Омбудсманът Мая Манолова ще търси съдействия от турския си колега за делото срещу четиримата български граничари

Омбудсманът Мая Манолова ще информира турския омбудсман във връзка с делото образувано от Турския наказателен съд срещу 4-ата български бивши гранични полицаи. Днес на среща с двама от тях Мая Манолова обеща да им окаже съдействие.

Справедливостта е на ваша страна, каза Мая Манолова по време на срещата с бившите граничари Михаил Цонков и Николай Костов:

"Направихме в края на миналата година мрежа на балканските омбудсмани, в която влиза и омбудсмана на Турция. Целта беше да се взаимодействаме когато наши граждани имат проблеми на съседна балканска държава. Това, което аз ще направя е да се обърна към него настойчиво да проучи случая и това, което е в неговите възможности и правомощия да направи, така че да се стигне до благоприятен изход."

Във вашия случай има пълно съдействие от страна на институциите, заяви тя.

"Делото срещу българските гранични полицаи в Турция беше отложено за 3-и септември, защото документите към деня 12 март, когато беше насрочено делото от българския Районен съд в Бургас не бяха стигнали до съда в Къркларели", припомни Николай Костов.

4-ата български гранични полицаи са обвинени за смъртта на турски бракониер причинена поради небрежност. Случая и от 2008 г., а българската военна прокуратура прекрати разследването срещу граничаря Михаил Цонков с мотив, че няма данни за извършено престъпление.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 17 СЕПТЕМВРИ:

Правете това, в което вярвате и вярвайте в това, което правите. Всичко останало е загуба на време и енергия. Добро утро във вторник, 17 септември!  Освен Вяра днес ви желаем и надежда, за да бъде денят ви прекрасен, любов за да го напълните със смислени чувства и мъдрост, за да посътпвате правилно! Ето и темите в сутрешната ни програма от..

публикувано на 17.09.19 в 06:48

"Булевард Демокрация" - на 16 септември

2019-та година е хубава година, в която да се води разговор за свободата на словото. Особено покрай нетагивните статистики, нареждайки ни след 100-отното място в света по тази класация. Но, докато чакаме СЕМ да излезе с решение относно създалата се ситуация в БНР, всичко това, което се случи в обществената медия у нас е и по своему полезно...

публикувано на 16.09.19 в 14:59

УМБАЛ Бургас произвежда сама кислород

От няколко дни УМБАЛ Бургас произвежда сама кислорода, използван за медицински цели в отделенията. Болницата пусна в експлоатация нова кислородна инсталация, която успешно премина тестовете и вече работи с пълен капацитет. Инсталацията е изградена с ноу-хау на датска компания за кислородни генератори. Тази техника позволява кислородът да се извлича от..

публикувано на 16.09.19 в 14:28

В Сливен се удължава срокът за дърва за огрев за лицата с увреждания

Община Сливен уведомява лицата с увреждания с над 71% намалена работоспособност, кандидатствали и одобрени за закупуване  на дърва за огрев за зимния период на 2019-2020 година, че удължава срока за  тяхното заплащане  до 30 септември 2019 г., включително. Стойността на 4 кубика дърва е 33,60 лева, с включен ДДС за 1 пространствен кубически..

публикувано на 16.09.19 в 11:55

В Нова Загора излизат на протест за чист въздух

Протест срещу обгазяването на Нова Загора и околностите от инсталацията за био газ ще се проведе днес пред общината. Той е организиран от групата в социалната мрежа „Нова Загора иска да диша.“ Според организатора на протеста Кремена Петрова, неприятните миризми в града и околностите продължават вече близо пет години, но нито една..

публикувано на 16.09.19 в 08:29

Учениците в Ямбол събират средства за храм

Учителите от Езиковата гимназия в Ямбол в навечерието на новата учебна година призоваха учениците, родителите и гостите да дарят средствата за цветя за възстановяването на най- стария храм в града -"Света Троица". Средства за ремонт на църквата се събират чрез различни благотворителни инициативи повече от две години и вече са..

публикувано на 15.09.19 в 12:04

Празникът в Меден рудник продължава с турнир по борба

Турнир по борба с участието на млади таланти и доказали се бургаски и национални състезатели ще започне след 10.00 часа в комплекса. По традиция празникът на  "Меден рудник" се отбелязва всяка година през септември без фиксирана дата. Историята на "Меден рудник" е тясно свързана с Тракийския въпрос. Преди 104 години близо до чешма Кьор..

публикувано на 15.09.19 в 09:30