Познавателни игри, изложби и куклен театър в "Деултум-Дебелт" за Нощта на музеите

| обновено на 17.05.19 в 15:12
Автор:

Едно от значимите събития за всеки музей, Европейска нощ на музеите 18 май, тази година ОИМ – Средец посвещава на игрите и играчките.

Играта е „първична човешка функция“. Чрез нея децата получават първите познания, подготвят се за живота в обществото, изграждат социални контакти, усвояват потребни умения. Играчката, от своя страна, е първото нещо, което разкрива пред децата многообразието на околния свят и съществува, откакто има хора по земята.

Известният холандски философ и културулог – Йохан Хьойзинха, интерпретира играта като културоопределящ фактор, като елемент на всяка култура. Ето защо, именно чрез играта, ние предлагаме един по-лек вариант за установяване на връзка между миналото и настоящето, внушаваме факта, че сме една част от хилядолетната история на земята, част от един дълъг и непрестанен процес на развитие на човешката цивилизация.

Чрез представянето на игрите и играчките от древността до наши дни , екипът на ОИМ - Средец предлага също така един по-забавен начин за усвояване на историческото познание, провокира у най-младите посетители интерес към музея, миналото и знанието, към културата.

Музейният комплекс Ви очаква с много познавателни занимания и игри, изложби и съвременни спектакли. В Нощта на музеите минало и настояще се срещат по много убедителен начин – игрите.

повече може да чуете от директорът на музея Красимира Костова в звуковия файл:


ПРОГРАМА:

17.00 – 19.00 ч. Представяне на игри, преминали през епохите, за да достигнат до наши дни:

Шахът като вдъхновение – пластична композиция от порцелан, художник: Цветан Стоянов, докторант в НХА – София;

- КУББ – колективна игра с дървени елементи, включваща правила от различни древни игри;

„Археолози срещу иманяри“ – настолна игра, разработена от трима археолози, отправяща едно горещо пожелание за правилно отношение към културното ни наследство;

19.30 ч.  „Играчките от древността“ – археологическа изложба с експонати от фондовете на Общински културен институт „Музеен комплекс“ – Созопол, Музей „Старинен Несебър“,  Общински исторически музей – Средец;

19.30 ч. „Старите дървени кукли“ – гостува Държавен куклен театър – Бургас, носител на награда „ИКАР“ 2019 г., с кукли от две отминали представления, играни през 80-те години на ХХ в.: „Златната рибка“ и „Лизистрат“;

20.00 ч.  На театър в музея:  „Тумба – лумба“ – спектакъл на ДКТ – Бургас  в Лапидариума на музейния комплекс.

В тази нощ музейният комплекс е отворен от 17.00 до 00.00 ч., входът е свободен.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър отбеляза 24 май с тържествено награждаване на учители, културни дейци и ученици

Кметът на общината Николай Димитров отправи приветствие към присъстващите на площад „Жулиета Шишманова“ учители, културни и просветни дейци, ученици и граждани. В него той изрази своята почит и уважение към хората на духа. Кметът отбеляза, че най-българският празник- 24май пази нашата идентичност и ни дава самочувствие на народ с писменост и..

публикувано на 24.05.19 в 15:43

Последните истински номади в романа „Влахос“

Книгата „Влахос“ разказва за историята на последните истински номади. Това обясниха нейните автори Николай Янков и Елена Щерева. Двамата писатели са завършили „Индология“ и имат много и най-различни странствания по света. Именно това е отразено в творчеството им, за което те казват, че често е писано на път. „Влахос“ обаче е по-скоро връщане към..

публикувано на 24.05.19 в 14:40

Нели Тодорова получи наградата "Млад художник на годината"

Нели Тодорова е носител на наградата „Млад художник на годината“, носеща името на знаковия бургаския творец Руси Стоянов. Тя я получи от неговата внучка Десислава Стоянова при откриването на традиционната изложба на бургаските художници посветена на 24 май в галерията на ул. „Александровска“. На церемонията присъстваха кметът Димитър Николов,..

публикувано на 24.05.19 в 13:31

Мартин Колев, писател: Младите трябва да приемат литературата като приключение

Мартин Колев е сред младите български писатели, които не само допринасят за съвременната литература, но и се опитват да предадат опита си на по-младите. Той е автор на фентъзи поредицата „Софийските магьосници“ , но от известно време преподава творческо писане в Академия за млади автори. Мартин Колев определя това начинание като..

публикувано на 24.05.19 в 13:15

Благодарствен пленер към светите братя и техните ученици ще се проведе пред храм "Свети Иван Рилски"

Неделно училище към храм "Свети Иван Рилски" организира Благодарствен пленер към светите солунски братя и техните ученици. Събитието е подходящо за деца от всяка възраст, съобщи Атанасия Петрова, ръководител на групата по православие към храма: „Децата ще имат възможност да пишат буквички, други ще рисуват цветя, венци, ликове на..

обновено на 24.05.19 в 09:31

Дните на Корея в Бургас завършват с концерт на „uAngel Voicе“ и „Фортисимо“

Корейската класическа вокална група "uAngel Voicе" и вокален ансамбъл "Фортисимо" ще пеят заедно на 26 май от 18:00 часа на сцената на Летния театър. Концертът е последната изява от богатата програма на културно-кулинарния фестивал Дни на Корея в Бургас. Младите корейски изпълнители ще предложат на любителите на класическата музика произведения от..

публикувано на 23.05.19 в 12:40

Играта на Burgas Jam раздава билети за фестивала

Организаторите на Burgas Jam дават възможност за спечелване  на пет двойни билета за посещение на китарния фестивал на 27 юли 2019 г.   Това, което трябва да се направи, е да се отбележите в събитието  bit.ly/burgas-jam-2019 , че ще присъствате ✔️.  Играта ще продължи до 5 юни, а жребият за определяне на победителите ще бъде изтеглен веднага..

публикувано на 23.05.19 в 12:31