Познавателни игри, изложби и куклен театър в "Деултум-Дебелт" за Нощта на музеите

| обновено на 17.05.19 в 15:12
Автор:

Едно от значимите събития за всеки музей, Европейска нощ на музеите 18 май, тази година ОИМ – Средец посвещава на игрите и играчките.

Играта е „първична човешка функция“. Чрез нея децата получават първите познания, подготвят се за живота в обществото, изграждат социални контакти, усвояват потребни умения. Играчката, от своя страна, е първото нещо, което разкрива пред децата многообразието на околния свят и съществува, откакто има хора по земята.

Известният холандски философ и културулог – Йохан Хьойзинха, интерпретира играта като културоопределящ фактор, като елемент на всяка култура. Ето защо, именно чрез играта, ние предлагаме един по-лек вариант за установяване на връзка между миналото и настоящето, внушаваме факта, че сме една част от хилядолетната история на земята, част от един дълъг и непрестанен процес на развитие на човешката цивилизация.

Чрез представянето на игрите и играчките от древността до наши дни , екипът на ОИМ - Средец предлага също така един по-забавен начин за усвояване на историческото познание, провокира у най-младите посетители интерес към музея, миналото и знанието, към културата.

Музейният комплекс Ви очаква с много познавателни занимания и игри, изложби и съвременни спектакли. В Нощта на музеите минало и настояще се срещат по много убедителен начин – игрите.

повече може да чуете от директорът на музея Красимира Костова в звуковия файл:


ПРОГРАМА:

17.00 – 19.00 ч. Представяне на игри, преминали през епохите, за да достигнат до наши дни:

Шахът като вдъхновение – пластична композиция от порцелан, художник: Цветан Стоянов, докторант в НХА – София;

- КУББ – колективна игра с дървени елементи, включваща правила от различни древни игри;

„Археолози срещу иманяри“ – настолна игра, разработена от трима археолози, отправяща едно горещо пожелание за правилно отношение към културното ни наследство;

19.30 ч.  „Играчките от древността“ – археологическа изложба с експонати от фондовете на Общински културен институт „Музеен комплекс“ – Созопол, Музей „Старинен Несебър“,  Общински исторически музей – Средец;

19.30 ч. „Старите дървени кукли“ – гостува Държавен куклен театър – Бургас, носител на награда „ИКАР“ 2019 г., с кукли от две отминали представления, играни през 80-те години на ХХ в.: „Златната рибка“ и „Лизистрат“;

20.00 ч.  На театър в музея:  „Тумба – лумба“ – спектакъл на ДКТ – Бургас  в Лапидариума на музейния комплекс.

В тази нощ музейният комплекс е отворен от 17.00 до 00.00 ч., входът е свободен.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да се изгубиш нарочно" с прожекция в Бургас

CineLibri среща жителите и гостите на Бургас с Крис Захариев и филма "Да се изгубиш нарочно".  Тази вечер - 19 октомври, Експозиционен център "Флора", 18:30 ч. Едно пътешествие без GPS-и, карти и хотели. Може би не можеш да се изгубиш нарочно, така както не можеш да се намериш случайно. А ние се намерихме. Намерихме дом... На границата между..

публикувано на 19.10.19 в 16:09

Църквата почита днес Свети Иван Рилски Чудотворец

На 19 октомври православната църква почита паметта на Свети  Йоан Рилски Чудотворец.  Свети Иван Рилски Чудотворец е покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, който чества днес и храмовия си празник. В рилсакта обител се мощите на светеца.  За поредна година се отбелязва и Денят на..

публикувано на 19.10.19 в 08:23

"Завръщане" с премиера довечера в Бургас

Филмът „Завръщане“ на режисьора Ники Илиев ще има премиера довечера в Бургас. Сюжетът се върти около четирима приятели, които се завръщат след 25 години от последната им среща в родния Пловдив. Те поемат спортно предизвикателството, за да си върнат наследствена къща. Следват забавни случки, преплетени истории и неочаквани обрати. Главните роли са..

публикувано на 18.10.19 в 16:40

В понеделник излъчват полско кино в Бургас

Четири филма, представящи моменти и личности от историята на Полша, ще бъдат представени в Бургас. Те ще бъдат прожектирани о т 21 до 24 октомври от 18.00 часа  в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино".  Събитието се реализира по програма "Солидарност" от Полския културен институт - София в партньорство с Община Бургас. Инициативата е по повод..

публикувано на 18.10.19 в 13:43

БулевАРТ празнува днес първия си рожден ден

Инициативата на Община Бургас - БулевАРТ - Мрежа на сетивата, която подкрепя хората на изкуството и предприемачите да възродят артистичното сърце на града,  празнува днес своя първи рожден ден.  Инициативата предлага на бургазлии и гостите на града музика, танци, театър, Stand up комедия, изложби, пърформанси и други форми за изява в изкуството. А ето..

публикувано на 18.10.19 в 13:36

В Бургас представят творческата биография на музиканта Иво Керемидчиев

Творческа биография на цигуларя, преподавател и новатор в областта на тонрежисурата проф. Иво Керемидчиев представи в Бургас авторът Ана Боянова. Книгата е озаглавена „Негово величество звукът“ и разказва за творческия живот на специалиста в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".  "Иво Керемидчиев не го познавах лично, познавах..

публикувано на 18.10.19 в 12:15

Рибари приготвят най - вкусната рибена чорба на фестивал в Несебър

В Несебър от днес до неделя ще се проведе фестивалът „Есенни пасажи“ . Той е посветен на на един най-древните и традиционни за града занаяти – рибарството. Стотици гости се очакват за събитието в града на ЮНЕСКО. Празникът се организира вече за седма поредна година и се радва на популярност и все повече посетители. Те са привлечени от..

обновено на 18.10.19 в 09:15