Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на медицинските специалисти в Бургас (СНИМКИ)До 19 април ще продължат ежедневните протести на медицинските специалисти пред бургаската болница. След това, обмислят да преминат към ефективни стачни действия. Те ще се включат и в националния протест на 15 май в София.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с тях. 

Нито едно от общо 8-те искания, които са вписани в декларацията до държавните институции не са изпълнени, казват протестиращите специалисти по здравни грижи в Бургас:

Има само едни обещания. Нашето искане е две минимални работни забплати за всички. В Сливен работя, тази здравеопасна система трябва да получи своето лечение.
Работя в хирургия, моята основна заплата е 580 лева. Нощни, първи, втори, целодневни и празници няма“,
коментираха още здравните работници по време на половин часовото си недоволство пред окръжна болница.

С тях днес беше и омбудсманът Мая Манолова:
„Хора, които извършват толкова отговорен и високо квалифициран труда да са оставени да мизерзтват, да не могат да изхранват семействата си, да работят на няколко места, а нощният им труд да се плаща по 1,50 лв, да не продължавам…“, добави Манолова


Всеки ден излизат на протест все повече специалисти и от различни градове, което показва че здравната система трябва да сеп ромени.

Здравните специалисти благодариха и на своите колеги, които по време на ежедневните протести  ги заместват в хирургичните и спешни кабинети. 

Чуйте повече в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Информационен ден посветен на борбата с диабета се проведе в Бургас (ГАЛЕРИЯ) (ОБНОВЕНА)

Необходимо е създаването на Национална програма за борба с диабета. До този момент такава липсва в България. Това е поводът за дискусията, която се проведе в Бургас. Според последните данни диабетиците в страната са над половин милион  и са засегнати всички възрастови групи. Заболяването е придружено и с много допълнителни рискове - инфаркт,..

обновено на 14.09.19 в 12:39

Извънредна имунизационна кампания на деца в риск в Сливен

От днес в Сливенска област започва извънредна имунизационна кампания при деца от рискови групи със затруднен достъп до здравни услуги от 13 месечна до 8 годишна възраст, независимо от имунизационния им статус. Това съобщи за БНР Бургас д-р Даниела Калева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция...

публикувано на 11.09.19 в 12:24
Снимката е илюстративна.

Отлага се доизграждането на новата болница на Ямбол

Доизграждането на Новата болница на Ямбол се отлага за пореден път. Това стана ясно, след като ръководството на лечебното заведение прекрати обществената поръчка за довършването на болничния комплекс. Обществената поръчка беше прекратена, тъй като  комисията отстрани и единствения участник в нея. Сдружението от фирми, подало оферта за..

публикувано на 11.09.19 в 08:16
Архив

Бургаски медицински специалисти се присъединяват към шестия национален протест в София

Пореден национален протест на медицинските специалисти ще се проведе днес пред Народното събрание. Нови искания няма да има, но за разлика от предходните, представителите от Бургас ще бъдат значително по-малко. Ще премине под мотото „Не на страха“. Това каза за общественото радио Добринка Христова: "Исканията ни са едни и същи. За достойно..

публикувано на 11.09.19 в 08:00

За първи път в Бургас ортопеди взеха кост от крака на пациент, за да спасят ръката му

За първи път в Бургас е извършена костна пластика – за да спасят ръката на пациент, ортопедите от УМБАЛ Бургас взимат кост от крака му и я присаждат на мястото на увредената кост на ръката. Операцията е революционна – досега в Бургас не е извършвана костна пластика. Тe се правят единствено в столицата и в Клиниката по костни тумори в Горна Баня...

публикувано на 02.09.19 в 12:39

Нужна е национална диабетна програма за превенция и профилактика

За дългосрочна национална диабетна програма за превенция и профилактика, се обявиха отново от сдружение „Диабетни грижи“ - Бургас. Нейният председател Радка Жекова каза за БНР Бургас, че България е единствената страна, която няма такава програма: "До този момент това го правят лекари на добра воля, но когато по здравна каса ти е регламентирано..

публикувано на 02.09.19 в 12:14
Мая Манолова

Проект на Закон за съсловните организации внася днес омбудсманът Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова и представители на съсловните организации на медицинските специалисти ще внесат в деловодството на Народното събрание проект на Закон за съсловните организации. За създаването на такъв закон медицинските специалисти настояват от първия ден на своите протести, заедно с исканията им за достойни условия на труд и адекватно..

публикувано на 02.09.19 в 09:36