Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънчев бряг посреща с нощувки от 20 до 200 лева




На Великден Слънчев бряг отвори врати за първите туристи. Те са основно румънци, гърци и българи, избрали да посрещнат празника в най-големия български курорт. Сериозното раздвижване обаче се очаква след 20 май.

„Цените тази година за нощувка ще са между 20 лева в малък семеен хотел и 200 лева олинклузив. Те се формират взависимост от категорията и предлаганите услуги, диапазонът е доста широк“, посочва председателят на Клуба на хотелиера в община Несебър Диана Колчева. Тя съветва българите да следят сайтовете за групови пътувания, където има изгодни пакетни предложения.

Морските общини и държавата трябва да бъдат по-активни в привличането на българските туристи, добавя Колчева. Според нея липсата на адекватна държавна политика е проблем пред бранша дори и когато трябва да се формират цените. След броени дни започват да се подготвят офертите за следващия сезон:

„Ние нямаме представа как правителството ще ни изненада. Какво ще се случи през 2020 година с ток, вода, данъци, затова приемаме, че ще останат на същите нива и започваме да изграждаме ценовата си политика. Но в един момент, в който имаме сезон със спад, започваме да правим намаления и ценовата ни политика отива по дяволите.“

Според Колчева печалбите в туризма са драстично намалели и затова собственици на хотели изнасят бизнеса си в чужбина, а базите край морето отдават под наем:

 „Очертава се нова тенденция. Една голяма част от предприемачите вече да не са българи-руснаци, македонци, сърби. Така ще започнат да емигрират не само работниците ни, но и самите работодатели.“

Въпреки това  председателят на Клуба на хотелиера в община Несебър Диана Колчева е оптимист за новия сезон, в който смята, че спадът от предварителните записвания ще бъде наваксан и родният туризъм ще се поздрави поне със същите резултати като през миналото лято.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28

До юни ще е готов проектът на ОУП на община Царево

До началото на юни ще е готов проектът на Общия устройствен план на община Царево. Това заявиха проектантите на работна среща в общината с екипа на Националния център за териториално развитие, които по възлагане от регионалното министерство работят по проекта. От своя страна кметът Марин Киров сподели: ”Наясно сме с рестрикциите на всички..

публикувано на 17.04.24 в 09:46

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00