Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки и възможности да бъдат опазени животните от нови зарази в Странджа - Сакар

| обновено на 18.04.19 в 13:35
Снимка: Facebook/Daniel Stefanov

 Животновъди апелират за промяна в държавната политика спрямо опасните заболявания. Те настояват да бъде изготвена програма  и създадени нови ветеринарни звена, както и да бъдат решени други административни проблеми. Някои от хората отглеждат отново овце, други са взели крави, всички обаче задават въпроса –какво ще направи държавата.

Месеци след избиването на  животните, стопаните им очакват все още отговори от институциите. Хората са убедени, че с подобна политика в сектора, той се унищожава, а те остават без поминък. Дочка Панайотова  губи миналото лято 800 овце, сега отглежда 100 крави:

 Те ги избиха, ние нямаме повече желание да гледаме овце.Преминахме на крави да си запазим пасищата и някак си да преживяваме.Това,което ни го изплатиха е срам. 190 лева на животно. Субсидията,които дава ЕС ние нея получаваме. Ние с друго няма с какво да се занимаваме.Да дойдат да ни видят как живеем.Трябва да има повече субсидии, повече ветеринари, много трудно работим с държавата.

Въпросите, които представяме пред отговорните органи, не намират решение, каза земеделския производител Николай Димов  и даден конкретен пример с регистрацията на животните

В момента аз имам 40 телета, които не мога да ги регистрирам, да ги кача в системата, въпреки че са под селекционен контрол.те остават в сивия сектор. Губи държавата, губя и аз. Обясниха, че министерството нямало пари да си плати да се промени софтуера.Този софтуер го променят всяка година.Пълно безхаберие. за мен държавната администрация не работи.

Тези стопани, чиито животни не пострадаха от чумата миналата година, също имат проблеми, в момента има ограничение на издаването на ветеринарни свидетелства  т.е пътни листи, обясни друг животновъд от региона Пламена Кунева

Те трябва да се издават на стопаните, които продават животни, от ветеринарните държавни лекари.Те обаче работят в делничните дни и с работно време от 8 до 17 часа. Продажбите често не стават в делничните дни. Държавните лекари не извършват прегледи, имат право само да контролират. 



 Заразни заболявания по животните  е имало и ще има, последното десетилетие беше белязано от проникването в страната от серия сериозни, застрашаващи националното стопанство болести, твърди  проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарно-медицинския факултет при Тракийския университет Стара Загора. Епидемиите имат своя посока на движение и тя почти винаги е от югоизток на северозапад.Затова  са застрашени първите европейски държави, каквато е и нашата, каза лекарят.Една от мерките, които могат да бъдат предприети за справяне с болестите, е промяна в съществуващата европейска регулация, категоричен е проф. Люцканов. Това трябва да направят бъдещите евродепутати

Европа е длъжник на България. Обществото трябва да вмени като дълг на тези евродепутати да защитават българския национален интерес, на българската граница.Страната не може сама да се справи. Едно е да си в Копенхаген или Брюксел, друго е да си в Тополовград.Европа трябва да е еднакво отговорна, не само целево субсидиране, а сериозно да подходи към нов прочит на регулативната документация.

Мерките на национално ниво също са много важни, каза още проф. Люцканов. Необходимо е преосмисляне на политиките, за да се минимизират загубите от болестите. Трябва да се промени режима на регистрация и надзора на заболяванията.
Държавата  да създаде държавна епидемиологична ветеринарна грачнична служба, предлага проф Люцканов. Тя трябва да включва освен специалисти и изпълнителски кадри:
Група, няма нужда  да са ветеринарни лекари.Затова има ветеринарни гимназии. Кадрите могат да дойдат от тях. Истината е, че районът на Странджа -Сакар е оголен от ветеринари. Не искат да ходят, защото няма животни, няма и пари.

Проф. Люцканов  предлага още държавата да осигурява безплатно обучение на ветеринарите по отношение на заразните  заболявания, тъй като новите за страната изобщо не били изучавани в университета и повечето ги нямало описани в учебниците.

 Чумата беше поредното заболяване, което сполетя региона, хората са обидени, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Всичко това, което мина, аз бих го нарекъл  като геноцид спрямо животновъдите.хората нямат доверие на ветеринарните лекари. 

С колеги от Къркларели съм разговарял, там ги лекуват животните, тук ние не. Отвориха отново на границата т.н  златен гьол. това ли бяха всички мерки?!Вземат по 15 лева на автобус и по 5 за кола.Дали тези пари стигат до министерството и дали се отделя някаква сума за животновъдите?Значи минава колата през гьола, пет минути по -късно хората слизат и си подават паспортите на гишето. Ти заразата може да я носиш с обувките си!

Хората са обезверени и в Стралджа, там бяха избити десетки птици заради грипа, държавата няма ресурс да се справи с проблема , каза кметът Атанас Киров. Той уточни, че е нямало кой да изнесе избитите патки от фермите. разполага ли са само с един трактор.

Трябва да се направи  стратегия, категоричен бе Христо Христов, кмет на Болярово. 

Държавата осъществява добър контрол. За предложението да бъде създадена гранична ветеринарна служба експертът от министерството  на земеделието Димитър Беровски обясни:

Сега в момента, една голяма част от тези мероприятия са поети от държавните лекари.Те и инспекторите поемат голяма част от пробите.Тази отговорност е преценена от кого да бъде поета.Мащабът, за който говори проф. Люцканов, може би е по-голям, но някак си е по-общо формулирано.де факто контролът е поверен на държавните лекари. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28

До юни ще е готов проектът на ОУП на община Царево

До началото на юни ще е готов проектът на Общия устройствен план на община Царево. Това заявиха проектантите на работна среща в общината с екипа на Националния център за териториално развитие, които по възлагане от регионалното министерство работят по проекта. От своя страна кметът Марин Киров сподели: ”Наясно сме с рестрикциите на всички..

публикувано на 17.04.24 в 09:46

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00