В туризма продължават да ловят "с трици маймуни"

Големият проблем не е недостигът на кадри, а че не се плаща достатъчно, смята Румен Драганов


Големият проблем на туризма не е недостигът на кадри, а това, че не се плаща необходимото ниво на заплати. Има огромно недооценяване на качествата на българския персонал. Тезата е на Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма:

„Същият този персонал в момента, в който прекрачи границата и мине в Северна Гърция, влезе в първия ресторант и започва да обслужва същите българи, виждаме, че той е доволен от заплатата и от предоставените му условия. Ако отиде на Терминал 2 и замине за Германия, Англия или Франция, или се качи на круизен кораб,  където също го чакат, нашенците получават съответното заплащане.“

Според Румен Драганов работодателят в туризма трябва да избере –дали да има добър специалист или да не плаща нищо. Някой порочни практики в бранша продълажават, коментира туристическият експерт:

„Хората със сезонна заетост обикновено не получават първа заплата, защото тя отива за липси, които ще има в края на сезона. Не получават и последна заплата, защото си тръгват по-рано, обидени и оскърбени от отношението на работодателя.“

Причинта за всичко това е, че в туризма никога не е имало синдикати. Затова и стратегията „с трици маймуни“ продължава да е валидна в бранша, смята експертът:

„Няма как ти да караш „Бентли“, пък портиерът ти да е с два зъба, окито се клатят и да стои на бариерата срещу никаква заплата. “

Драганов припомни и, че до 2026 г средната заплата в сектора трябва да стане 1400 евро по решение на Националния борд по туризъм. 


Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписка срещу бъдещ завод в Малко Търново

Подписка срещу изграждане на инсталация за газификация на отпадъци е започна в Малко Търново днес. Притесненията на инициаторите са, че ще се возят боклуци и от други населени места, ще се оползотворяват и утайки от пречиствателни станции. Качили сме информацията на страницата на общината, коментира пред БНР-Бургас изпълняващият длъжността..

публикувано на 18.10.19 в 14:08

Бургас получи награда за "Интелигентна туристическа дестинация"

Бургас е домакин на третата национална конференция SMARTOURISM.BG. Интелигентната сигурност в туризма е една от основните теми в двудневния форум, който започна днес в Експо център „Флора“. Бургас получи приз в категорията „Интелигентна туристическа дестинация“.  Високите технологии влияят и на доброто управление на туризма, посочи при..

публикувано на 17.10.19 в 16:10

Японска компания проявява интерес към търговия с България

Представители на японска компания за търговия проявяват интерес към държавите в Източна Европа. Областният управител на област Сливен Чавдар Божурски се срещна с  Юкио Миягаки, Киоко Миягаки и Юки Миягаки. Бизнесмените, че искат да промотират възможностите на японския пазар. През последните години японските туристи познават България предимно..

публикувано на 17.10.19 в 15:20

Община Несебър участва в среща между бизнеса и местната власт

Община Несебър взе участие в  седмата работна среща между бизнеса и местната власт в Пампорово. Тя се организира  от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА).  Несебър се представи с презентация на тема екология, екотуризъм и екологичните мерки, осъществяващи се на територията на общината и с кратък филм,..

публикувано на 17.10.19 в 13:38

Електроразпределителното дружество събира нов Клиентски съвет

В периода до края на тази година EVN България набира кандидати за участие в новия мандат на Клиентски съвет на компанията. Това е избрана група от клиенти, които участват в дискусии с представители на EVN България. Новият състав на Клиентски съвет ще бъде за периода до края на 2021 г.   Участниците в Клиентски съвет имат възможност да..

публикувано на 17.10.19 в 12:15

Започва санирането на бившия Медицински пансионат в Поморие

Започва санирането на Административната сграда за обществено обслужване в Поморие, известна като Медицинския пансионат. Дейностите ще бъдат изпълнени по проект по Оперативна програма “Региони в растеж”. От Общината информират, че целта е да се подобри енергийната ефективност на сградата и тя да достигне клас на енергопотребление „А“. Това ще доведе..

публикувано на 17.10.19 в 11:42

Третата конференция SMARTOURISM.BG ще се проведе в Бургас

Днес и утре  в Експоцентър „Флора“ в Бургас ХВХ Консултинг   ще проведе третата конференция   SMARTOURISM.BG. Тя се организира   в партньорство с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, Националния борд по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Катедра „География на Туризма“ и Стопански факултет на..

публикувано на 17.10.19 в 08:32