Уволняват служител, допуснал сеч на защитени дървета в Малко Търново

Снимка: Дико Патронов/Фейсбук


За неправомерно изсечени защитени дървета край местността Черногорово, сигнализираха граждани на Малко Търново. Те посочват, че това се е случило след решение на местната администрация. От там обясниха, че става въпрос за немарливост от страна на общински служител, който ще бъде санкциониран.

В решението на Община Малко Търново всичко е описано правилно – кои дървета да бъдат изсечени и кои – не. На практика, обаче, неправомерно са изсечени защитени видове, обясни лесовъдът Дико Патронов:

„Тази сеч е незаконна. Дървета, някои от които с диаметър 70-80 см., което отговаря, донякъде, на 200-250 годишни дървета. И най-куриозното е, че между тях има и странджански дъб, който вид присъства в списъка на защитените дървета в България и който е под особен режим“

Вината за изсичането на защитените дървета е на общински служител, обясни кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

„Аз съм го наел да бъде като отговорник, пряк отговорник за това, когато добиват дървесина за отопление на общинските предприятия. Имали са категорично дадена заповед тези дървета да не се пипат, да не се режат. Но, заради неговата немарливост, явно не е упражнил контрол, бригадата са решили и са ги отрязали. Категорично – виновен е той. Поемам, естествено, и аз вината. Затова – ще има най-тежкото наказание, най-вероятно ще бъде уволнен“

Регионалната дирекция по горите в Бургас е извършила проверка на място и се очаква скоро Община Малко Търново да бъде санкционирана.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Созополските рибари отхвърлиха проекта за реконструкция на пристанището

След бурни дебати созополските рибари отхвърлиха проекта за реконструкция на порта. Това стана с гласуване на събрание в залата на читалището тази вечер. Над 100 души декларираха желанието си в подписка, която ще продължи в града. Рибарите искат ремонт, но без поставянето на понтони.   "Ще се борим да направим проект, който да е удобен и приемлив за..

публикувано на 18.11.19 в 18:20
Снимката е илюстративна

Паркинг със 17 места може да се реализира по ул. "Цар Симеон 1"

Паркинг с около 17 места може да се реализира в края на ул. "Цар Симеон 1", преди пресечеката със "Сан Стефано". Общината има изготвен предварителен проект, поясни главният архитект Веселина Илиева. Паркингът не би попречил на пешеходната зона, поясни тя: "С проекта за реконструкция на изпълнения вече участък до ул. "Иван Богоров", е..

публикувано на 18.11.19 в 16:21
Снимка: Архив

Акция по залесяване ще се проведе около село Изворище в събота

Доброволческа акция по залесяване организират от Сдружението „Зелена Странджа“ и "Гората.бг". Тя ще се проведе на 23 ноември в района на бургаското село Изворище. Преди две години там изгоряха над 4000 дка гора , обясни Владимир Димитров от „Зелена Странджа“.  „В събота ще се съберем около 10.00 ч. на центъра на село Изворище. От там ще тръгнем..

публикувано на 18.11.19 в 16:20

Да се изгради ли многоетажен паркинг в к-с "Братя Миладинови"?

Община Бургас предлага изграждането на многоетажен паркинг на терен в к-с "Братя Миладинови", на бул. "Демокрация". Той не  се намира в непосредствена близост до жилищни сгради. Става въпрос за неизползваема от години площадка пред сграда на Медицинския колеж. Според предварителните проучвания, там може да бъде построен многоетажен паркинг за..

публикувано на 18.11.19 в 14:50

Булевард Демокрация на 18 ноември

Доставят безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите в кабинетите на личните лекари. 7 хиляди дози са предвидени за трите области Бургас, Ямбол и Сливен. Любима Бургазлиева от Регионалния фармацевтичен съюз с  подробности за кампанията, която се провежда за първа година. Синдикатите подготвят обща национална протестна демонстрация за..

публикувано на 18.11.19 в 14:49

Три дни без вода в Бургас, Несебър, Поморие, Айтос, Карнобат и Руен

Населените места, които са водоснабдени от система „Камчия” ще останат без вода за почти три дни. Това се налага поради есенно - зимната профилактика на съоръженията на „Камчия”, информират от  ВиК Бургас. В Бургас и общините, които се намират в северната част на областта (Айтос, Карнобат, Несебър, Камено, Сунгурларе и Руен), водата ще бъде спряна от..

публикувано на 18.11.19 в 13:53

Общината обособи нова зона за игра в к-с "Зорница"

Общината изгради нови детска площадка  между блоковете с номера 11 и 13 в к-с "Зорница". Тази нова зона в "Зорница" е изградена върху бетонова основа. Тя е по-трайна от асфалта и върху нея лесно могат да се добавят нови модули. На площадката вече има люлки и пързалка, от вчера там са новите игри върху настилката. Но има и достатъчно място децата да..

публикувано на 18.11.19 в 11:19