Слънчев бряг посреща с нощувки от 20 до 200 лева
На Великден Слънчев бряг отвори врати за първите туристи. Те са основно румънци, гърци и българи, избрали да посрещнат празника в най-големия български курорт. Сериозното раздвижване обаче се очаква след 20 май.

„Цените тази година за нощувка ще са между 20 лева в малък семеен хотел и 200 лева олинклузив. Те се формират взависимост от категорията и предлаганите услуги, диапазонът е доста широк“, посочва председателят на Клуба на хотелиера в община Несебър Диана Колчева. Тя съветва българите да следят сайтовете за групови пътувания, където има изгодни пакетни предложения.

Морските общини и държавата трябва да бъдат по-активни в привличането на българските туристи, добавя Колчева. Според нея липсата на адекватна държавна политика е проблем пред бранша дори и когато трябва да се формират цените. След броени дни започват да се подготвят офертите за следващия сезон:

„Ние нямаме представа как правителството ще ни изненада. Какво ще се случи през 2020 година с ток, вода, данъци, затова приемаме, че ще останат на същите нива и започваме да изграждаме ценовата си политика. Но в един момент, в който имаме сезон със спад, започваме да правим намаления и ценовата ни политика отива по дяволите.“

Според Колчева печалбите в туризма са драстично намалели и затова собственици на хотели изнасят бизнеса си в чужбина, а базите край морето отдават под наем:

 „Очертава се нова тенденция. Една голяма част от предприемачите вече да не са българи-руснаци, македонци, сърби. Така ще започнат да емигрират не само работниците ни, но и самите работодатели.“

Въпреки това  председателят на Клуба на хотелиера в община Несебър Диана Колчева е оптимист за новия сезон, в който смята, че спадът от предварителните записвания ще бъде наваксан и родният туризъм ще се поздрави поне със същите резултати като през миналото лято.

Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-добър улов на цаца отчитат около Несебър, в Царево количествата са като миналата година

По-добър улов на цаца отчитат тази година рибарите от района на община Несебър. В Царево обаче количествата са сходни с миналогодишните. По-малко е уловът на сафрид и калкан. Всички рибари посочват, че тази година качеството на рибата е много по-добро в сравнение с минали сезони. Кирил Жеглев от рибарското сдружение „Мена“ в Несебър..

публикувано на 23.07.19 в 14:57

Четиридневна работна седмица? Може, но не навсякъде

От години насам, съкратената работна седмица е тема, която се обсъжда на световно ниво и на места е възприета. У нас, практиката беше въведена от русенска фирма, с офис в Бургас. Четиридневната работна седмица, въведена от русенски работодател, може да доведе до по-голяма производителност. Това, обаче, не може да бъде приложено във..

публикувано на 23.07.19 в 14:32
Снимката е илюстративна.

Работодател мотивира служителите си с четиридневна работна седмица

Русенска фирма, с офис и в Бургас, въведе четиридневна работна седмица. Промяната е експериментална и цели по-качествена дейност от страна на служителите, след като могат и да почиват повече. От две седмици сме на този режим, посочи пред БНР-Бургас управителят ѝ Петър Петев.  „Идеята за четиридневната работна седмица ни хрумна от една..

публикувано на 23.07.19 в 08:26

Строителството в Иракли продължава (галерия)

Строителството в местността Кладери, позната на всички като Иракли, продължава. Там на първа линия до морето в момента се издига двуетажен хотел. Районът е разделен на 2 -зони- едната е луксозна и застроена ,а другата е зона за диво къмпингуване. В предаването „Акценти“ чухте мнението „за“ и „против“ строителството на хората избрали Иракли за..

публикувано на 22.07.19 в 16:19

Повече средства ще има за малките населени места в следващия програмен период

 Нови възможности за усвояване на европейски средства ще осигури оперативната програма за регионално развитие до 2027 година. Министерството на регионалното развитие ги представя в различните региони на страната. За какво ще са парите, кой ще ги получава и как ще се кандидатства разясни в Бургас зам.-министър Деница Николова. С повече  от..

публикувано на 22.07.19 в 14:03

46 лева за чадър и два шезлонга във ВИП зона на Иракли

Двуетажен хотел на първа линия до морето се строи в местността Кладери, позната на всички като Иракли. На плаж Вая, както се води официално, но иначе пак известен като Иракли, е обособена ВИП зона с цена от 46 лева за чадър и два шезлонга. Изобщо районът на Иракли е разделен на две зони- първата е луксозна и застроена с хотел, 17 бунгала, 6..

публикувано на 22.07.19 в 10:45

Борят престъпността в Слънчев бряг с осветление на плажа

Трийсет и един стълба с над 90 лампи осигуряват тристранно осветяване на плажа в Слънчев бряг през нощта. Ивицата е първата по нашето крайбрежие с нощно осветление.  Плажът в курорта е дълъг над 10 километра и на места е широк над 60 метра.  Целта е да се осигури бедзопасността на летовниците. От Областната дирекция на МВР кометираха, че това е..

публикувано на 21.07.19 в 11:31