НОИ се жалват в прокуратурата за затворения портал към сградата

Ивайло Дражев: 22 години им метем и чистим без да са дали стотинка

Теренът е частен, а сградата на Националния осигурителен институт на булевард  „Стефан Стамболов“ в Бургас държавна. През 1999 година институцията купува от бизнесмена Ивайло Дражев осеметажната сграда на бившата "Фина механика". Така в годините се залага проблем, който сега  избухна с пълна сила-добре познатия като официален вход за НОИ бе затворен от бившия футболен бос. През него ще минават служители на Агенцията по храните, която също се намира в двора и неговите наематели, а гражданите са пренасочени към страничен портал, досега ползван от НОИ като служебен.  Директорът на института Енчо Жеков разясни:

„На ден идват по 300-400 души, много от които пенсионери, трудно подвижни, принудени са да обикалят. От 18 години сме тук, имали сме проблеми, но са били редки. Например, миналата година правихме ремонт на покрив, той не допусна бетоновоза и се наложи фирмата да търси машина да бърка бетона отзад. Но такова чудо да се затвори порталът не е било.“

За ситуацията шефът на НОИ е подал жалба до Районната прокуратура и МВР. В писмото до кмета, областния управител и омбудсмана Енчо Жеков настоява достъпа за граждани да бъде свободен от въпросния портал, тъй като той е съобразен с обществения транспорт, местата за паркиране и е посочен като единствената възможност за достъп на хора с увреждания.

Наша проверка на място показа, че ориентирането за бургазлии към новия вход на НОИ все още е затруднено, не им е ясна и причината за промяната.

"Обиколих целия квартал, тук през храстите преминах.Няма нищо обозначено, стрелка да има къде е входът.

Има само табела, не е входът оттам и ми казаха да заобиколя и да си пусна джипиеса.

То се знае откъде да минаваме, ами...Защо са го затворили се пита?! Мисля,че е пълна глупост това нещо.

Този вход е затворен,защото е на еди - коя си агенция. Аз спрях отпред, откъдето би трябвало да се влиза, ама е сложена някаква бележка, че не може да се влиза оттам, трябва да се заобиколи. В някакви улички тук, между блоковете, по пътечки се минава. Няма никъде табела, българска работа! "

Според Ивайло Дражев драма с преместването на входа няма, а за гражданите е въпрос на свикване. Другият вход дори е по-близо до спирката на Военна болница, отсича той. НОИ няма земя и собственост върху портал, но въпреки това им е осигурен свободен достъп за лични и служебни автомобили през самостоятелен наш собствен вход, коментира Ивайло Дражев:

„Тук е вход на мое търговско дружество. 22 години им метем и чистим на тези хора на наш собствен терен. Над 1 милион лева сме платили само за пазачи и осветление на имота, а НОИ не са дали една стотинка. Всеки ден имаме разправии с пияни, влизат, ползват парцела като тоалетна. Не може повече така! Определили сме им портал откъм блок 89 в комплекс „Братя Миладинови“.

Ивайло Дражев добави още, че не се притеснява от поисканата от НОИ проверка от Районната прокуратура и МВР и вече е предоставил документи по казуса.

През изминалата седмица проблемът бе разгледан в комисията по "Правни въпроси" към Общинския съвет, където стана ясно, че в терена от над 5 декара Дражев и общината са съсобственици, но неговият дял е по-голям. Оттам ще изискат договора за продажбата, за да се провери  как е регламентиран навремето достъпът и паркирането за НОИ.

Повече чуйте в интервютата с Енчо Жеков и Ивайло Дражев.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатен достъп до безжичен интернет ще има в Стралджа

Със средства от Европейския съюз Община Стралджа ще изпълнява проект за изграждане на точки за безплатен публичен достъп до безжичен интернет. По Програмата WiFi4EU, срещу ваучери на стойност 15 000 евро, които ще постъпват директно от Брюксел, жители и гости на града ще могат да ползват безплатен интернет в района на центъра, площада, в парковете и..

публикувано на 25.05.19 в 09:00

На 26-ти май от 12 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите

На 26 май /неделя/ от 12 ч. до 20 ч., се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение в участъците с ремонт на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ има две ленти за София и една за Бургас или Варна. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите..

публикувано на 25.05.19 в 08:48

Дъждът не спря бургазлии да се включат в шествието по повод 24 май (снимки)

Хиляди бургазлии се включиха в шествието по повод Деня на славянската писменост и култура. Въпреки проливния дъжд те изминаха тържествено пътя от площад „Тройката“ до Приморския парк. „…Това е най-хубавият празник и не мога да не дойда. Колегите от университета „Проф.д-р Асен Златаров“ също са тук…“ „… Подготвили сме децата отдавна,..

обновено на 24.05.19 в 16:46

„Булевард Демокрация“ - на 24 май

Датата 24 май е станала празнична в календара преди много, много столетия. Денят на Светите братя Кирил и Методий бил отбелязван като църковен празник още през Средновековието. В хроника от XII в. има сведение, че братята Петър и Асен, след като възродили българското царство, по инициатива на епископ Василий решили да отбележат 200 -годишнината от..

публикувано на 24.05.19 в 14:42

Скулптура на Кирил и Методий поведе шествието в Ямбол

Скулптура на светите братя Кирил и Методий поведе и тазгодишното шествие в Ямбол в Деня на славянската писменост. Пластичната композиция  е с височина над два метра и е поставена върху движеща се платформа. Репортаж на Даниела Костова Празничното шествие завърши в центъра на града с тържествен концерт. По традиция на него присъстват..

публикувано на 24.05.19 в 14:32

Мажоретни състави и духова музика на шествието за 24 май в Сливен

С празнично шествие на всички училища и филиали на университети в Сливен бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянска писменост. Десетки ученици, студенти, преподаватели, бивши учители и граждани се включиха в шествието, което бе предвождано от мажоретни състави и военна духова музика. Официалната церемония по..

публикувано на 24.05.19 в 14:25

Митко Иванов: 24 май е най, най празникът на България!

Консулско донесение от 1862 година е официалния запазен документ, в който се говори за първи път за отбелязването на 24 май в Бургас,  със сведения за отбелязване на Светите седмочисленици още преди това. Позицията е на Митко Иванов, автор на биографичната книга за благодетеля на града  Александър Георгиев Коджакафалията и съавтор на..

обновено на 24.05.19 в 11:18