Слънчев бряг посреща с нощувки от 20 до 200 лева
На Великден Слънчев бряг отвори врати за първите туристи. Те са основно румънци, гърци и българи, избрали да посрещнат празника в най-големия български курорт. Сериозното раздвижване обаче се очаква след 20 май.

„Цените тази година за нощувка ще са между 20 лева в малък семеен хотел и 200 лева олинклузив. Те се формират взависимост от категорията и предлаганите услуги, диапазонът е доста широк“, посочва председателят на Клуба на хотелиера в община Несебър Диана Колчева. Тя съветва българите да следят сайтовете за групови пътувания, където има изгодни пакетни предложения.

Морските общини и държавата трябва да бъдат по-активни в привличането на българските туристи, добавя Колчева. Според нея липсата на адекватна държавна политика е проблем пред бранша дори и когато трябва да се формират цените. След броени дни започват да се подготвят офертите за следващия сезон:

„Ние нямаме представа как правителството ще ни изненада. Какво ще се случи през 2020 година с ток, вода, данъци, затова приемаме, че ще останат на същите нива и започваме да изграждаме ценовата си политика. Но в един момент, в който имаме сезон със спад, започваме да правим намаления и ценовата ни политика отива по дяволите.“

Според Колчева печалбите в туризма са драстично намалели и затова собственици на хотели изнасят бизнеса си в чужбина, а базите край морето отдават под наем:

 „Очертава се нова тенденция. Една голяма част от предприемачите вече да не са българи-руснаци, македонци, сърби. Така ще започнат да емигрират не само работниците ни, но и самите работодатели.“

Въпреки това  председателят на Клуба на хотелиера в община Несебър Диана Колчева е оптимист за новия сезон, в който смята, че спадът от предварителните записвания ще бъде наваксан и родният туризъм ще се поздрави поне със същите резултати като през миналото лято.

Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велоалея за Слънчев бряг изгражда община Несебър

Кметът на Несебър Николай Димитров даде старт на изграждането на два обекта на територията на общината.  Първият обект е велоалея, свързваща селищно образувание „Чолакова чешма“  с К.К. „Слънчев бряг“. Строежът е във връзка с инвестиционните намерения на Община Несебър за изграждане на удобна и безопасна алея за велосипедисти и..

публикувано на 20.09.19 в 13:25

Започна надпреварата за Годишните награди в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви начало на Годишните награди в туризма за 2019 г. Това ще е четвъртото издание на наградите, които за това време се утвърдиха като признание за прилаганите добри практики и усилена работа за туризма през последните 12 месеца. "Очакваме тази година състезанието да е още по-оспорвано, така ще откроим..

публикувано на 19.09.19 в 17:28

Повече от 20 фирми ще участват във "Флора Есен 2019"

Повече от 20 фирми ще се включат в изложението за цветя "Флора Есен", което предстои в Бургас. Петото издание на цветния базар  ще предложи сезонни цветя, луковици и посадъчен материал  и ще  бъде разположен във вътрешният двор на Флора-та, съобщи управителят на едноименния експо център Мирослава Аргирова: Имаме няколко изложители, които ще..

публикувано на 19.09.19 в 08:24

Иван Алексиев с награда от Кмета.бг в категория „Туризъм, култура, фестивали и традиции”

Порталът на българските общини Kmeta.bg за седми пореден път организира конкурса “Кмет на годината”. Вотът на стотици хиляди граждани отново определи победителите в деветте различни категории. В това издание  хората оценяваха работата на кметовете и екипите им не само за последната година, а за целия мандат 2015 – 2019 г. Кметът на община Поморие Иван..

публикувано на 19.09.19 в 08:21

Пътят от село Голямо Буково до манастира ще бъде ремонтиран

 Общ проект с  турската  община Пехливанкьой ще реализира Средец. Идеята е да се популяризира културният туризъм в двата региона.Предвижда се реконструкция на пътя от село Голямо Буково до манастира. Целта,обаче, е не само обновяването на инфраструктурата, а и  превръщането на прочутото странджанско село в интересна туристическа дестинация...

публикувано на 18.09.19 в 16:40

Бачийски: Концесията на летище “Бургас“ не пречи на карго летище в Равнец

Развитието на Равнец като свободна безмитна зона с карго летище няма причина да бъде спирана от концесионния договор, който държавата е сключила с „Фрапорт“ за летище „Бургас“, коментира Бачийски: „В основния концесионен договор, който изисках от Министерския съвет, аз не видях такова ограничение. В интерес на истината, към този договор..

публикувано на 18.09.19 в 16:31

Три известни бургаски заведения излизат на търг

Три известни бургаски заведения излизат на търг. Имотите са на общинската фирма „Благоустройствени строежи“. Сградите се намират в Морската градина. Планира се те да бъдат отдадени под наем за 5 години.  Тръжната процедура включва отдаване под наем на ресторант, който се намира до фонтаните на Летния театър. Неговата площ е около 500 кв.м., а..

публикувано на 18.09.19 в 09:17