Откриват бургаския зоопарк днес

Бургаският зоопарк ще бъде официално открит днес, месец след като получи лиценз. С това той става и един от десетте подобни съоръжения  в България. Събитието е обявено за 11 часа, а през целия ден е без входна такса. 

Историята на зоопарка в бургаския квартал „Черно море“ започва преди 20 години, когато в овощната градина е открита фермата за пауни, разказва собственикът Кръстьо Дъбов:

„Фермата се разрастна и без да искаме, стана най-голямата колекция с пауни в Европа и Азия. В момента наброяват около 320 пауна. Преди около 5 години беше взето решение от наша страна и Община Бургас също ни даде идеята и даде правото да се наричаме „Зоопарк Бургас“ и ние почнахме да работим за лицензиране на зоопарка. Мечтата ни е да бъде гордост за града, както е и гордост за нас, които сме го направили. Лицензът много задължава. Целият зоопарк е изграден без да има помощи, фондации, банки, заеми… Това всичко става много бавно, но, за сметка на това, става приятно. Единственото е един такъв апел към всички майки, че зоопаркът не е детска площадка. Тука има хищници и дори един заек би могъл да бъде хищник, ако детето навре при зъбките пръстчето си“

Лицензирането дава допълнителна възможност за обмен на информация и екзотични животни, взаимопомощ за отглеждането им, добави Дъбов. Първите примати вече са в зоопарка – по една двойка мадагаскарски лемури и от вида зелена морска котка.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За 30 дни уловът на бяла мида е забранен

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, от днес се забранява уловът на бели пясъчни миди от видовете Donax trunculus и Chamelea gallina в българската акватория на Черно море. Забраната се въвежда за срок от 30 дни. Тя цели опазване и осигуряване на оптималните условия за размножаване и развитие на..

публикувано на 22.05.19 в 14:48

"Булевард Демокрация" на 22-ри май

В "Булевард  Демокрация"  днес избрахме да представим: -  Как протича подготовката за сезона в морските общини и какви са очакванията за лято  2019  -  Кои ще са новите летни фестивали и атракции, с които ще привличаме туристи -  Правен казус или абсурд е обезщетението по 10 лева на близките на загиналите в катастрофата край Своге,..

публикувано на 22.05.19 в 14:10

Пуснаха движението и в двете платна на пътя за "Меден рудник"

Автобомилното движение по пътя за  к-с "Меден рудник" вече се осъществява и в двете платна. Основните ремонтни дейности приключиха. Остават довършителни работи, за които няма да се налагат повече ограничения на движението. Изпълнена е и една от най-важните цели на проекта - да се подобри отводняването в района на кръстовището за "Горно Езерово". Община..

публикувано на 22.05.19 в 11:25

Домът за лица с умствена изостаналост в Русокастро организира благотворителен концерт

Дарителска кампания организират от Дома за хора с умствена изостаналост в село Русокастро, община Камено. Там са настанени 130 мъже, над 18 години с различна степен на умствена изостаналост . Целта е да бъдат събрани средства за закупуването на професионална съдомиялна машина за нуждите на социалното заведение. Концерт и благотворителен..

публикувано на 22.05.19 в 11:15

Въвеждат временна организация на движението на кръгово кръстовище в Поморие

Поради ВиК авария се въвежда временна организация на движението в кръговото кръстовище на ул. “Княз Борис I” и ул. “Манастирска” в Поморие. Промените ще са в сила от 9.30  до 17.00 ч., Апелът е към  шофьорите за повишено внимание и съобразавяне с временната организация.

публикувано на 22.05.19 в 08:22

Деца ще дефилират с костюми на растения и животни, по повод Международния ден на биоразнообразието

По случай Деня на Натура 2000 и Международния ден на биоразнообразието , Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас и Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас организират празнично шествие на тема „БИОРАЗНООБРАЗИЕ И НАТУРА 2000“ и канят децата на Бургас да дефилират с атрактивни костюми на български растения и животни. „ Тази..

обновено на 22.05.19 в 08:15

Спират водата за няколко часа в кв. Черно море

Спиране на водата предстои днес в кв. Черно море. От 11ч. до 14 ч. без водоподаване ще бъдат живущите по улиците " Лиляна Димитрова" и "Христо Ботев".Ще се извършват строително монтажни работи. ОТ ВиК предварително се извиняваме за причиненото неудобство.

публикувано на 22.05.19 в 07:36