250 души могат да получат пари за трудова мобилност

 Нови 250 безработни ще могат да се възползват и през 2019 г. от мерките на Агенцията по заетостта за насърчаване на трудовата мобилност. Те дават възможност за финансова подкрепа и стимулиране на насочени от бюрата по труда лица, които започват работа в друго населено място, различно от местоживеенето им.

От мерките могат да се възползват безработни, регистрирани в бюрата по труда, включително и младежи, ползвали социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа. Целта е да се стимулират и насърчат безработните, особено живеещите в отдалечени от икономическите центрове населени места, към по-голяма мобилност и активност. Успоредно с това се създават условия за пренасочване на неработещи професионално подготвени кадри към работодатели, изпитващи нужда от квалифицирана работна сила.

Средства за покриване на разходите за обществен междуселищен транспорт безработните могат да получат още при насочването им от бюрото по труда за среща с работодател за наемането им на работа в друго населено място. За целта те трябва само да подадат в бюрото по труда заявление, да представят попълнения от работодателя отрязък от насочващото писмо и билетите за ползвания междуселищен транспорт за явяване на уговореното интервю.

Освен това, по тази мярка на безработните, които след насочване от бюрото по труда започнат работа и пътуват ежедневно до друго населено място, могат да се поемат половината от разходите за обществен транспорт за период до 12 месеца. С тези лица се сключва договор, съгласно който бюрото по труда ежемесечно възстановява 50% от реално направените транспортни разходи въз основа на представени от лицето превозни документи за ползвания обществен транспорт.

Финансова подкрепа се предоставя от края на 2017 г. и на безработните, които са насочени от бюрото по труда и сменят адреса си, за да работят на повече от 50 км от дома си . Те могат за период до 12 месеца да получават до 200 лв. месечно за възстановяване на част от разходите им за наем квартира, такса за ясла/детска градина и интернет услуги.

Мерките за мобилност се реализират в рамките на планирания за 2019 г. финансов ресурс и определените максимални размери на предоставяната подкрепа.  Все още в голяма част от бюрата по труда са налични свободни средства за сключване на нови договори.

През предходната година общо 130 безработни са ползвали преференция за мобилност. От тях на 40 са възстановени 50% от разходите за ежедневен транспорт, а на 87 са предоставени до 200 лв. месечно за наем, интернет, детска ясла или градина.

Подробна информация за свободните средства и възможностите за ползване на някоя от описаните  преференции за стимулиране на мобилността на безработни лица може да бъде намерена на официалната електронна страница на Агенция по заетостта, в рубриката „Териториална мобилност на безработните лица”, а консултации могат да бъдат получени във всички бюра по труда в страната.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават разговорите за ГКПП Резово

Двама заместник – министри потвърдиха намерението за нов ГКПП между България и Турция. На среща между заместник-министърът на вътрешните работи на южната ни съседка Мухтерем Индже и колегата му от България Милко Бернер бе обсъдена възможността над река Резовска да се изгради мост за тази цел. Oт страна на Турция е започнала..

публикувано на 20.04.19 в 13:13
Румен Порожанов

Порожанов: Може да облекчим контрола върху биопродукцията

Държим на строг контрол и върху биопродукцията, и върху тези, които я проверяват. Това коментира в Бургас относно протестите на фермери земеделският министър Румен Порожанов.   Опитваме се да облекчим контрола върху биопроизводството, поясни Порожанов. „Готвим измененията, изтече срокът, така че да се облекчи от гледна точка на..

публикувано на 19.04.19 в 16:25

От швейцарски шоколади до релаксиращи джакузита на изложението ''За Туризма от А до Я''

Близо 50 фирми, обслужващи туристическия сектор се включиха в изложението ''За Туризма от А до Я'', което гостува в Бургас. Форумът се провежда за седма поредна година и има за цел да срещне производители и търговци на храни, напитки, аксесоари, различни стоки и услуги с хотелиери и ресторантьори. Фирмите, които се включват в изложението са..

публикувано на 19.04.19 в 14:09

Димитър Бойчев бе избран за зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика

Народният представител от ГЕРБ-Бургас бе избран за зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика. Това се случи след гласуване промяна на състава й от депутатите на пленарно заседание днес. За председател бе избран Валентин Николов от ГЕРБ, като бяха гласувани и приети още двама нови членове – Станислав Стоянов и Васил Цветков...

публикувано на 19.04.19 в 10:33

Изложението "За Туризма от А до Я" ще се проведе в Бургас

Изложението "За туризма от А до Я" ще се открие днес в Бургас. То е насочено към фирми и организации, които договарят продукти и стоки, необходими за бизнеса. Събитието  ще се проведе днес и утре във Флората.Изложението е пътуващо, то вече  бе в Слънчев бряг. На 22-ри и 23-ти април ще гостува на Созопол става домакин на изложението.  Входът за всички..

публикувано на 19.04.19 в 09:31

Министър Румен Порожанов ще се срещне със земеделци от Бургас

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пристига в Бургас. Той ще участва в среща със земеделски производители от региона . Тя е част от информационната кампания по директните плащания за 2019 г. Събитието ще се проведе от 14:00 часа в сградата на Областна администрация Бургас.

публикувано на 19.04.19 в 08:16
Снимката е илюстративна.

Бургас на седмо място по ниска безработица за март

Продължава тенденцията нивото на безработица в Бургаско да е по-ниско в сравнение със средното за страната. Това показват данните за месец март. Въпреки това се нареждаме на 7-мо място в сравнение с останалите градове в страната по показателя „ниска безработица“. Преди Бургас в класацията се нареждат София, Габрово, Варна, Стара Загора,..

обновено на 18.04.19 в 16:28