Иван Костов: Продажбата на "Нефтохим" беше нужна, сделката беше добра


Продажбата на „Нефтохим“ бе нужна и сделката беше успешна за страната ни. Това коментира за БНР – Бургас бившият премиер Иван Костов, който днес представя в морския град своята книга. В „Свидетелства за прехода. 1989 – 1999“ той описва три емблематични приватизационни сделки, сред които и тази.

До 2007 – ма година, продажбата на „Нефтохим“ беше добра сделка, каза Иван Костов. Беше спасено едно огромно, структуроопределящо предприятие, което беше в много тежко положение, поясни бившият премиер:

„За съжаление, от 2007-2008 г. започна процес на злоупотреба с господстващо положение. Това, което е подчертано в книгата и е много важно за страната е, че беше извършена огромна инвестиция в „Нефтохим“, която позволи България да отговори на европейските изисквания за качествата на горивата“

Заводът беше продаден на ниска цена, защото имаше огромни задължения, натрупани от предишните правителства, посочи Иван Костов. Относно нефтеното пристанище в Росенец, бившият премиер поясни, че дългогодишната ненамеса на държавата там не се дължи на приватизационния договор, а на външнополитически причини.

В книгата си, Иван Костов описва проблемите при прехода, грешките, които държавата и хората са допуснали. Като своя, той посочва незавършения процес на декомунизация.

Тя ще бъде представена от Захари Карабашлиев, от 18 ч., в културния център „Морско казино“


ВИЖТЕ ОЩЕ

Общински съветници от НФСБ с докладна за по-ниски цени на билети и карти за градския транспорт

Общинските съветници от "Национален фронт за спасение на България" в Бургас входираха докладна записка за намаляване на цените на билетите и картите за градския транспорт в морския град. Те предприемат тази мярка, след като граждани са им връчили подписка, в която изразяват недоволство от качеството на предоставяната от общинския превозвач услуга и..

публикувано на 26.06.19 в 17:14

Кметът на Ямбол спря тегленето на общински заем

Община Ямбол отлага временно инвестиционната си програма, предвидена да бъде финансирана чрез дългосрочен облигационен заем. Това стана ясно след днешната сесия на ОбС – Ямбол, на която по предложение на кмета Георги Славов бе прието решение действията по отпускане на заема да бъдат преустановени до конституирането на новия местен парламент след..

публикувано на 26.06.19 в 16:42
архив

Корнелия Нинова от Ямбол: Въпросът за финансирането на партиите трябваше да се вземе преди лятната ваканция на НС

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова определи досегашната работа на управляващата коалиция, по отношение на финансирането на партиите, като загуба на време. Днес в Ямбол Изпълнителното бюро на БСП проведе първото си изнесено заседание в страната след евроизборите. Корнелия Нинова посочи, че решението, взето днес на коалиционния съвет на..

публикувано на 25.06.19 в 16:19

Управляващата партия на Ердоган загуби изборите в Истанбул

Управляващата партия в Турция загуби контрол над Истанбул след повторното насрочване на избори за кмет на града, предаде агенция "Ройтерс"". Кандидатът на основната опозиционна партия, Екрем Имамоглу, е спечелил 54% от гласовете, Той спечели изненадваща победа през март, която бе отменена след решението на управляващата "Партия на справедливостта"..

публикувано на 24.06.19 в 00:47

Министерството на културата с готовност да подкрепи разширение на бургаското музикално училище

Министерството на културата ще подкрепи разширението на базата на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Това стана ясно от отговор на министър Банов на въпрос от народния представител от ГЕРБ Диана Саватева. Тя коментира, че подобряването на условията и материалната база в училищата по изкуства..

публикувано на 21.06.19 в 15:51

След месец БСП Бургас ще обяви своя кандидат за кмет (ОБНОВЕНА)

20 юли е датата, на която от БСП Бургас ще обявят своя кандидат за кметския пост наесен. Това каза общинският председател Живко Господинов по време на регулярната пресконференция преди заседанието на Общинския съвет в града. "От 8 до 12 юли сме дали срок на всички онези, които са съгласни да участват в посочените номинации, да дойдат да си..

публикувано на 21.06.19 в 14:27

Живко Табаков влиза в битката за кмет на Бургас

Общинският съветник от „Движение България на гражданите“ Живко Табаков обяви, че се кандидатира за кмет на Бургас. Това е първата заявка за местния вот наесен. С отворено писмо към бургазлии Табаков даде старт на кампанията си за кметския стол. В продължение на 10 седмици той ще постави за обсъждане пред гражданите 10 важни за бъдещото..

публикувано на 19.06.19 в 13:24