Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Бургас ще инициира среща между професионалните гимназии и бизнеса

Община Бургас ще инициира среща между директорите на професионалните гимназии, Инспектората по образование и бизнеса в града. Идеята е на управителите на предприятия и браншови организации в града, които днес се срещнаха с кмета Димитър Николов, заместника му Красимир Стойчев и представители на Регионалната инспекция по заетостта.

Бургаският бизнес изпитва недостиг на кадри в определени специалности, затова общинската администрация ще разработи специална програма “Работа в Бургас”, с която да съдейства за привличането на специалисти, за които има дефицит на пазара на труда.

В момента бургаските фирми търсят строителни и софтуерни инженери, преподаватели, лекари и медицински сестри, висококвалифицирани ИТ специалисти, стругари, заварчици, инженер химици. До края на годината се очаква да отворят над 20 производства, които също ще имат нужда от кадри.

Община Бургас е отворена за предложенията на бизнеса за начините, по които може да съдейства за привличането на недостигащите специалисти в определени сфери.

На срещата бяха обсъдени различни идеи за по-тясно взаимодействие между бургаските университети, училищата и фирмите в града. Директорът на УМБАЛ Бургас д-р Миразчийски поиска съдействие от кмета Димитър Николов за иницииране на разговори с Министерството на образованието по отношение на увеличаване на бройките за прием в съществуващите медицински специалности в университет “Асен Златаров”, като от своя страна се ангажира за тяхната реализация в държавната болница. Той адмирира усилията на Община Бургас за откриването на медицински факултет в града и заяви, че това със сигурност е изключително положителна стъпка за развитието на бургаското здравеопазване.

Представители на бизнеса алармираха още за сериозен дефицит на инженер химици, липсата на преподаватели по специфични специалности и набелязването на мерки за по-пряка координация между бизнеса и учебните заведения.На срещата присъстваха още представители на КРИБ Бургас и регионалната асоциация на индустриалния капитал в България. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в Закона за..

публикувано на 28.03.24 в 15:00

Асистентските заплати в университетите се увеличават на 2 516 лева

Заплатите на асистентите в университетите ще се увеличат със задна дата от 1 януари и ще станат 2 100 лева, а от 1 април ще има ново повишение на 2 516 лева. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикувано за 14-дневно обществено обсъждане, след което ще бъде гласуван. Промяната е продиктувана от последните изменения в..

публикувано на 28.03.24 в 12:51

Ученици дебатираха по съдебни казуси в Окръжния съд в Бургас

Ден на отворените врати се проведе днес в Окръжния съд в Бургас. Инициативата беше организирана съвместно с Младежкия международен център и е под надслов „Правната гледна точка“. 18 бургаски ученици разделени в 6 отбора отговаряха на въпроси, свързани със съдебната система, включиха се и в дебати по заплетени казуси. Те бяха оценени от жури –..

публикувано на 27.03.24 в 17:13

Кулинарен двубой в Гимназията по туризъм събра ученици и хоби готвачи

Кулинарен двубой се състоя днес в бургаската Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". За втори път ученици от гимназията се състезават заедно с хоби готвачи от Бургас. Оценяваха ги преподаватели от Колежа по туризъм и професионалисти от бранша. Инициативата е на информационния сайт "Черноморие" .  Директорът на..

публикувано на 26.03.24 в 15:53

88 деца от Сливен бяха отличени в международно математическо състезание

17 златни, 20 сребърни и 51 бронзови медала спечелиха сливенски ученици от М еждународното математическо състезание „Математика без граници – Зима“, съобщи общината. То се проведе онлайн, а децата получиха наградите си на Благовещение на церемония в зала "Май" от зам.-кмета Пепа Чиликова, която пожела на наградените още много успехи занапред. В..

публикувано на 26.03.24 в 12:10

Книжарница на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ ще бъде достъпна в Бургас

Литературата на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ скоро ще бъде достъпна в Бургас, съобщават от учебното заведение. Това съобщи проф. Валери Стефанов, директор на издателството. Предстои разкриването на книжарница, която ще е първата извън София. Тя ще бъде разположена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и в нея ще се предлага..

публикувано на 26.03.24 в 09:41

Стипендии за ученици и студенти от община Тунджа

21 стипендии за отличен успех на ученици и студенти отпуска община Тунджа. Средствата за финансовото подпомагане са от благотворителната кампания,  организирана в навечерието на Коледните празници.   Това е първата за годината сесия за прием на документи за подпомагането на ученици и студенти, съобщи кметът на община Тунджа Станчо Ставрев: "Ще бъдат..

публикувано на 26.03.24 в 09:00