Лекари искат повишаване на цените на част от клиничните пътеки

Снимката е илюстративна.

Управителният съвет на БЛС получи мандат за преговори с НЗОК за повишаване на цените на клиничните пътеки на тези в педиатрията, но и на други. Това стана на 70-ия извънреден лекарски събор на бранша,който се провежда в Обзор. За първи път след 2012г. бяха направени и промени в устава на организацията. За първи път гласуването на промените в устава на БЛС се извърши електронно, а измененията са свързани с нови нормативни правила, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров:

„Взе се решение да се премахне Акредитационния съвет, който беше структура, която би трябвало да отговаря за продължаващото медицинско обучение. Законът обаче вече казва, че продължаващото медицинско обучение се извършва от БЛС, съвместно с висшите учебни заведения по договор.“

В рамките на отпуснатите 50 млн.лв от резерва на НЗОК ще бъдат повишени цените на клиничните пътеки не само в педиатрията каза още д-р Маджаров:

„Това, което ще предложим, е и други недостатъчно оценени досега клинични пътеки, като пулмологичните, да бъдат огледани и да бъде предложено тяхното повишение като цена. Има някои пътеки от детската хирургия, които също биха могли да получат леко завишение. Трябва да настояваме за повишение и на прегледа в специализираната извънболнична медицинска помощ. Ако може да постигнем повишение на първичния преглед и в специализираната медицинска помощ, ще бъде много добре.“


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци от БМЧК - Бургас ще раздават донорски карти този уикенд

На 16 и 17.11 в часовете между 11:00 и 13:00ч. и 16:00-18:00ч. по главните улици на Бургас младите доброволци на БЧК ще разпространяват донорски карти като част от Националната кампания "ДА! ЗА ЖИВОТ!" в подкрепа на донорството и трансплантацията на Министерство на здравеопазването. Заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на..

публикувано на 13.11.19 в 12:33

Бургазлии подкрепят донорството

Близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надеждата да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват сами, да се срещат с приятели, да отидат на театър или концерт. Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни..

публикувано на 13.11.19 в 08:34

УМБАЛ - Бургас с награда като водеща по донорски ситуации в страната

България е на последно място по донорство и трансплантации в класацията на ЕС. Оказва се обаче, че Бургаската болница е отличник. УМБАЛ Бургас ще бъде наградена на официална церемония в София, на 23 ноември, като една от водещите в страната по донорски ситуации. За последните 4 години са реализирани общо 10 – това съобщи доктор Милена..

публикувано на 13.11.19 в 10:00

Доц.Валентин Василев: Диабетиците късно стигат до съдов хирург

Всеки новодиагностициран диабетик над 45-годишна възраст задължително трябва да посети съдов хирург., информират от бургаската болница. Диабетът уврежда съдовете, има невидими промени, които протичат без симптоми, затова квалифицираният преглед е необходим, съветва доц. д-р Валентин Василев, началник Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас, в..

публикувано на 12.11.19 в 15:22

Близо 5 хиляди души могат да си направят безплатно лабораторно изследване за нивото на пикочната киселина

Кампанията „Рисковете от повишена пикочна киселина- информирай се и се изследвай“  ще се проведе утре в Бургас. Тя започва днес във Варна и е  организирана от  фондация „Медкънект“. На информационен щанд гражданите ще могат  да получат безплатен талон за лабораторно изследване и ще бъдат насочвани към специалисти в града. Събитието ще се проведе..

обновено на 11.11.19 в 16:26

Танцова рехабилитация за жени с рак на гърдата ще се провежда в Поморие

В периода януари – май 2020 г., в спортната зала на училище “Иван Вазов” /начален етап/ в гр. Поморие ще се проведе безплатна танцова терапия за жени, диагностицирани с рак на гърдата. Инициативата е по проект „Танцувай със здравето“, в който вземат участие пет държави, като в България дейностите се координират от „Асоциация за развитие на..

публикувано на 07.11.19 в 17:11

Ученици от Строителния техникум масово участваха в кръводарителска акция

Изнесена кръводарителска акция се проведе в бургаската Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето". Тя е продължение на кампанията "Това не си го правил" на УМБАЛ - Бургас, която започна през миналата година. Десетки ученици се включиха в безвъзмездното кръводаряване, а в акцията участваха и някои от..

обновено на 07.11.19 в 15:29