НОИ се жалват в прокуратурата за затворения портал към сградата

Ивайло Дражев: 22 години им метем и чистим без да са дали стотинка

Теренът е частен, а сградата на Националния осигурителен институт на булевард  „Стефан Стамболов“ в Бургас държавна. През 1999 година институцията купува от бизнесмена Ивайло Дражев осеметажната сграда на бившата "Фина механика". Така в годините се залага проблем, който сега  избухна с пълна сила-добре познатия като официален вход за НОИ бе затворен от бившия футболен бос. През него ще минават служители на Агенцията по храните, която също се намира в двора и неговите наематели, а гражданите са пренасочени към страничен портал, досега ползван от НОИ като служебен.  Директорът на института Енчо Жеков разясни:

„На ден идват по 300-400 души, много от които пенсионери, трудно подвижни, принудени са да обикалят. От 18 години сме тук, имали сме проблеми, но са били редки. Например, миналата година правихме ремонт на покрив, той не допусна бетоновоза и се наложи фирмата да търси машина да бърка бетона отзад. Но такова чудо да се затвори порталът не е било.“

За ситуацията шефът на НОИ е подал жалба до Районната прокуратура и МВР. В писмото до кмета, областния управител и омбудсмана Енчо Жеков настоява достъпа за граждани да бъде свободен от въпросния портал, тъй като той е съобразен с обществения транспорт, местата за паркиране и е посочен като единствената възможност за достъп на хора с увреждания.

Наша проверка на място показа, че ориентирането за бургазлии към новия вход на НОИ все още е затруднено, не им е ясна и причината за промяната.

"Обиколих целия квартал, тук през храстите преминах.Няма нищо обозначено, стрелка да има къде е входът.

Има само табела, не е входът оттам и ми казаха да заобиколя и да си пусна джипиеса.

То се знае откъде да минаваме, ами...Защо са го затворили се пита?! Мисля,че е пълна глупост това нещо.

Този вход е затворен,защото е на еди - коя си агенция. Аз спрях отпред, откъдето би трябвало да се влиза, ама е сложена някаква бележка, че не може да се влиза оттам, трябва да се заобиколи. В някакви улички тук, между блоковете, по пътечки се минава. Няма никъде табела, българска работа! "

Според Ивайло Дражев драма с преместването на входа няма, а за гражданите е въпрос на свикване. Другият вход дори е по-близо до спирката на Военна болница, отсича той. НОИ няма земя и собственост върху портал, но въпреки това им е осигурен свободен достъп за лични и служебни автомобили през самостоятелен наш собствен вход, коментира Ивайло Дражев:

„Тук е вход на мое търговско дружество. 22 години им метем и чистим на тези хора на наш собствен терен. Над 1 милион лева сме платили само за пазачи и осветление на имота, а НОИ не са дали една стотинка. Всеки ден имаме разправии с пияни, влизат, ползват парцела като тоалетна. Не може повече така! Определили сме им портал откъм блок 89 в комплекс „Братя Миладинови“.

Ивайло Дражев добави още, че не се притеснява от поисканата от НОИ проверка от Районната прокуратура и МВР и вече е предоставил документи по казуса.

През изминалата седмица проблемът бе разгледан в комисията по "Правни въпроси" към Общинския съвет, където стана ясно, че в терена от над 5 декара Дражев и общината са съсобственици, но неговият дял е по-голям. Оттам ще изискат договора за продажбата, за да се провери  как е регламентиран навремето достъпът и паркирането за НОИ.

Повече чуйте в интервютата с Енчо Жеков и Ивайло Дражев.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямбол започна почистването на бетонираното корито на река Тунджа

В ход са същинските дейности по почистването на бетонираното корито на река Тунджа в рамките на град Ямбол. Водата бе спряна и източена в началото на седмицата и с помощта на специално ангажирани екипи рибата бе изловена и прехвърлена в съседния ръкав на реката. Всички дейности по източването на водата и улавянето на рибата бяха осъществени със..

публикувано на 19.10.19 в 15:58

"Походът за свобода" премина и през Бургас (ГАЛЕРИЯ)

За шеста поредна година в Бургас се състоя "Поход за свобода"  демонстрация в подкрепа на борбата с трафика на хора. Целта е чрез него да се обърне вниманието на хората за търговията с човешки животи у нас. Провежда се по повод 18 октомври - денят за борба с трафика на хора, каза за БНР Бургас Росица Янева от местната комисия за борба с това..

публикувано на 19.10.19 в 14:11

Мъглата се вдигна, слънчево време след обяд (ОБНОВЕНА)

По-рано тази сутрин видимостта на места достигаше до 50 метра заради мъгла, а пътищата преобладаващо мокри. Това съобщиха от областно "Пътно управление".  Заради намалената видимост бяха  затворени за маневриране пристанищата в Бургас. Те вече са отворени за извършване на нормалната дейност, информират от  Държавно предприятие "Пристанищна..

обновено на 19.10.19 в 09:24

Иконата на Света Богородица-Касперовска пристига днес в Поморие

Чудотворната икона на Света Богородица - Касперовска от украинския град Ананиев тръгва днес от Бургас и ще пристигне в Поморие.  Светинята ще бъде изложена за поклонение  в храм “Свето Рождество Богородично”, информират от Сливенската митрополия. По време на престоя на иконата ще бъде отслужен Акатист за здраве, спасение и изцеление.

публикувано на 19.10.19 в 09:07

Община Стралджа сама ще извършва сметоизвозването

Община Стралджа самостоятелно ще извършва сметопочистването и извозването на отпадъците до регионалното депо край Ямбол. По предварителни изчисления годишно ще бъдат спестявани близо 70 000 лева. До момента дейността по сметопочистването е извършвана от външна фирма, като ежегодно от общинския бюджет са заделяни . по 230 000 лв.Вече са закупени два..

публикувано на 19.10.19 в 08:34
Снимката е илюстративна

Днес ще е затруднено движението в част от ул. "Янко Комитов"

Затруднено ще е придвижването в част от ул. "Янко Комитов" в днешния ден. Това се налага поради извършването на строително-монтажни дейности, съобщават от Община Бургас. Те ще се извършват от 9:00 до 17:00 часа в района на светофарното кръстовището на входа към МОЛ-а.   Препоръчва се водачите да спазват въведената временна организация на движение и..

обновено на 19.10.19 в 08:26

Рибари от Южното Черноморие: Няма риба в морето, не помним такъв сезон

Няма риба в морето по Южното Черноморие тази есен. Рибарите от Несебър и Царево коментират, че подобна година не помнят. Едни свързват аномалията със замърсяването, а други с нетипично топлото време през октомври. По това време в морето трябва да има паламуд, лефер, сафрид и чернокоп, а ги няма или са в много малките количества и размери,..

публикувано на 18.10.19 в 17:17