Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейността на новата агенция за пътна безопасност дискутираха в Областна администрация Сливен

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски свика заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район. В него участваха представители на държавното и местното управление в областите Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен – областни управители и общински кметове или техни заместници, ръководители на държавни институции, директори на ОД на МВР, Областни пътни управления, председатели на работодателски организации, синдикати. Поводът е дейността на новата Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, създадена с решение на МС от 1 февруари 2019 г., разширението на главния път Сливен – Ямбол и създаването на обща индустриална зона.

Целта на агенцията е да подобри взаимодействието между институциите, за да бъде намален броят на пътно-транспортните произшествия, на ранените и загиналите, заяви председателят й Малина Крумова:


 „Основното за нас е да се работи превантивно, а не реактивно, по отношение на пътния травматизъм. Бихме искали да засилим ефективността на контрола, да се повиши видеонаблюдението, да се разширят възможностите на общинските администрации за контрол върху движението по пътищата. На АПИ се възлагат задачи, свързани най-вече с подобряване безопасността на пътната инфраструктура“, отбеляза Крумова. 


Предстои в организациите на бюджетна издръжка да бъдат въведени мерки за безопасност на служителите. По данни на статистиката близо 40 процента от регистрираните ПТП-та са настъпили по време на работа. Мотото на 2019 г. е „Пази семейството си на пътя“.

"Отношението към безопасното движение най-напред се формира в семейството", каза тя. Представители на полицията отчетоха като пропуск, че експерти от МВР отсъстват в обучението на бъдещите шофьори. „Има нужда от пълна ревизия на обучителните курсове. 40-60 часа обучение са недостатъчни. В последните четири месеца от настъпилите 94 тежки ПТП-та, 17 процента са допуснати от водачи със стаж от 1 или от 1 година и половина“, подчерта комисар Неделчо Рачев, началник на „Охранителна полиция“ към ОД на МВР-Бургас.

Разширението на главния път Сливен - Ямбол се налага заради нарастващия трафик на автомобили, който към момента възлиза на 6000 коли дневно, ежедневния поток от пътуващи работници между съседните градове, излизането на голяма част от трафика от Северна България през Прохода на Републиката на пътя за граничния пункт, заяви инж. Митко Иванов, директор на ОПУ – Сливен. Предстои изготвянето на идеен проект за разширяването на двулентовия участък в четирилентов, след което ще се пристъпи към процедури за отчуждаване на земя и строителство. Началникът на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Сливен гл.инспектор Илиян Николов препоръча при проектирането да се обърне внимание на възел „Ямболска детелина“, който е сред невралгичните точки на пътен травматизъм.

Във връзка с вече започналите съвместни действия на общините Сливен и Ямбол за създаването на обща индустриална зона, председателят на УС на КРИБ-Ямбол Николай Георгиев изрази подкрепата на бизнеса за проекта. Становището е гласувано на заседание на УС през март. 

На заседанието още бяха представени утвърдените методически указания за разработването и прилагането на общински планове за развитие и интегрирани планове за градско възстановяване и развитие през периода 2021-2027 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пуснаха под гаранция двама, обвинени за участие в престъпна група в Ямбол

Парична гаранция по 10 000 лв наложи Бургаският апелативен съд на двама, които са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група. За ръководител на криминалната структура е задържан Динко Вълев, известен като ловецът на бежанци.  Динко Вълев вече е с ново обвинение Първоначално Ямболският окръжен съд наложи на двамата..

публикувано на 25.04.24 в 16:31
снимката е илюстративна

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите. Местния парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лв. на 450 лева за физически лица.  Ограничението..

публикувано на 25.04.24 в 14:52

Днес гледат мярката на обвинения в палеж на самосвал и вишка

Районният съд в Бургас гледа мярката на задържания за палежа на самосвал и вишка в района на 5-ти километър. Случаят е от 25 март. Общата стойност на запалените автомобили възлиза на 130 000 лева. И двете превозни средства са собственост на едно търговско дружество. Задържаха криминално проявен за палеж на самосвал и вишка Районната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Крадец задигна електрически уреди и домашни потреби от мъж в Грозден

21-годишен криминално проявен мъж от сунгурларското село Грозден е откраднал телевизор, кафе-машина, микровълнова печка, дрехи, чинии, пердета и други вещи, собственост на 46-годишен съселянин.  Служители от Районното управление в Сунгурларе са установили извършителя. Той е осъществявал кражбата в периода от 1-и до 24 април тази година чрез взломяване на..

публикувано на 25.04.24 в 08:49

Задържаха криминално проявен за палеж на самосвал и вишка

Задържаха извършителя на палежа на два товарни автомобила (самосвал и вишка) на местна бургаска фирма. Деянието е извършено  на 25 март в района на 5-ти километър.  Задържаният 47-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, имал неуредени финансови взаимоотношение. Разпитани са очевидци, включително и пред съдия, видеотехническа експертиза..

публикувано на 24.04.24 в 14:45

Институциите в Царево обединяват усилие срещу престъпността

Междуведомствена среща се проведе в Царево по отношение на превенцията, противодействието на престъпността, пътната безопасност и сигурността. В нея участие взеха  комисар Генчо Атанасов зам. - директор на ОД МВР - БУРГАС, главен инспектор Владимир Колев - ВПД Началник РУ-Царево и кмета на община Царево Марин Киров, както и  кметове и кметски наместници...

публикувано на 24.04.24 в 12:39

Звено ще се бори с престъпленията срещу политическите права на гражданите

Междуведомствено звено за противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите създадоха Окръжна прокуратура-Бургас, ОД на МВР-Бургас и ТД „НС“-Бургас. То ще има обхват на действие до 11.06.2024 година - денят след провеждането на изборите за членове на Европейския парламент и тези за български народни представители. В..

публикувано на 24.04.24 в 12:09