция е започнала..

публикувано на 20.04.19 в 13:13
Румен Порожанов

Порожанов: Може да облекчим контрола върху биопродукцията

Държим на строг контрол и върху биопродукцията, и върху тези, които я проверяват. Това коментира в Бургас относно протестите на фермери земеделският министър Румен Порожанов.   Опитваме се да облекчим контрола върху биопроизводството, поясни Порожанов. „Готвим измененията, изтече срокът, така че да се облекчи от гледна точка на..

публикувано на 19.04.19 в 16:25

От швейцарски шоколади до релаксиращи джакузита на изложението ''За Туризма от А до Я''

Близо 50 фирми, обслужващи туристическия сектор се включиха в изложението ''За Туризма от А до Я'', което гостува в Бургас. Форумът се провежда за седма поредна година и има за цел да срещне производители и търговци на храни, напитки, аксесоари, различни стоки и услуги с хотелиери и ресторантьори. Фирмите, които се включват в изложението са..

публикувано на 19.04.19 в 14:09

Димитър Бойчев бе избран за зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика

Народният представител от ГЕРБ-Бургас бе избран за зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика. Това се случи след гласуване промяна на състава й от депутатите на пленарно заседание днес. За председател бе избран Валентин Николов от ГЕРБ, като бяха гласувани и приети още двама нови членове – Станислав Стоянов и Васил Цветков...

публикувано на 19.04.19 в 10:33

Изложението "За Туризма от А до Я" ще се проведе в Бургас

Изложението "За туризма от А до Я" ще се открие днес в Бургас. То е насочено към фирми и организации, които договарят продукти и стоки, необходими за бизнеса. Събитието  ще се проведе днес и утре във Флората.Изложението е пътуващо, то вече  бе в Слънчев бряг. На 22-ри и 23-ти април ще гостува на Созопол става домакин на изложението.  Входът за всички..

публикувано на 19.04.19 в 09:31

Министър Румен Порожанов ще се срещне със земеделци от Бургас

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пристига в Бургас. Той ще участва в среща със земеделски производители от региона . Тя е част от информационната кампания по директните плащания за 2019 г. Събитието ще се проведе от 14:00 часа в сградата на Областна администрация Бургас.

публикувано на 19.04.19 в 08:16
Снимката е илюстративна.

Бургас на седмо място по ниска безработица за март

Продължава тенденцията нивото на безработица в Бургаско да е по-ниско в сравнение със средното за страната. Това показват данните за месец март. Въпреки това се нареждаме на 7-мо място в сравнение с останалите градове в страната по показателя „ниска безработица“. Преди Бургас в класацията се нареждат София, Габрово, Варна, Стара Загора,..

обновено на 18.04.19 в 16:28