От Цветница до Гергьовден

Празника на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден“ се провежда за 20-и път в ямболското село Генерал Инзово. В конкурсната програма участват фолклорни групи от цяла Югоизточна България.

Над 800 участници на различна възраст дойдоха в Генерал Инзово за фолклорния празник.

„Красив празник е, наситен с танците, с песните, с хората, най-вече с младите момичета, които участват“, сподели зрителка.

„То се предава от поколение на поколение. Ние сме го чули от старите хора, ние сега го предаваме на другите“, добави участник.

„Много е цветно, много е шарено, настъпи пролетта. Това е нашият живот, иначе селата ни са изгубени. На такива празници светът се сеща, че има села“, посочи от своя страна трета местна жителка.

За пръв път тази година беше представено и пролетното надиграване „Ромбана“, характерно за лазарките от този край.

Фолклорният празник събира все повече групи, като изпълнителите са на различна възраст, поясни Янка Лилова - председател на читалището в Генерал Инзово:

„Имаме деца на 7 години, имаме 14-годишни младежи, имаме 25-годишни млади хора. Имаме 75, дори 85-годишни възрастни хора“.

За надиграване „Ромбана“ тя обясни, че „характерно за лазарките е, че сменят престилката, която е една на ромбове и се предполага, че една от идеите за тази „Ромбана“ са ромбовете“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "АRT IN CONVERGE" ще бъде открита днес

Десет бургаски художници в колаборация с 40 творци от Турция, сред които професори по изобразително изкуство от университетите там, участват в изложбата "АRT IN CONVERGE" или "Изкуството ни свързва". Интересната експозиция ще бъде открита   в зала "Ал. Г. Коджакафалията" на 20 май  от 19.00 часа.Тя включва  проекти от областта на пластиката,..

публикувано на 20.05.19 в 08:20

Кметът на Средец: БНР Бургас е изключителен медиен партньор

Кметът на Средец Иван Жабов  изтъкна приноса на  БНР Бургас   за утвърждаването  на събитие като Божура и  за доброто взаимодействие между община и медия. Той изрази благодарността си и чрез   откритото ни студио с водещ Георги Янакиев. Вашата награда от събитието  е напълно заслужена, тъй като през всичките тези години сте изключителен медиен партньор,..

публикувано на 19.05.19 в 12:02

Награда за цялостен принос получи БНР Бургас от "Божура"

Кметът на Средец Иван Жабов връчи специална награда за БНР Бургас  за цялостен принос при отразяване на Фолклорен венец Божура , като  дългогодишен медиен партньор. Той изрази благодарност за пълната подкрепа преди, по време и след   провеждането на изданията от Националния странджанско- тракийски събор. Съборът  преодолява обратите на времето..

публикувано на 19.05.19 в 11:36

Награди от Божура за Гайдари, Странджанска огърлица и млади дарования

Секретарят на читалище Пробуда Кета Кънева се включи в откритото ни студио от националния събор.Тя напомни: Основаната идея  при създаването му е да участват деца. Началото поставят през 1992  музикални педагози, работили в читалището.  Стамат Апостолов организира родова среща,  на която  е отправен призив за ежегодно провеждане. След като..

публикувано на 19.05.19 в 10:21

Млади таланти представят„Моето писмо към България“

Какво мислят за своята страна подрастващите българи? Какви са мечтите, страховете, желанията и стремежите им? На 19.05.2019г. от 17:00ч. в  „Приморец“ ще бъдат официално наградени финалистите от V-тия национален литературен конкурс по темата. Най-добрите двадесет и осем разказа и есета са включени в книгата „Моето писмо към България“ и ще бъдат..

публикувано на 19.05.19 в 08:59

Данаил Марков спечели наградата на БНР-Бургас от конкурса „Бъдещето на България 2019“

Данаил Станимиров Марков спечели наградата на БНР-Бургас на 12 – ото издание на Националния конкурс за изпълнители на клавирни творби от български и чужди автори   "Бъдещето на България 2019". Данаил изсвири Роули - „Шествието на джуджетата“ и Александър Текелиев – „Каручка“. 37 участници се включиха в поредното издание на конкурса. Те..

публикувано на 18.05.19 в 15:06

Средновековни оръжия показват в Поморие

Демонстрации на средновековни оръжия и бойни техники, забавна археология   и светлинно шоу са част от проявите в „Нощ на музеите“ в Поморие. Началото е от  18 часа  с откриване на гостуващата изложба „Девет товара коприна и още  девет везани“, съобщи директорът на историческия музей Антон Карабашев „Гостуват ни колегите от..

публикувано на 18.05.19 в 14:29