Предстои възобновяване на операцията по източване на горивото от "Мопанг"

Потъналият през 1921 година американски кораб „Мопанг”
Снимка: БГНЕСКъм края на май или началото на юни се очаква да се възобнови операцията по източване на горивото от потъналия край Созопол американски кораб „Мопанг“. Тя бе прекратена в края на миналата година, заради понижаване на температурата на морското дъното, която трябва да е над 12 градуса. Толкова е тя в момента, но на повърхността, каза изпълнителният директор на Морска администрация в Бургас – кап. Живко Петров:

"В момента нищо не се случва. Операцията е прекратена още през декември миналата година. Едно от основните изисквания е температурата на дъното да бъде над 12 градуса, за да е възможно изпомпването. Сега е доста по-студено.  Очаква се такава температура да има в края на този месец или началото на следващия. В момента сме в средата на дейността. Половината от количеството гориво е източено от танковете и от трюмовете. Остава другото. Водолазите започват сега през май подготвителните действия. Изчакват да се стопли. Преди това няма как да се помпи, защото е в полутвърдо състояние. 
Идентичен е случаят и с друг потънал кораб, на 35-36 метра дълбочина. Корабът "Родина", през Втората световна война натъквайки се на мина, потъва и той. Ще направим обследване, но там няма такава спешност.
"Мопанг" е на дълбочина 28-33 метра. в момента няма разлив на гориво, така както беше през миналото лято. От американския кораб не изтича нищо"
, допълни кап.Живко Петров

Очаква се операцията да приключи преди началото на летния туристически сезон.“

Чуйте повече в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Наемането на младежи без разрешителни за работа е престъпление

Засилени проверки ще провежда Инспекцията по труда за наемане на непълнолетни в селското стопанство и в туризма. Павлин Васков, директор на регионалната институция уточнява, че законът позволява трудови взаимоотношения с младежи под 18 години, когато се спазят определени изисквания. Институцията ни ще бъде безкомпромисна по отношение на..

публикувано на 19.05.19 в 09:30

Увеличава се товарооборотът на бургаското пристанище

Увеличава се товарооборотът на бургаското пристанище. Това отчете неговият изпълнителен директор Диян Димов. Посрещнахме 116-ия рожден ден на порта с добри финансови и количествени резултати, добави той: Над 40 процента увеличение на товарооборота, което, надявам се, не е за сметка на другите пристанища в залива, но това отразява и..

публикувано на 19.05.19 в 08:05

Приключва технологичното шоу в Бургас

До днес продължава първото издание на изложението E-VIZIA. Най-новото тех шоу e посветено изцяло на електромобилността, информира един от организаторите Мартин Хаджистойков: Има  електроавтомобили от различни марки, зарядни станции. Представени са софтуерни компании, по-малки елекромобили, соларни системи. Различни видове и класове са на..

публикувано на 19.05.19 в 07:35
снимката е илюстративна

Инвеститор иска да изгради иновативно предприятие в Малко Търново

Преценка необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда за нова инсталация в Малко Търново извършва бургаската екоинспекция. Тя е за газификация на отпадъци. Технологията е иновативна за България и не предвижда горене на отпадъци. Тя ще обработва чрез газификация твърди битови отпадъци, RDF, утайки от..

публикувано на 18.05.19 в 16:43

Созопол затяга колана, представиха мерките за финансова дисциплина

Сериозни мерки за дисциплина въвежда Община Созопол, след като се налага да изтеглят безлихвен заем в размер на 3 300 000 лв., заради влошеното финансово състояние. Над 23 милиона лева са кредитите, над 3 300 000 са задълженията към доставчици и контрагенти, близо половин милион – по лихви и дела. Основната част от парите са за..

публикувано на 18.05.19 в 09:12

Концесионери ще бъдат строго санкционирани при нарушения

 Ще бъдем безкомпромисни, ако се установи, че наематели и концесионери на плажове не спазват стриктно изискването за 50% свободна зона. При съмнение ще се правят геодезически заснемания на място и при нарушения договорите може да бъдат прекратени. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която проведе работна среща с представители на..

публикувано на 17.05.19 в 16:31

Очаква се подписване на договор за ремонт на обходния път на Камено

 Министърът на регионалното развитие  Петя Аврамова съобщи днес, че договор с изпълнителя за ремонт на обходния път на Камено ще бъде подписан в най-кратък срок, с което ще започне и същинската работа по обекта. Това тя направи по повод запитване на депутата Галя  Желязкова докъде са стигнали дейностите. С решение от март тази година Върховният..

публикувано на 17.05.19 в 14:45