Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Воден проект за близо 507 млн. лв. ще стартира в Бургаско

Това стана ясно по време на гражданския диалог "Европа в нашия дом"

Мащабен проект на ВиК-Бургас ще се реализира в областта. Стойността му е близо 507 млн. лв., а финансирането е от ОП „Околна среда 2014-2020“. Предвижда се реконструкция на 4 пречиствателни станции за отпадъчни води в агломерациите Бургас, Лозенец, Обзор и Царево и изграждане на 2 нови – за Карнобат и Свети Влас. Това стана ясно по време на Гражданския диалог „Европа в нашия дом“ на тема регионално развитие, който се проведе в Експозиционен център „Флора“ с участието на зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков.

Дискусията пред над 130 души уважиха зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, народните представители от ГЕРБ-Бургас, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков. На събитието присъстваха още кметовете на общините в областта и общински съветници, представители на институции и съсловни организации. Модератор на събитието бе бургаският депутат Ивелина Василева. Тя коментира, че развитието на област Бургас не е възможно без доброто взаимодействие между централната администрация и местната власт.

„Добрите политики носят полза на гражданите. Всички аспекти от дейността на МРРБ, свързани с инфраструктурата, попадат във фокуса на Гражданския диалог. Тя е основата за изграждането на модерни градове и населени места, добри условия за живот, привличане на инвестиции и бизнес. През последните 12 години голяма част от средствата за инфраструктура бяха по програмите за Европейска солидарност. Националните политики също имат своето място. Бургас е водеща община по брой санирани сгради - 205 от общо 1669 за страната“, заяви Василева.

Кметът Николов сподели, че в обновените блокове живеят близо 40 хил. души. „Анкетите отчитат, че няма семейство без спестени средства за отопление. Ползите са големи, всеки ден представители на сдружения с минали процедури, търсят съдействие ще продължи ли програмата“, коментира кметът. В очакване да стартират дейности по саниране са още 143 от многофамилните сгради в Бургас, а от еднофамилните - 192 сгради.“, поясни кметът. Всички присъстващи бяха категорични, че програмата трябва да продължи. Работи се по механизъм с подсилен мониторинг и уточняване на финансирането.

Областният управител Вълко Чолаков допълни, че като представител на държавата отчита успешното прилагане на Националната програма за енергийна ефективност, а най-големият позитив е, че са оправдани очакванията на гражданите. Той благодари на МРРБ за добрата координация по редица осъществени и текущи проекти в област Бургас и посочи, че регионът е водещ по нови предложения и процеси и във ВиК-сектора.

„Благодаря на г-н Нанков за съдействието от страна на МРРБ по редица казуси, свързани с бургаска област. Трябва да се работи в посока разширяване на двупосочните пътища в посока Царево, по отвеждаща инфраструктура за всички общини до областния град. Всяка ремонтирана пътна отсечка или строителството на нова намалява броя на произшествията и има бърза икономическа възвръщаемост. Това се дължи и на спецификата на област Бургас, свързана с туризма“, заяви бургаският депутат и областен координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев.

Зам.-министър Нанков обобщи, че 112 млн. лв. се инвестират в пътната инфраструктура в областта. С 90 млн. лв. от националния бюджет се изграждат и ремонтират пътища с дължина 61 км., а с осигурените от европейските фондове 22 млн. лв. се рехабилитират отсечки с дължина 45 километра. „Бургас може да бъде посочен като най-добрият бенефициент по ОП „Региони в растеж”, а проектите са най-много на брой и качествено изпълнени. Сред тях са енергийната ефективност за образователната инфраструктура, проектът за Морската градина и още много видими от гражданите“, коментира той.

Обявено бе, че до края на май ще стартира изграждането на обхода на Поморие. Това е последният етап от разширението на пътя Бургас – Слънчев бряг с вложени още 20 млн. лв. от националния бюджет. През следващата седмица ще започне и ремонтът на участъка от изхода на Бургас в посока кв. Ветрен и магистрала „Тракия“. Със средства от ОП „Региони в растеж“ предстои рехабилитация на 33,5 км от третокласния път Айтос – Провадия. Започва и очакваната рехабилитацията на обхода на Камено.

Друг важен за общината и областта проект ще стартира тази година с процедурата за инженеринг - връзката чрез северен обход на Бургас от магистрала „Тракия“ до Слънчев бряг. По време на Гражданския диалог общинските кметове и представители на различни институции зададоха въпроси, свързани с проекти за различните населени места, възможности за законодателни промени, предложения за следващия програмен период и други.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С благотворителен базар събират средства за нов паметник на Левски в Бургас

Фондация "Гордите българи" ще проведе православен благотворителен базар тази неделя.  На него ще се продават икони и православна литература. Набраните средства ще са за изграждането на паметник на Васил Левски в морския град.  Чрез благотворителен базар събират средства за паметник на Васил Левски в Бургас Студентски благотворителен базар..

публикувано на 17.04.24 в 18:58

Форум за идеи за развитието на Болярово се проведе днес

Стратегията за развитие на Болярово трябва да бъде разработена по време на реализацията на международен проект. Той цели създаване на местни общности, които да спазват културното наследство и традиции в пограничните общности на пет страни.   Днес се проведе второ събитие, форум, в който със  свои предложения се включиха..

публикувано на 17.04.24 в 17:36

Очаква се сериозно повишение на речните нива в Черноморския басейн

Сериозно повишение на речните нива в целия Черноморски басейн се очаква утре, 18 април, заради проливни валежи, предупреди Министерството на околната среда и водите. Най-значително ще е то във водосбора на река Камчия. Тази вечер се очаква покачване на нивата в целия Дунавски басейн.  От министерството информират, че в резултат на интензивни валежи..

публикувано на 17.04.24 в 17:16

Благоустрояват около четири блока в "Меден рудник"

Започнаха дейности за благоустрояване на пространството около блокове 107, 108, 109  и 112 в к-с „Меден рудник“. Те са част от общинската програма „Моят град, моят квартал, моята улица“, инициирана от кмета Димитър Николов. Край четирите блока ще бъдат изградени паркоместа, подходи към входовете, плочници, тротоари. В проекта е включено реновиране на..

публикувано на 17.04.24 в 10:38

ВиК Бургас: Вижте къде няма да има вода днес

Аварии оставят временно без вода жители в няколко населени места в Бургаска област.   В село Черково спирането е от 9 до 16 часа, в село Полски извор от 8,30 до 12,30 часа.  Подмяна на водопровод ще засегне живущите на ул. „Елин Пелин“ в Камено, които ще са без вода от 9,30 до 14,30 часа.  Авария на отклонение е причина и част от улица „Кирил и..

публикувано на 17.04.24 в 09:19

Провеждат акция "Капачки за бъдеще" тази неделя в Бургас

Акция под надслов „Капачки за бъдеще“ ще се проведе тази неделя в Бургас. Тя е част от националната кампания, която се провежда през април и тази година ще е факт в 33 града в страната. Целта е със събраните средства от предаването на пластмасата да се закупи медицинска апаратура за поне 20 детски, родилни и неонатологични..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес от 9 до 17 часа за района на Бургас.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя Медни рид на честота 92,5 MHz.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 17.04.24 в 08:37