От Цветница до Гергьовден

Празника на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден“ се провежда за 20-и път в ямболското село Генерал Инзово. В конкурсната програма участват фолклорни групи от цяла Югоизточна България.

Над 800 участници на различна възраст дойдоха в Генерал Инзово за фолклорния празник.

„Красив празник е, наситен с танците, с песните, с хората, най-вече с младите момичета, които участват“, сподели зрителка.

„То се предава от поколение на поколение. Ние сме го чули от старите хора, ние сега го предаваме на другите“, добави участник.

„Много е цветно, много е шарено, настъпи пролетта. Това е нашият живот, иначе селата ни са изгубени. На такива празници светът се сеща, че има села“, посочи от своя страна трета местна жителка.

За пръв път тази година беше представено и пролетното надиграване „Ромбана“, характерно за лазарките от този край.

Фолклорният празник събира все повече групи, като изпълнителите са на различна възраст, поясни Янка Лилова - председател на читалището в Генерал Инзово:

„Имаме деца на 7 години, имаме 14-годишни младежи, имаме 25-годишни млади хора. Имаме 75, дори 85-годишни възрастни хора“.

За надиграване „Ромбана“ тя обясни, че „характерно за лазарките е, че сменят престилката, която е една на ромбове и се предполага, че една от идеите за тази „Ромбана“ са ромбовете“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ФСБ: Пак ще се срещнем след 20 години на Burgas Jam

Вечният хит на ФСБ "След 10 години" е песента, с която ще завърши третото издание на китарния фестивал Burgas Jam на 27 юли. По традиция всички участници и зрители с китари се включват на финала за изпълнението на едно велико парче. Тази година бе избрана песента на ФСБ, които са специални гости на феста. Концертът им отбелязва 40 години от..

публикувано на 23.07.19 в 15:49

Започва "Златна праскова" в село Гаврилово

За 18-и пореден път село Гавраилово е домакин на „Златна праскова“. В него ще се включат производители на праскови от цялата страна. Днес се организира изложба на творци от селото. Официалното откриване ще е на 25 юли от 10 часа. Празникът ще бъде наситен с богата фолклорна програма, включваща детско музикално и танцово изкуство, както и конкурсите..

публикувано на 23.07.19 в 14:53

Откриват изложбата „Капки смях“ днес в Бургас

Първата по рода си хумористична изложба откриват днес в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски".  Тя е озаглавена "Капки смях"  и е кураторски проект на художника Георги Динев. Това е интерпретация на смешното, странностите и  малките чудеса с  хиляди лица в живота на хората и света около нас. „Този вид сатирично изкуство е..

публикувано на 23.07.19 в 11:27

Откриват изложбата „Острови“ в Поморие

Изложбата Острови ще бъде открита днес в Поморие. Тя включва портрети и живописни места от Тайланд и Занзибар, които художничката Нели Гашарова изобразява в картините си след пътуване до екзотичните дестинации. Откриването е от 18.00 ч. в Градската художествена галерия “Дечко Стоев”.

публикувано на 23.07.19 в 09:33

Самодейци от Кабиле с награда от фолклорен фестивал

Самодейците от ансамбъл „КАБИЛЕ“ при НЧ „Напредък-1930" в с. Кабиле, участваха във Фолклорен събор "Песни и танци на мегдана " в . Карнобат. За своите изпълнения те бяха отличени с най-голямата награда на фестивала – „Златен Оскар“. С тази своя награда, ансамбъла за пореден път доказва ,че със своето изпълнение на българския фолклор представя достойно,..

публикувано на 22.07.19 в 16:48

Фестивалът Sun Tribe Open Air започва на 26 юли

За десета поредна година Бургас ще е домакин на фестивала Sun Tribe Open Air. Той ще се проведе на 26 и 27 юли на територията на парк "Росенец", на поляната в непосредствена близост до хижа "Странджа". Мястото е избрано съобразно една от основните цели на проекта, а именно свободният достъп, съобщават от Община Бургас. Sun Tribe Open Air е..

публикувано на 22.07.19 в 13:08

Буги Барабата почина

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата.. Буги Барабата, основателят на „Бараби Блус Бенд“, е напуснал този свят през нощта. Известният български блус музикант е роден на 24 декември 1960. Активната му музикална кариера започва през 1993 година. От тогава Буги Барабата е част от рок живота на столицата, участва..

публикувано на 21.07.19 в 14:16