Министър Вълчев :Механизмът за задържане на ученици в образователната система трябва се префокусира

Механизмът за задържане на ученици в образователната система трябва се префокусира, за да успее, каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който е на посещение в Сливен. Той коментира, че в рестриктивните мерки към родители, които не си изпращат децата в училище се предвижда да им бъдат спрени не само социалните помощи, но и изравнителните. Министър Вълчев е в Сливен за участие във форума „Европа в нашия дом“.

Министър Вълчев заяви, че единствено през държавата ще могат да бъдат налагани ефективни рестриктивни мерки срещу безотговорните родители, защото механизма, чрез който кметовете налагат глоби не работи.

 Убедени сме, че това ще има успех. Всички мерки заедно, всички институции заедно само могат да се справят.

Вълчев каза още, че целта е децата не само да бъдат записани в училище, но и да посещават учебните занятия.

 Родителите им не винаги го разбират. Когато се наемат хора от общността по-добре ги разбират. Над 200 медиатори имаме вече в страната допълнително назначени за последните две години.

Образователният министър съобщи, че от понеделник Регионалното управление на образованието в областта ще има нов началник.

Има моя заповед за назначаването на г-жа Чолакова

Милена Чолакова е избрана с конкурс за длъжността.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Смущаващо ниски резултати на матурите в Ямбол

Смущаващо ниски резултати на матурите след 7 и 12 клас отчитат от Регионалното управление по образованието в Ямбол. На изпита по Български език и литература след 7 клас, областта е на последното 28 място в страната. През последните 5-6 години Ямболска област се е настанила твърдо в дъното на таблицата, но тази година е на последно място по успех..

публикувано на 17.07.19 в 12:31

Започва втората седмица на лятната академия на НХА в Бургас

Интересни занимания за деца през ваканцията се предлагат в първата лятната академия на НХА в Бургас. Малчуганите творят и се забавляват вече седмица, като все още има възможност да бъдат записани още участници. От днес до 19 юли е втората и последна седмица на инициативата, съобщи ръководителят на проекта Мария Ландова:      "Много..

публикувано на 15.07.19 в 09:31

Нов фитнес на открито в двора на ПГТ “Алеко Константинов” Поморие

Ново колело, кростренажор, преса за гърди и гребен тренажор вече са разположени в двора на Професионалната гимназия по туризъм  “Алеко Константинов”  в Поморие. Със средства от общината старите амортизирани съоръжения бяха подменени, а новият фитнес на открито вече се радва на интерес от страна на десетки малки и големи спортисти.

публикувано на 10.07.19 в 15:38

Автото спечели проект по национална програма за обновяване на оборудването

Професионалната гимназия по транспорт е единствената от Бургас, заедно с още 24 училища от страната, която е в списъка с одобрени проекти за финансиране от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Модернизиране на системата на професионалното образование”...

публикувано на 09.07.19 в 12:45

В понеделник започва първата лятна академия на НХА Бургас

Лятна академия за деца и ученици организира за първи път филиала на НХА в Бургас. Програмата, включва  специализирани ателиета по живопис, графика, скулптура, витраж, уъркшопове, творчески експедиции, арт пикник , посещение на изложби и хепънинг. Лятната академия ще се проведе от 8 до 19 юли.

публикувано на 05.07.19 в 16:22

Специален автобус на „Бургасбус“ ще вози учениците до Морското училище

Специален автобус на общинския превозвач „Бургасбус“ ще събира от определен маршрут всички възпитаници на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" сутрин и ще ги връща следобед. Това беше решено по време на среща между зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева, Петко Драгнев - управител на "Бургасбус", и..

публикувано на 03.07.19 в 15:16

Първите ученици вече са на лагери на море или планина

 В началото на лятната ваканция първите ученици вече са на лагери на море или планина. Базите, стопанисвани от министерството на образованието на юг от Бургас, работят с почти пълен капацитет, а резервации има до края на сезона. Причините - въпреки че не са лукс категория, условията са прилични, а цените повече от удовлетворяващи.   4 са базите на МОН..

публикувано на 03.07.19 в 09:14