В туризма продължават да ловят "с трици маймуни"

Големият проблем не е недостигът на кадри, а че не се плаща достатъчно, смята Румен Драганов


Големият проблем на туризма не е недостигът на кадри, а това, че не се плаща необходимото ниво на заплати. Има огромно недооценяване на качествата на българския персонал. Тезата е на Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма:

„Същият този персонал в момента, в който прекрачи границата и мине в Северна Гърция, влезе в първия ресторант и започва да обслужва същите българи, виждаме, че той е доволен от заплатата и от предоставените му условия. Ако отиде на Терминал 2 и замине за Германия, Англия или Франция, или се качи на круизен кораб,  където също го чакат, нашенците получават съответното заплащане.“

Според Румен Драганов работодателят в туризма трябва да избере –дали да има добър специалист или да не плаща нищо. Някой порочни практики в бранша продълажават, коментира туристическият експерт:

„Хората със сезонна заетост обикновено не получават първа заплата, защото тя отива за липси, които ще има в края на сезона. Не получават и последна заплата, защото си тръгват по-рано, обидени и оскърбени от отношението на работодателя.“

Причинта за всичко това е, че в туризма никога не е имало синдикати. Затова и стратегията „с трици маймуни“ продължава да е валидна в бранша, смята експертът:

„Няма как ти да караш „Бентли“, пък портиерът ти да е с два зъба, окито се клатят и да стои на бариерата срещу никаква заплата. “

Драганов припомни и, че до 2026 г средната заплата в сектора трябва да стане 1400 евро по решение на Националния борд по туризъм. 


Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Първо плаване на круизната линия Бургас - Инеада

Първо плаване със скоростен катамаран от Бургас до турския град Инеада организира бургаското пристанище.  От Морската гара в Бургас до турския град Инеада плаването ще продължи 2 часа. Целта на тестовото плаване е да се установи дали турските катамарани отговарят на всички изисквания в морско техническо отношение, каза директорът на бургаското..

публикувано на 18.06.19 в 08:36

Болярово и Стралджа ще работят по общ проект

Общините Стралджа и Болярово започнаха работа по одобрения съвместен проект „Патронажна грижа за нуждаещи се лица в община Стралджа и община Болярово” Основната му цел е подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора . Общата му стойност е 195 136,16 лв., от които 165 865,74 лв...

публикувано на 17.06.19 в 17:38

Градинарите притеснени от вноса на зеленчуци

Не очаквайте изобилие от български зеленчуци по пазарите,каквото и да пише като произход по табелките продукцията ще е повече вносна. От 153ма зеленчукопроизводители сдружението на зеленчукопроизводителите  в Югоизточна България се стопи до трима. Това посочва агрономът Н. Недялков. Проблемите с работната ръка и кражбите от полето остават неразрешими...

публикувано на 17.06.19 в 12:01

И днес продължава „Биле фест“ на о. Света Анастасия

Двудневният "Биле фест" продължава днес на остров Света Анастасия. Фестивалът на билките се прави за първи път. Повече от 50 участници ще се представят с билки и здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми, като ще покажат и автентичните начини за приготвянето им. Билкар номер 1 в България също се включва във фестивала, казва..

обновено на 16.06.19 в 08:20

Туроператор работи без застраховка за клиентите си

Липса на актуална застраховка констатира проверка на Министерството на туризма на туроператор в "Слънчев бряг". Заради това нарушение се стартира процедура по отнемане на лиценза на фирмата. Проверките бяха инициирани след сигнал от туроператори по време на откритата приемна на министър Николина Ангелкова в „Слънчев бряг“. Сериозно..

публикувано на 15.06.19 в 14:09
Министър Николина Ангелкова в приемната в Слънчев бряг.

Нерегламентирани таксита и екскурзии тормозят туристическия бранш в Слънчев бряг

Нерегламентирана транспортна дейност и нелицензирани екскурзии са двата основни проблема, които представители на туристическия бранш обсъдиха с министъра на туризма Николина Ангелкова на среща в Слънчев бряг. За първа година по инициатива на министерството в големите курортни комплекси ще има открити приемни до края на летния сезон. На тях..

публикувано на 14.06.19 в 18:40

Община Несебър участва в международен проект

Стартираща работна среща по проект „Паметници в природата – креативно съжителство“ се проведе в Солун. Проектът е финансиран по програма “Балкани – Средиземно море 2014-2020”, в който Община Несебър участва като пълноправен партньор заедно с „Европейски център за византийски и след византийски паметници“ – Гърция, Министерство на културата и спорта –..

публикувано на 14.06.19 в 15:19