Паркирането на фирмени автомобили предизвика дебат сред общинските съветници

Паркинг в ж.к. "Лазур"
Снимка: Петя ЯнакиеваИдеята да се ограничи паркирането на фирмените автомобили в централните комплекси на Бургас предизвика дебати в комисиите към местния парламент. Предложението е на общинския съветник  Георги Дражев. В неговите мотиви се посочва, че има сериозен недостиг на паркоместа вечер в района на Централната градска част, комплексите „Лазур“ и „Възраждане“. За този проблем допринасят служебните автомобили, които са оставени да нощуват пред блоковете.

Проблемът наистина е сериозен и трябва да се реши. Това посочиха голяма част от общинските съветници. Калояна Живкова от ГЕРБ обясни, че преди време е търсила примери в другите градове в страната как те се справят с паркирането на фирмени автомоили в жилищните комплекси. Оказва се, че до този момент този всеобщ проблем няма решение. Повечето общински съветници бяха скептични и посочиха, че предложението трябва да се преработи.

Общинските съветници Константин Бачийски и Костантин Луков предложиха да бъде въведен часови диапазон, в който фирмените автомобили да не паркират в жилищните комплекси. Според тях той трябва да е от 20.00 ч. до 07.00 ч.

Константин Бачийски допълни, че е по-добре да се въведе ограничение в тонажа на автомобилите, отколкото те да се делят на фирмени и на физически лица.

„Смятам, че при разграничението между физически и юридически има дискриминация. Дискриминираме юридическите лица спрямо физическите. По-добре е разграничението да е за автомобили, които са над 3,5 т. Това е най-балансирано и справедливо.“

От местната администрация посочиха, че трудно ще могат да правят разграничение кои автомобили са фирмени и кои не. Проблем създават и тези, които са на лизинг.

Според бургазлии идеята да се забрани на фирмените автомобили да нощуват пред домовете на собствениците им е добра, но не смятат, че това ще реши големия проблем с паркирането в централните комплекси:

„Реално колко са фирмените автомобили? В района са може би около десетина. Те са 0.05% от всичко, което задръства тук. Трябва да се измисли друго-инфраструктурата да се промени, паркингите да не са толкова скъпи. Подземният на площад „Св.св. Кирил и Методий“  е 2 лева на час, по-добре да си пуснеш СМС за синя зона.“

„Трудно е паркирането, просто всеки има вече по няколко коли. Но може и да помогне, ще се освободят няколко места. Особено за Центъра е много удачно.“

„Аз имам гараж, не ме засяга, но не знам как общината ще се справи с проблема. Фирмените автомобили имат значение, но не са съществен фактор. Проблемът е глобален. Трябват нови паркоместа.“

Предложението ще бъде гласувано в края на месеца по време на редовната сесия на Общинския съвет.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъждът не спря бургазлии да се включат в шествието по повод 24 май (снимки)

Хиляди бургазлии се включиха в шествието по повод Деня на славянската писменост и култура. Въпреки проливния дъжд те изминаха тържествено пътя от площад „Тройката“ до Приморския парк. „…Това е най-хубавият празник и не мога да не дойда. Колегите от университета „Проф.д-р Асен Златаров“ също са тук…“ „… Подготвили сме децата отдавна,..

обновено на 24.05.19 в 16:46

„Булевард Демокрация“ - на 24 май

Датата 24 май е станала празнична в календара преди много, много столетия. Денят на Светите братя Кирил и Методий бил отбелязван като църковен празник още през Средновековието. В хроника от XII в. има сведение, че братята Петър и Асен, след като възродили българското царство, по инициатива на епископ Василий решили да отбележат 200 -годишнината от..

публикувано на 24.05.19 в 14:42

Скулптура на Кирил и Методий поведе шествието в Ямбол

Скулптура на светите братя Кирил и Методий поведе и тазгодишното шествие в Ямбол в Деня на славянската писменост. Пластичната композиция  е с височина над два метра и е поставена върху движеща се платформа. Репортаж на Даниела Костова Празничното шествие завърши в центъра на града с тържествен концерт. По традиция на него присъстват..

публикувано на 24.05.19 в 14:32

Мажоретни състави и духова музика на шествието за 24 май в Сливен

С празнично шествие на всички училища и филиали на университети в Сливен бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянска писменост. Десетки ученици, студенти, преподаватели, бивши учители и граждани се включиха в шествието, което бе предвождано от мажоретни състави и военна духова музика. Официалната церемония по..

публикувано на 24.05.19 в 14:25

Митко Иванов: 24 май е най, най празникът на България!

Консулско донесение от 1862 година е официалния запазен документ, в който се говори за първи път за отбелязването на 24 май в Бургас,  със сведения за отбелязване на Светите седмочисленици още преди това. Позицията е на Митко Иванов, автор на биографичната книга за благодетеля на града  Александър Георгиев Коджакафалията и съавтор на..

обновено на 24.05.19 в 11:18

Празнично шествие в Бургас ще има, но училищата сами ще решат дали да се включат в него

Шествието по повод Деня на славянската писменост и култура ще се проведе в Бургас, въпреки дъжда. Това съобщи зам. - кмета Йорданка Ананиева. Тя допълни, че родителите, директорите и учителите сами ще преценят дали децата да се включат в него или да отбележат празника в учебните заведения. Има вероятност планирания концерт на откритата сцена „Охлюва“..

публикувано на 24.05.19 в 10:00
Снимката е илюстративна.

Програма за Деня на българската просвета и култура в Сливен

Денят на българската просвета и култура и славянската писменост в Сливен ще бъде отбелязан с празнично шествие на училищата по главната улица. То ще започне от градската градина в 11.00 часа. От 11.30 часа на площад „Хаджи Димитър“ ще се проведе церемония по поднасяне на гирлянд от цветя пред паметника на войводата Хаджи Димитър и..

публикувано на 24.05.19 в 08:56