Показват традиционни техники за боядисване на яйца в Бургас и Сливен

Автор:

Традиционни техники за боядисване на яйца ще бъдат демонстрирани днес в Бургас и Сливен.

Екипът на Етнографския музей в Бургас ще представи пред бургазлии и гостите на града, как са се боядисвали великденските яйцата в миналото  от 12:00 часа, в градинката до Часовника. Присъстващите ще бъдат наставлявани от бабите от певческа група за автентичен фолклор „Факийски бялки“ при НЧ „Христо Ботев - 1905“ село Факия.

В Сливен боядисването на яйца е от 12.00 ч. на пл. „Цар Освободител“. Експерти от Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, Национален музей на текстилната индустрия, крепостта „Туида“ и деца, и преподаватели от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ ще показват различни видове техники за боядисване на яйца и изработване на украси. Община Сливен осигурява всички яйца и бои, а изработеното гражданите могат да си вземат за тях напълно безплатно.


ВИЖТЕ ОЩЕ

CineLibri в Бургас продължава с филма “Аз, Леонардо”

Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с филма “Аз, Леонардо” - едно пътуване в ума на Леонардо да Винчи. Филмът отбелязва 500 години от смъртта на енциклопедичния гений на Ренесанса. Бестселърът на Франческо Фиорети виртуозно съчетава интригуващ криминален сюжет с внушителна картина на епохата и ярък портрет на Леонардо..

обновено на 13.10.19 в 13:56

Международният танцов спектакъл "Драг он" закрива "Ерата на водолея" тази вечер

Премиера на международен танцов проект ще постави днес финала на фестивала „Ерата на водолея“, който се провежда в Бургас. Публиката ще може да види „Драг он“, постановка с бургаско участие, съобщи организаторът на фестивала Петър Тодоров: "Спектакълът ще се играе от 19.30 мин. в Младежкия културен център. Продукцията е на артисти от България,..

обновено на 13.10.19 в 13:21

Джаз фестивалът "Жълтите павета" в Бургас

Класният джаз фестивал "Жълтите павета" гостува днес и утре /13 и 14 октомври/ в Бургас. Селекционер на бургаското издание е Теодосий Спасов, а домакин на събитието е бургаският драматичен театър  "Адриана Будевска". В първия фестивален ден публиката ще има възможност да се наслади на изпълненията на Тихомир Хойсок- контрабас и Филип..

обновено на 13.10.19 в 11:10

„Аз и морето“ в "Арт-И-Факти" на Акве Калиде

В творческата работилница "Арт-И-Факти" тази неделя организаторите предлагат на участниците да запазят усещането за лято. С децата ще бъдат изработвани интериорни украшения от глина, миди, мъниста и тефтерче за спомени от картон, пясък, камъчета, бои и други. Водещият на арт ателиетата ще разкаже за своето изкуство и ще сподели творческия си..

обновено на 13.10.19 в 08:43

Играят "Момче и вятър" на сцената на Държавен куклен театър - Бургас

Спектакълът "Момче и вятър" ще представи днес Държавният куклен театър в Бургас. Една от най-обичаните български приказки ще оживее на сцената като автентична картина на народния бит и култура. "Прекрасната сценография, куклите в народен стил и необикновеното актьорско присъствие ще ви пренесат в отдавна отминали времена.Ще ви разкажем поучителната..

публикувано на 13.10.19 в 08:15

В Сливен връчват наградата "Сирак скитник" 2019

Едно от основните събития в програмата за отбелязване на празника на Сливен, Димитровден, е откриването на Националната изложба за изобразително изкуство „Сливен 2019“, на което ще бъде връчена наградата „Сирак скитник“. Изложбата ще бъде открита на 24 октомври от 17 ч. в изложбената зала „Сирак скитник“. Преди това, от 16 ч. в..

публикувано на 12.10.19 в 14:57

Среща с Крис Захариев в рамките на Синелибри в Бургас

Синелибри среща жителите и гостите на град Бургас с Крис Захариев и неговата книга и филм с едноименното заглавие „Да се изгубиш нарочно“. Събититето предстои на 19 октомври, Експозиционен център ФЛОРА, от 18:30 ч. Едно пътешествие без GPS-и, карти и хотели. Може би не можеш да се изгубиш нарочно, така както не можеш да се намериш..

публикувано на 12.10.19 в 13:13