Слънчев бряг посреща с нощувки от 20 до 200 лева
На Великден Слънчев бряг отвори врати за първите туристи. Те са основно румънци, гърци и българи, избрали да посрещнат празника в най-големия български курорт. Сериозното раздвижване обаче се очаква след 20 май.

„Цените тази година за нощувка ще са между 20 лева в малък семеен хотел и 200 лева олинклузив. Те се формират взависимост от категорията и предлаганите услуги, диапазонът е доста широк“, посочва председателят на Клуба на хотелиера в община Несебър Диана Колчева. Тя съветва българите да следят сайтовете за групови пътувания, където има изгодни пакетни предложения.

Морските общини и държавата трябва да бъдат по-активни в привличането на българските туристи, добавя Колчева. Според нея липсата на адекватна държавна политика е проблем пред бранша дори и когато трябва да се формират цените. След броени дни започват да се подготвят офертите за следващия сезон:

„Ние нямаме представа как правителството ще ни изненада. Какво ще се случи през 2020 година с ток, вода, данъци, затова приемаме, че ще останат на същите нива и започваме да изграждаме ценовата си политика. Но в един момент, в който имаме сезон със спад, започваме да правим намаления и ценовата ни политика отива по дяволите.“

Според Колчева печалбите в туризма са драстично намалели и затова собственици на хотели изнасят бизнеса си в чужбина, а базите край морето отдават под наем:

 „Очертава се нова тенденция. Една голяма част от предприемачите вече да не са българи-руснаци, македонци, сърби. Така ще започнат да емигрират не само работниците ни, но и самите работодатели.“

Въпреки това  председателят на Клуба на хотелиера в община Несебър Диана Колчева е оптимист за новия сезон, в който смята, че спадът от предварителните записвания ще бъде наваксан и родният туризъм ще се поздрави поне със същите резултати като през миналото лято.

Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И днес продължава „Биле фест“ на о. Света Анастасия

Двудневният "Биле фест" продължава днес на остров Света Анастасия. Фестивалът на билките се прави за първи път. Повече от 50 участници ще се представят с билки и здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми, като ще покажат и автентичните начини за приготвянето им. Билкар номер 1 в България също се включва във фестивала, казва..

обновено на 16.06.19 в 08:20

Туроператор работи без застраховка за клиентите си

Липса на актуална застраховка констатира проверка на Министерството на туризма на туроператор в "Слънчев бряг". Заради това нарушение се стартира процедура по отнемане на лиценза на фирмата. Проверките бяха инициирани след сигнал от туроператори по време на откритата приемна на министър Николина Ангелкова в „Слънчев бряг“. Сериозно..

публикувано на 15.06.19 в 14:09
Министър Николина Ангелкова в приемната в Слънчев бряг.

Нерегламентирани таксита и екскурзии тормозят туристическия бранш в Слънчев бряг

Нерегламентирана транспортна дейност и нелицензирани екскурзии са двата основни проблема, които представители на туристическия бранш обсъдиха с министъра на туризма Николина Ангелкова на среща в Слънчев бряг. За първа година по инициатива на министерството в големите курортни комплекси ще има открити приемни до края на летния сезон. На тях..

публикувано на 14.06.19 в 18:40

Община Несебър участва в международен проект

Стартираща работна среща по проект „Паметници в природата – креативно съжителство“ се проведе в Солун. Проектът е финансиран по програма “Балкани – Средиземно море 2014-2020”, в който Община Несебър участва като пълноправен партньор заедно с „Европейски център за византийски и след византийски паметници“ – Гърция, Министерство на културата и спорта –..

публикувано на 14.06.19 в 15:19

Руснаци търсят сътрудничество с бизнеса в община Сунгурларе

Руска делегация от Бондарския район е на посещение в община Сунгурларе. Сътрудничество в сферата на селското стопанство е основната цел на визитата. Посещението е по желание на руската страна и предвижда срещи с местната администрация и бизнеса в региона, обясни кметът на Сунгурларе Васил Панделиев. „Една от сферите, в която можем да имаме..

публикувано на 14.06.19 в 14:27

Васил Алексиев: Спасителите предпочитат да работят на басейн

Изискванията за спасител на плаж не са малко и това не е лесна работа. Това коментира пред БНР-Бургас старши – спасителят на плажа в Крайморие и единствен обучаващ за море към БЧК Васил Алексиев. Затова и повечето спасители се насочват към басейни, добави той: „Много хора се си мислели, че лесно се става спасител на морето, но за да..

публикувано на 14.06.19 в 13:01

Николай Димитров: Проблемът с намирането на спасители за плаж е огромен

Все по-трудно става намирането на спасители за плаж. Това коментира пред БНР – Бургас Николай Димитров, наемател на ивицата в кв. „Крайморие“. Заплащането не е единствената причина, но една от водещите, пояснява той: „Проблемът със спасителите е огромен. В България нивото на заплатите, като цяло, е ниско. Ние предлагаме едно сравнително..

публикувано на 14.06.19 в 12:49