Предстои възобновяване на операцията по източване на горивото от "Мопанг"

Потъналият през 1921 година американски кораб „Мопанг”
Снимка: БГНЕСКъм края на май или началото на юни се очаква да се възобнови операцията по източване на горивото от потъналия край Созопол американски кораб „Мопанг“. Тя бе прекратена в края на миналата година, заради понижаване на температурата на морското дъното, която трябва да е над 12 градуса. Толкова е тя в момента, но на повърхността, каза изпълнителният директор на Морска администрация в Бургас – кап. Живко Петров:

"В момента нищо не се случва. Операцията е прекратена още през декември миналата година. Едно от основните изисквания е температурата на дъното да бъде над 12 градуса, за да е възможно изпомпването. Сега е доста по-студено.  Очаква се такава температура да има в края на този месец или началото на следващия. В момента сме в средата на дейността. Половината от количеството гориво е източено от танковете и от трюмовете. Остава другото. Водолазите започват сега през май подготвителните действия. Изчакват да се стопли. Преди това няма как да се помпи, защото е в полутвърдо състояние. 
Идентичен е случаят и с друг потънал кораб, на 35-36 метра дълбочина. Корабът "Родина", през Втората световна война натъквайки се на мина, потъва и той. Ще направим обследване, но там няма такава спешност.
"Мопанг" е на дълбочина 28-33 метра. в момента няма разлив на гориво, така както беше през миналото лято. От американския кораб не изтича нищо"
, допълни кап.Живко Петров

Очаква се операцията да приключи преди началото на летния туристически сезон.“

Чуйте повече в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

По-добър улов на цаца отчитат около Несебър, в Царево количествата са като миналата година

По-добър улов на цаца отчитат тази година рибарите от района на община Несебър. В Царево обаче количествата са сходни с миналогодишните. По-малко е уловът на сафрид и калкан. Всички рибари посочват, че тази година качеството на рибата е много по-добро в сравнение с минали сезони. Кирил Жеглев от рибарското сдружение „Мена“ в Несебър..

публикувано на 23.07.19 в 14:57

Четиридневна работна седмица? Може, но не навсякъде

От години насам, съкратената работна седмица е тема, която се обсъжда на световно ниво и на места е възприета. У нас, практиката беше въведена от русенска фирма, с офис в Бургас. Четиридневната работна седмица, въведена от русенски работодател, може да доведе до по-голяма производителност. Това, обаче, не може да бъде приложено във..

публикувано на 23.07.19 в 14:32
Снимката е илюстративна.

Работодател мотивира служителите си с четиридневна работна седмица

Русенска фирма, с офис и в Бургас, въведе четиридневна работна седмица. Промяната е експериментална и цели по-качествена дейност от страна на служителите, след като могат и да почиват повече. От две седмици сме на този режим, посочи пред БНР-Бургас управителят ѝ Петър Петев.  „Идеята за четиридневната работна седмица ни хрумна от една..

публикувано на 23.07.19 в 08:26

Строителството в Иракли продължава (галерия)

Строителството в местността Кладери, позната на всички като Иракли, продължава. Там на първа линия до морето в момента се издига двуетажен хотел. Районът е разделен на 2 -зони- едната е луксозна и застроена ,а другата е зона за диво къмпингуване. В предаването „Акценти“ чухте мнението „за“ и „против“ строителството на хората избрали Иракли за..

публикувано на 22.07.19 в 16:19

Повече средства ще има за малките населени места в следващия програмен период

 Нови възможности за усвояване на европейски средства ще осигури оперативната програма за регионално развитие до 2027 година. Министерството на регионалното развитие ги представя в различните региони на страната. За какво ще са парите, кой ще ги получава и как ще се кандидатства разясни в Бургас зам.-министър Деница Николова. С повече  от..

публикувано на 22.07.19 в 14:03

46 лева за чадър и два шезлонга във ВИП зона на Иракли

Двуетажен хотел на първа линия до морето се строи в местността Кладери, позната на всички като Иракли. На плаж Вая, както се води официално, но иначе пак известен като Иракли, е обособена ВИП зона с цена от 46 лева за чадър и два шезлонга. Изобщо районът на Иракли е разделен на две зони- първата е луксозна и застроена с хотел, 17 бунгала, 6..

публикувано на 22.07.19 в 10:45

Борят престъпността в Слънчев бряг с осветление на плажа

Трийсет и един стълба с над 90 лампи осигуряват тристранно осветяване на плажа в Слънчев бряг през нощта. Ивицата е първата по нашето крайбрежие с нощно осветление.  Плажът в курорта е дълъг над 10 километра и на места е широк над 60 метра.  Целта е да се осигури бедзопасността на летовниците. От Областната дирекция на МВР кометираха, че това е..

публикувано на 21.07.19 в 11:31