Димитър Николов поиска зелена светлина за изграждане на нова пътна връзка на „Меден рудник“

Автор:

Кметът Димитър Николов внесе докладна записка, която да се разгледа при следващото заседание на местния парламент другата седмица. Тя е за изготвяне на подробен устройствен план, одобряване на задание и осигуряване на средства за изготвяне на прединвестиционни проучвания за изграждане на нова пътна връзка на "Меден рудник" с останалия свят.

В момента транспортното обслужване на най-големия жилищен комплекс в Бургас се осъществява основно по бул. "Захарий Стоянов", който в момента се ремонтира и това допълнително затруднява движението по него. Алтернативното трасе е сложно, но възможно за изпълнение. Община Бургас вече идентифицира неговото начало и край. Най-трудна е средната част, именно затова за нужни спешните прединвестиционни проучвания.

Началната и финалната точка на предвиденото ново трасе ще са две кръстовища, като тепърва ще се реши от какъв вид е най-подходящо да бъдат те. Първото е ситуирано в района на продължението на ул. "Александър Георгиев Коджакафалията" след "Битака" и преди Пречиствателната станция на "Меден рудник". Второто кръстовище е предвидено при връзката на потенциалното трасе с републикански път I-9 - по пътя към Созопол, малко преди бензиностанция "Лукойл". За да се осъществи връзката между двете кръстовища, ще се наложи преминаването през водни площи.

Изграждането на нова пътна връзка през следващите години се налага и заради предстоящото допълнителното усвояване на незастроените към момента терени при входа на "Меден рудник", чрез създаването на нова индустриална зона. В нея ще има нови работни места, повече пътуващи хора и трябва предварително да се мисли за качествена обслужваща инфраструктура.

Идентифицираният терен за новото пътно трасе е предимно равнинен, като надморска височина е близко до морското ниво. Той е подходящ за провеждането на пътната инфраструктура без значителни разлики в нивелацията. Важна особеност е наличието на съществуващи съоръжения и елементи на техническата инфраструктура - високоволтови въздушни кабелни линии за пренос на електрическа енергия, въздушни електропроводи, продуктопровод, канали и водопроводи. Всички те следва да бъдат обследвани в едно със сервитутите им и проектното решение да бъде максимално съобразено с тях и нормативните изисквания.

Съгласно схемата на културно-историческото наследство към ОУП на гр. Бургас, в територията няма недвижими културни ценности, археологически обекти и техни охранителни зони. Трасето не преминава през защитени територии или територии със специален режим на опазване.

Територията, предмет на проучване и проектиране, обхваща поземлени имоти основно извън  строителните граници на гр. Бургас, в територията южно от  ж.к. "Меден рудник", Промишлена зона "Юг" и републикански път I-9 "ГКПП ДУРАНКУЛАК - Бургас - ГКПП МАЛКО ТЪРНОВО". 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатен превоз ще бъде осигурен за членовете на СИК в изборната нощ

Община Бургас и "Бургасбус" ще осигурят безплатен превоз в предстоящата изборна нощ за членовете на секционни избирателни комисии. Те ще предават до късно протоколи и бюлетини в спортна зала "Бойчо Брънзов", а много от тях живеят далеч оттам. Безплатният превоз ще се осъществява от спирка "Зорница". Който желае да го използва, ще трябва да..

публикувано на 23.05.19 в 17:40
Иван Алексиев

Поморие ще има автогара

Автогара ще се изгражда край Поморие. Идейният проект е готов, задвижени са и процедурите, анонсира в студиото на БНР – Бургас кметът Иван Алексиев. Той участва в рубриката ни „Глас Народен“. Има нужда от автогара,  липсата ѝ създава редица проблеми, признава Иван Алексиев. „Предвидили сме терен, който, след три години процедури,..

публикувано на 23.05.19 в 17:36

Отчуждават имоти за изграждането на Северния обход на Бургас

Започна процедура по отчуждаване на частни имоти за изграждането на Северния обход на Бургас. Това се случва със съвместна заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройства и министъра на финансите, уточняват от Община Бургас. Предвижда се да бъдат отчуждени 26 имота. В заповедта се уточнява, че имотите са част от земеделска и..

публикувано на 23.05.19 в 17:31

Бургас се пречиства от пластмаса в дните на „Рециклирай с фантазия“

"Дни без пластмасови бутилки" е предизвикателството, което отправя Община Бургас към всички желаещи да намалят своя въглероден отпечатък върху природата в седмицата от 27 до 31 май 2019 г. Целта е всяка организация  - училище, детска градина, администрация или фирма в Бургас, да събере използваните през тези дни пластмасови бутилки, да ги занесе в..

публикувано на 23.05.19 в 16:11

Удължиха срока за разследването на танкера "БАДР"

До 13-и юли е удължен срокът за разследване на случая с либийския танкер „БАДР“, който вече година и половина е задържан на бургаското пристанище. Припомняме,че заради публичната продажба на танкера на българска частна компания, либийската държава обвини България в пиратство.  По случая са разпитани свидетели и длъжностни лица, изготвена е и..

публикувано на 23.05.19 в 16:04

"Булевард Демокрация" - на 23 май

Започва предаването „Булевард Демокрация“ на БНР – Бургас. Ето и акцентите днес: -   Кметът на Поморие Иван Алексиев – гост в рубриката „Глас Народен“. След малко ще отговаря на въпроси на жители на общината. -   И още в предаването – в темата на деня – подготовката за евроизборите – подробности от Районните избирателни..

публикувано на 23.05.19 в 15:00

Млади дизайнери от Бургас подариха бална рокля на абитуриентка

Участниците в проекта по моден дизайн „Дебют“ на Център за млади таланти в Бургас заедно с преподавателката си, дизайнерката Мария Танева, осъществиха мечтата на абитуриентка с ограничени финансови възможности като сътвориха специално за нея прекрасна рокля за бала. Дванадесетокласничката бе избрана сред множество кандидатури заради..

публикувано на 23.05.19 в 12:50