Министър Вълчев :Механизмът за задържане на ученици в образователната система трябва се префокусира

Механизмът за задържане на ученици в образователната система трябва се префокусира, за да успее, каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който е на посещение в Сливен. Той коментира, че в рестриктивните мерки към родители, които не си изпращат децата в училище се предвижда да им бъдат спрени не само социалните помощи, но и изравнителните. Министър Вълчев е в Сливен за участие във форума „Европа в нашия дом“.

Министър Вълчев заяви, че единствено през държавата ще могат да бъдат налагани ефективни рестриктивни мерки срещу безотговорните родители, защото механизма, чрез който кметовете налагат глоби не работи.

 Убедени сме, че това ще има успех. Всички мерки заедно, всички институции заедно само могат да се справят.

Вълчев каза още, че целта е децата не само да бъдат записани в училище, но и да посещават учебните занятия.

 Родителите им не винаги го разбират. Когато се наемат хора от общността по-добре ги разбират. Над 200 медиатори имаме вече в страната допълнително назначени за последните две години.

Образователният министър съобщи, че от понеделник Регионалното управление на образованието в областта ще има нов началник.

Има моя заповед за назначаването на г-жа Чолакова

Милена Чолакова е избрана с конкурс за длъжността.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски ученици представиха свои фирми на Международно състезание

Международно състезание на тренировъчни фирми се проведе в Пловдивския панаир миналата седмица. В него се включиха над 800 ученици от седем държави. Бургас беше представен от единайсетокласници от Търговската гимназия. Те се включиха с две разработени. Мима Минчева, Румен Христов и Калин Петров са разработили фирма, свързана с търговия на..

публикувано на 22.04.19 в 17:54

Бургаски родители се обявиха срещу „Националната стратегия за детето"

Десетки родители организираха информационна акция в Бургас против „Националната стратегия за детето 2019-2030“. Недоволните граждани изразиха опасения, че съществува риск социалните служби в страната да изземат функцията на родителите и да се улесни отнемането на деца от семействата им. " За всички е видно, че има антисоциална политика, не социална..

публикувано на 22.04.19 в 17:04

Първокласници се включиха в кампанията за пътна безопасност

Нови 46 първокласници, този път от училище „Константин Преславски” в Бургас, бяха обучени в превантивната кампания по пътна безопасност - „Спри! Огледай се! Помахай”, реализирана съвместно с фирма, световен лидер в производството на автомобили и камиони и от ОД МВР – Бургас на територията на Община Бургас. Екипът ръководен от Димитър..

публикувано на 22.04.19 в 12:27

Регионално състезание за "Учебна компания" днес на Флората

Днес Община Бургас, Индустриален и логистичен парк - Бургас, съвместно с "Джуниър Ачийвмънт България", организират регионално състезание по програма "Учебна компания" в Експозиционен център "Флора". То е част от националната квалификация за Националното състезание "Най-добра учебна компания 2019". В инициативата участват близо 30 ученически компании от..

публикувано на 22.04.19 в 11:24

Община Тунджа със стипендии за талантливите

70 ученици и студенти от община „Тунджа” получиха стипендии в навечерието на празника на Общината 22 април- Денят на Земята. Средствата за стипендиите са изцяло събрани от благотворителни инициативи. Стипендиите се отпускат за 11 –и път, като тази година за подпомагане на талантливи ученици и студенти се предоставят 20 000 лева. Сумата е част..

публикувано на 21.04.19 в 08:17

Община Бургас ще инициира среща между професионалните гимназии и бизнеса

Община Бургас ще инициира среща между директорите на професионалните гимназии, Инспектората по образование и бизнеса в града. Идеята е на управителите на предприятия и браншови организации в града, които днес се срещнаха с кмета Димитър Николов, заместника му Красимир Стойчев и представители на Регионалната..

публикувано на 18.04.19 в 17:24

Несебър е с национален победител в състезание по английски език

19 ученика от СУ”Любен Каравелов” – Несебър се класираха за националния кръг на Шестото национално състезание по английски език. Престижната проява се организира от издателство PEARSON LONGMAN България специално за училищата от общността „Пиърсън Лонгман училища в България” и цели да запознае учениците със специфики от формата на международните изпити..

публикувано на 16.04.19 в 17:29