Паркирането на фирмени автомобили предизвика дебат сред общинските съветници

Паркинг в ж.к. "Лазур"
Снимка: Петя ЯнакиеваИдеята да се ограничи паркирането на фирмените автомобили в централните комплекси на Бургас предизвика дебати в комисиите към местния парламент. Предложението е на общинския съветник  Георги Дражев. В неговите мотиви се посочва, че има сериозен недостиг на паркоместа вечер в района на Централната градска част, комплексите „Лазур“ и „Възраждане“. За този проблем допринасят служебните автомобили, които са оставени да нощуват пред блоковете.

Проблемът наистина е сериозен и трябва да се реши. Това посочиха голяма част от общинските съветници. Калояна Живкова от ГЕРБ обясни, че преди време е търсила примери в другите градове в страната как те се справят с паркирането на фирмени автомоили в жилищните комплекси. Оказва се, че до този момент този всеобщ проблем няма решение. Повечето общински съветници бяха скептични и посочиха, че предложението трябва да се преработи.

Общинските съветници Константин Бачийски и Костантин Луков предложиха да бъде въведен часови диапазон, в който фирмените автомобили да не паркират в жилищните комплекси. Според тях той трябва да е от 20.00 ч. до 07.00 ч.

Константин Бачийски допълни, че е по-добре да се въведе ограничение в тонажа на автомобилите, отколкото те да се делят на фирмени и на физически лица.

„Смятам, че при разграничението между физически и юридически има дискриминация. Дискриминираме юридическите лица спрямо физическите. По-добре е разграничението да е за автомобили, които са над 3,5 т. Това е най-балансирано и справедливо.“

От местната администрация посочиха, че трудно ще могат да правят разграничение кои автомобили са фирмени и кои не. Проблем създават и тези, които са на лизинг.

Според бургазлии идеята да се забрани на фирмените автомобили да нощуват пред домовете на собствениците им е добра, но не смятат, че това ще реши големия проблем с паркирането в централните комплекси:

„Реално колко са фирмените автомобили? В района са може би около десетина. Те са 0.05% от всичко, което задръства тук. Трябва да се измисли друго-инфраструктурата да се промени, паркингите да не са толкова скъпи. Подземният на площад „Св.св. Кирил и Методий“  е 2 лева на час, по-добре да си пуснеш СМС за синя зона.“

„Трудно е паркирането, просто всеки има вече по няколко коли. Но може и да помогне, ще се освободят няколко места. Особено за Центъра е много удачно.“

„Аз имам гараж, не ме засяга, но не знам как общината ще се справи с проблема. Фирмените автомобили имат значение, но не са съществен фактор. Проблемът е глобален. Трябват нови паркоместа.“

Предложението ще бъде гласувано в края на месеца по време на редовната сесия на Общинския съвет.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради изборите в неделя затварят достъпа до зала "Бойчо Брънзов"

Общинска избирателна комисия (ОИК) информира, че в изборния ден на 27 октомври 2019 г в  деня на изборите районът около зала „Бойчо Брънзов“ ще бъде недостъпен за автомобили, различни от транспорта превозващ секционните избирателни комисии и обезпечаващ изборния процес. Няма да се разрешава паркиране на автомобилите в отцепения район.

публикувано на 23.10.19 в 15:24
Снимката е илюстративна.

Закупуват оборудване за локализиране на нефтени замърсявания в Черно море

Да се подобри опазването на околната среда в района на Черно море. Това е една от целите на трансграничен проект между България и Турция. Той беше представен днес в Бургас. Проектът предвижда закупуването на оборудване, с което бързо да се локализират нефтени замърсявания. Общата стойност на трансграничния проект е близо 400 000 евро...

публикувано на 23.10.19 в 14:10

Кои са нашите „пернати съседи - ще разберем тази събота в Етнографския музей

Кои са нашите „Пернати съседи“ е поредната тема от поредицата лекции  на Бургаския музей. Повод за дискусията е разширяването на човешкото присъствие и неговото влияние върху природата.  Това води до все по-бързо обедняване на животинския и растителния свят в наши дни. За птиците има сведения, че съвместното съществуване на хора и диви животни е..

публикувано на 23.10.19 в 13:21

"Булевард Демокрация"на 23-ти октомври

Темите, с които ще подредим събитията от 23 ти октомври: В очакване на грипа - започна кампания за безплатно ваксиниране на възрастните хора.За нея ще чуем повече от д-р Петко Желязков. Имунизират ли се пенсионерите ще узнаем от самите тях в анкета на Петя Янакиева. След активния туристически сезон, очаквано, регистрацията на безработни в..

публикувано на 23.10.19 в 12:43

Започна изграждането на обхода на Камено

Започнаха подготвителните работи за изграждането на нов обходен път на Камено, съобщават от Агенция пътна инфраструктура. С построяването на отсечката, с дължина 2,3 км, ще се повиши безопасността на движение. Сега колите от и за  „Лукойл Нефтохим”, транзитните тежкотоварни и леки автомобили ще бъдат изведени от улиците на града. Проектът се..

публикувано на 23.10.19 в 12:14

Обжалвания бавят ремонта на улици и изграждането на паркинг в к-с „Възраждане“

Съдебни обжалвания бавят ремонта на улици в к-с "Възраждане". От Община Бургас информират, че до броени дни се очаква решението на Върховния административен съд по жалба, стопираща изграждането на нов паркинг до бул. "Мария Луиза" и ремонт на ул. "Цариградска". Веднага след него ще стартират строителните дейности.  Проектът предвижда паркинг за 200..

публикувано на 23.10.19 в 11:26

Временно се ограничава движението по бул. "Тодор Александров" днес и утре

Дясната лента за движение на бул. "Тодор Александров", от камерата за скорост в посока ул. "Спортна", ще бъде затворена. Ограничението на движението ще бъде за периода от 13:00 до 17:00 часа. На 24 октомври също ще бъде наложена временна реорганизация на движението  от 10:00 до 17:00 часа. През този период ще бъдат затворени поетапно лентите за..

публикувано на 23.10.19 в 11:08