Животновъди и кметове настояват за по-строг държавен контрол и създаване на национална стратегия

По -строг контрол върху стадата и създаване на стратегия са част от мерките, които могат да бъдат  въведени, за да не се повтаря ситуацията с евтанизираните животни  в община Болярово от миналата година. Поискаха ги днес на форум в пограничния град ветеринарни специалисти и животновъди. Проявата бе организирана от кмета на Болярово Христо Христов.

Десетки животновъди, представители на браншови организации, кметовете на Малко Търново, Елхово и  Стралджа , както и служители на Агенцията по храните и министерството на земеделието обсъдиха възможните превантивни дейности, с които могат да бъдат предпазени животните от нови болести и промените в държавната политика в сектора. Кметът Христо Христов  заяви,че всички предложения ще бъдат насочени към земеделското министерство. Според него  е необходима:

Една стратегия за преодоляване на тези последици, от това което се случва на наша територия. Има предложения и за някакъв компенсаторен механизъм, който да е като гаранция в подобни случаи и да са спокойни стопаните.

Контрол има и държавата полага усилия, каза  Димитър Беровски  от министерството на земеделието.Тази година започва да тече нова програма за профилактика на животните:

В нея са увеличени, дори за това проблемното заболяване, специално са допълнени, 6 хиляди проби, ако не се лъжа.Те са добавени  в тази програма за следващите три години заради това, което се случи.

Дочка Панайотова, чиито 800 овце бяха избити миналото лято, обясни какво очакват от институциите:

Трябва да ни подкрепят, да дойдат при нас да ни видят с какво се занимаваме. Да има повече субсидия за  нашия район, повече ветеринари, да прекратим тези убийства на животни.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Борят престъпността в Слънчев бряг с осветление на плажа

Трийсет и един стълба с над 90 лампи осигуряват тристранно осветяване на плажа в Слънчев бряг през нощта. Ивицата е първата по нашето крайбрежие с нощно осветление.  Плажът в курорта е дълъг над 10 километра и на места е широк над 60 метра.  Целта е да се осигури бедзопасността на летовниците. От Областната дирекция на МВР кометираха, че това е..

публикувано на 21.07.19 в 11:31

Минералните бани ще се развиват като курортна зона

Изменение на Общия устройствен план в района на вилна зона Минералните бани предлага Община Бургас. Територията от около 135 дка в момента е предназначена за вилно строителство. Целта е там да се обособи район за курортна дейност. Предложението за промяна идва от собственици на имоти в района, обясни главният архитект на Община Бургас Веселина..

публикувано на 21.07.19 в 11:03
Остров Света Анастасия

Одобриха предложението за разширяване на пристанището на остров Света Анастасия

Предложение за учредяване на право на строеж върху морското дъно в акваторията на Остров Света Анастасия ще отправи Община Бургас към държавата. То беше гласувано днес по време на извънредното заседание на Общинския съвет. Целта е по този начин да осигурим възможност пристанът да работи по-дълго време, обясни главният архитект на Община Бургас..

публикувано на 19.07.19 в 13:18
Снимката е илюстративна.

Община Бургас иска да разшири пристанището на остров Света Анастасия

Учредяване на право на строеж върху морското дъно в акваторията на Остров Света Анастасия иска Община Бургас от държавата. Това е единствената точка, която ще бъде разгледана днес по време на извънредното заседание на Общинския съвет. Целта е да бъде разширено специализираното пристанище на острова, обясни главният архитект на Община Бургас..

публикувано на 19.07.19 в 08:14

Има застой на пазара на труда

Има застой на пазара на труда за първите шест месец, спрямо същия период за миналата година, каза Живко Янакиев, директор на "Бюро по труда" в Бургас. Със 200 души са се увеличили  новорегистрираните в "Бюро по труда"- Бургас за първите шест месеца тази година спрямо същия период през 2018 г. Със 150 по-малко са отпаднали от пазара на труда..

публикувано на 18.07.19 в 16:50

Сезонът започна слабо, но не очакваме драстичен спад на туристи

По - слаб е туристическият сезон до момента в Созопол, но очакванията са в края му, показателите да са добри. Морският град е предпочитана   дестинация както за българските, така и за чуждестранните туристи, коментира и. д. кмет Катя Стоянова: „Според мен отлива на туристи няма да е толкова драстичен при равносметката в края на сезона...

публикувано на 17.07.19 в 15:43

Строги санкции за „диво къмпингуване“ по Черноморието

Промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, на които бе наложено президентско вето, все пак бяха повторно гласувани в парламента през изминалата седмица, в същия вид, в който бяха предложени от няколко депутати от Обединените патриоти… Промените се отнасят до по-строги правила за хората, които обичат да разпъват палатките си край..

публикувано на 17.07.19 в 09:28