Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на медицинските специалисти в Бургас (СНИМКИ)До 19 април ще продължат ежедневните протести на медицинските специалисти пред бургаската болница. След това, обмислят да преминат към ефективни стачни действия. Те ще се включат и в националния протест на 15 май в София.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с тях. 

Нито едно от общо 8-те искания, които са вписани в декларацията до държавните институции не са изпълнени, казват протестиращите специалисти по здравни грижи в Бургас:

Има само едни обещания. Нашето искане е две минимални работни забплати за всички. В Сливен работя, тази здравеопасна система трябва да получи своето лечение.
Работя в хирургия, моята основна заплата е 580 лева. Нощни, първи, втори, целодневни и празници няма“,
коментираха още здравните работници по време на половин часовото си недоволство пред окръжна болница.

С тях днес беше и омбудсманът Мая Манолова:
„Хора, които извършват толкова отговорен и високо квалифициран труда да са оставени да мизерзтват, да не могат да изхранват семействата си, да работят на няколко места, а нощният им труд да се плаща по 1,50 лв, да не продължавам…“, добави Манолова


Всеки ден излизат на протест все повече специалисти и от различни градове, което показва че здравната система трябва да сеп ромени.

Здравните специалисти благодариха и на своите колеги, които по време на ежедневните протести  ги заместват в хирургичните и спешни кабинети. 

Чуйте повече в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличиха пет бургаски училища на Световния ден на кръводарителя

Пет бургаски училища се включиха в първата по рода си у нас кампания за кръводаряване, насочена към дванайсетокласниците. Инициативата е на УМБАЛ-Бургас. Кампанията под мотото „Това не си го правил“ се радва на голяма популярност, стана ясно на церемонията по награждаването на участниците, която се състоя в централата на Областния съвет на БЧК..

публикувано на 14.06.19 в 15:17

Мъж от Несебър дарил кръв 125 пъти, спасил 400 човешки живота

Златин Чаушев е кръводарител-рекордьор, който от 40 години досега дарява кръв два пъти в годината. Досега е бил дарител 125 пъти, което се равнява на около 50 литра кръв или спасени близо 400 човешки живота. В навечерието на Световния ден на безвъзмездния кръводарител той сподели, че н яма нищо по-удовлетворяващо от това да правиш някого здрав и..

публикувано на 13.06.19 в 13:38

Млади специалисти започват работа в УМБАЛ Бургас

Четирима млади лекари приключиха успешно своята специализация в УМБАЛ Бургас и вече имат диплома за специалност. Те ще продължат да работят в отделенията на бургаската болница, където до момента са се обучавали. Това са д-р Мария Ирикова и д-р Анна Петрова, специалисти-педиатри във Второ детско отделение, д-р Рафаил Елевтеров - специалист-УНГ и..

публикувано на 11.06.19 в 14:55

За еволюция в храненето призовава аржентински писател, който гостува в Бургас

Две от книгите на Даниел Гаглиардо са преведени на български и издадени от Издателска къща "Знаци". Устремът ни към висшето трябва да намери отражение в храненето, смята аржентинецът Даниел Гаглиардо. Според него когато се избира естествената вегетарианска диета единствено с цел да бъдем снажни, това е егоистично поведение. Самият той се е..

публикувано на 11.06.19 в 11:58

Министър Димов: 700 млн. лв. ще бъдат предоставени на общините за подобряване качеството на въздуха

 На общините ще бъдат предоставени около 700 млн. лв. за решаване на проблемите с качеството на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в Световния ден на околната среда – 5 юни. „С встъпването си като министър казах, че качеството на въздуха е основен приоритет за МОСВ в моя мандат, защото е важна темата за качеството..

публикувано на 05.06.19 в 18:35

Продължава обработката срещу комари и кърлежи в Бургас

Дезинфекционна станция - Бургас ЕООД започва обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари в паркове, градини, детски площадки, зони за свободно пуснати кучета и подходите към тях. От 05.06 до 07.06. 2019 ще се извършат и въздушни ларвицидни/имагоцидни обработки на биотопните зони по Атанасовското езеро и езерото Вая.  Графикът за обработка..

публикувано на 02.06.19 в 14:56

С дарения е закупен специализиран апарат за неонатологията в Сливен

Апарат за осигуряване на стерилността и безопасността на новородените бебета е закупен от областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен с пари от дарения. Той е закупен за нуждите на неонатологично отделение, което е едно от най-натоварените в страната. Това съобщи д-р Таня Праматарова, завеждащ отделението. Парите са дарени от Български червен..

публикувано на 02.06.19 в 09:04