Време за четене в Световния ден на книгата

| обновено на 23.04.19 в 08:43
Автор:

На 23 април заедно четем книгите на писателя и сценарист Александър Чобанов.

Читалище „Изгрев 1909” и ИК „Хермес” представят Александър Чобанов, писател и сценарист, в седмото издание на инициативата „Заедно четем една книга”. Това ще се случи на 23 април, когато отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право.

Над 2000 бургазлии, пътуващи в този ден в автобусите по линии  Б1, Б2, 11 и 12 ще получат от доброволци книжка с разказа „Калинката” на Александър Чобанов и посланието му: „Ако миналото бъде умишлено подменяно, маскирано и прикривано, сянката му остава да броди в настоящето и в бъдещето- превръща се в НЕОТМИНАЛО".

Целта е в този ден да си припомним, че четенето може да бъде споделено приятно преживяване и всяко място и всяко време е подходящо за четене.

От 16.00 ч.в зала „П. Дубарова” на КЦ „Морско казино” ще започне  пресконференция по повод седмото издание на „Заедно четем една книга” в рамките на програмата „110 години народно читалище „Изгрев 1909”.

От 18,00 часа Александър Чобанов ще бъде представен пред публика от Валентин Георгиев, програмен директор на ИК „Хермес” и ученици по актьорско майсторство на НУМСИ „Проф. П. Владигеров” с преподавател Даниела Георгиева - Стоянова.

Идеята в един ден един град да чете една книга датира от 1998 година. За първи път се реализира в Сиатъл. Моделът „One city, one Book” е познат в Германия, Англия и Ирландия.

През 2013 година народно читалище „Изгрев 1909” за първи път приложи тази добра практика и представи младия писател Явор Веселинов, последван носителката на престижни български награди за литература Керана Ангелова, Радослав Гизгинджиев с трилогията РАЙ, бургаския фантаст Янчо Чолаков, автора на „Ритуалът” Радко Пенев и Георги Бърдаров с „Аз още броя дните”.

Партньори в седмото издание са ИК „Хермес”, Дарик радио Бургас, Професионална търговска гимназия и НУМСИ „П. Владигеров”.

Събитието се реализира с подкрепата на Община Бургас и Бургасбус ЕООД .