5 000 капачки за "Парижката Света Богородица"

Снимка: Емилия Средкова

Това не е материален, а морален акт. Така се мотивира кметът на Поморие Иван Алексиев с предложението си да се дарят 5 000 евро за ремонт на катедралата. Той е категоричен, че общината е помагала на редица подобни инициативи у нас – в Бисер, Хитрино, Карнобат. Прави го и на своя територия – манастира, болницата…

Спор няма, общината е финансово – стабилна, 5 000 евро, на фона на милионите, които са дадени, няма да са материален, а морален жест. И тук излиза въпроса – ами, защо тогава го правим? Защо даваме материални 10 000 лв. за ремонта на френската катедрала, които са обществени средства. Събрани от данъци, такси и други подобни източници. И с тях, и без тях, катедралата ще се построи, защото сградите се вдигат отново. А у нас събираме капачки. Капачки за кувьози, за нашите недоносени деца, с които борим демографската криза. Областната болница, която се ползва от всички общини в областта, от години не може да си плати дълговете и също се радват на капачките, които събират. Болни родители на болни деца се чудят от къде да съберат левчета и евро, за да лекуват себе си и децата на болна майка България.

Не ме разбирайте погрешно. Призивите – да ги дадем на някой гладен, граничат с популизъм, защото гладни има и в най-богатите държави. Да, културните ценности трябва да се пазят, за да знаят и тези след нас какво е имало преди нас.

Но в една от най-бедните държави в Европа да се отделят публични средства, събрани от нейните най-бедни граждани, за да ги дарят за една от най-богатите държави, където техните богаташи събраха една камара пари само за няколко дни е… нелепо! Дори идеята на премиера да се изпратят реставратори, въпреки всичките обструкции по темата, пак изглеждаше малко по-логично. Ако някой бизнесмен реши да дари собствени средства – това си е негов избор. Ако ние можем да помогнем с нещо, от което наистина ще има смисъл – това е наистина акт на солидарност. Ако щете – Малко Търново да изпрати дървен материал за скелето, Карнобат – цигли, Средец – тухли, Бургас – Митко Иванов…

Това, разбира се, в кръга на шегата. Да, ние не можем да помогнем на всички, но на фона на събирането на капачки, с които си спасяваме държавата, дарението на обществени средства, докато дори и на Запад това прави бизнесът, никак не се вписва в мирогледа ми. Защото е морален жест, когато го правиш с пари от своя джоб. Но той става материален, когато парите са от джобовете на съгражданите ти.

Дори във Франция вече иронизират цялата акция на Макрон. Ще перифразирам местен виц:

Френският президент отишъл при медиум и се свързал с духа на Виктор Юго и му казал:

-  Направихме и невъзможното, но ще спасим „Парижката Света Богоридица“.

А Юго го попитал:

-  А за „Клетниците“ нещо…?

*снимката е илюстративна, а заглавието е авторско и няма нищо общо с действителността.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Книги, забранени преди 9 септември 1944. Книгата на Коста Тодоров е била забранена и през следващите десетилетия. Останалите са книги от автори с леви убеждения. Книгата на английски е от Лаврентий Берия, видна фигура в сталинския репресивен апарат, но за българската левица тогава той е бил известен просто като съветски революционер (вляво). Книги, забранени слез 9 септември 1944. Стихосбирката „Победни песни” на популярния поет Кирил Христов е била забранена, защото възпявала победите на българската армия във войните за национално обединение (в средата). Първото българско издание на „Под игото” от Иван Вазов. Книгата е с блестящи илюстрации от най-добрите тогавашни художници в България: Йозеф Обербауер, Антон Митов, Иван Мърквичка и Антони Пиотровски (вдясно).

9 септември - поредната разделителна дата за българина

Една от спорните дати в българската история е днес – 9 септември. Всъщност, тя датата си е еднозначна, въпросът е в нейното тълкуване и как тя се превърна в поредната разделителна линия на българското общество. Септември е интересен месец в българската история. Първо идва 6 септември, на който се бием гърдите колко велики българи сме, как..

публикувано на 09.09.19 в 11:30

HBO vs. НТВ - Чернобилът ми е по-добър от Чернобилът ти

Хитовият и набиращ все по-голяма популярност сериал „Чернобил“ разбуни духовете, както е модерно да се казва, извади скелети от съветския гардероб и стана изключително удобна дъвка за русофилство и фобство и отвори нов фронт на хибридната война. А добрата стара Русия отговори в стил „Филмът ми ще е по-добър от филма ти“. В сериала още много..

публикувано на 10.06.19 в 14:13

Шок и бомба! Първо в БНР - Бургас! Какво ще се случи по празниците... Вижте тук:

Коледа отдавна не се свързва с истинските християнски ценности, а с голямо ядене и намаления по магазините. Съмняваме се, че ще успеем да възродим първото за няколко минути, затова ще се опитаме да ви усмихнем във второто направление. Какво е важно да знаете за голямото празнично... консумиране, какви по-нетрадиционни и (почти) безплатни..

публикувано на 21.12.18 в 15:26
Борислав Борисов в студиото на БНР Бургас

Търсенето определя предлагането, „Big Brother” има своята публика

Броени часове остават до старта на поредното издание на реалити формата „Big Brother”. А в медиите продължава да се задава въпросът, почти толкова стар колкото и този за яйцето и кокошката – „Публиката ли решава какво да се излъчва по телевизията, или продуцентите ни налагат тези формати?“ Според звездния репортер Борислав Борисов, по-известен..

публикувано на 10.09.18 в 16:57

А наистина ли Бургас е най-добрият град за живеене?

Не Ви трябваше тази награда, кмете! Защото сега с двойна сила ще се завърне подсещането при всяка дупка, всяка несветеща лампа, всяка вдигната такса, че нали уж сме „Най-добрият град за живеене“. Но „тежка е короната, която носи кралят“. Връщайки се на класацията и нейните критерии, ще се опитам да анализирам безпристрастно, без..

публикувано на 08.06.18 в 15:57
Снимката е архивна. Но би могла да е озаглавена

Мотивите за загубите на "Бургасбус" са... странни

Близо 4 милиона лева , както ви съобщихме още вчера, са загубите, които е натрупал за една година общинският превозвач “Бургасбус“. Наистина ли е виновна новата транспортна схема и защо автобусите така и не се сдобиха със стюардеси?  Всъщност, мотивите, които чуваме и от управлението на общинския превозвач, и от страна на администрацията на..

публикувано на 16.05.18 в 15:30

БИЛЕТЧЕТО

Бургаският общински превозвач иска билетчето да стане от 1 лев на лев и 30 стотинки. Дали това ще стане, ще се реши на сесията на общинския съвет,. Междувременно немалко бургазлии изказаха мнение, че не са съгласни с повишаването. Разбира се, и превозвачът има своите доводи – за последните седем години цените на стоки, горива и..

публикувано на 20.10.17 в 12:49