Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Созопол затяга колана, представиха мерките за финансова дисциплина

Снимка: БНР-Бургас



Сериозни мерки за дисциплина въвежда Община Созопол, след като се налага да изтеглят безлихвен заем в размер на 3 300 000 лв., заради влошеното финансово състояние.

Над 23 милиона лева са кредитите, над 3 300 000 са задълженията към доставчици и контрагенти, близо половин милион – по лихви и дела. Основната част от парите са за снегопочистване, сметопочистване и поддръжка на инфраструктурата. През годините направихме много инвестиции, които или нямат възвращаемост, или тя е отложена във времето, посочи изпълняващият длъжността кмет Катя Стоянова по време на общественото обсъждане на финансовия план снощи. Такива обекти са пречиствателната станция, стадионът, пристанището в Черноморец и други. Сред мерките, поясни Стоянова, са по-добра събираемост на задължения от граждани и фирми и затягане на контрола и добави:

„При сключване на нови договори ще завишим размера и прилагането на неустойките. Нови приходи от въвеждане на нови цени на услуги, като приходи от входни билети за провеждане на културни мероприятия и туристически обиколки. Ограничаване ползването на МПС при изпълнение на служебните задължения. Оптимизиране разходите за телефонни разговори, стационарни, мобилни и други външни услуги. В това число – куриерски и пощенски. Оптимизиране разходите за вода и електрическа енергия“

Ще се ограничат разходите за културни събития, възможни са и съкращения и в местната администрация.

Общинският съветник Тихомир Янакиев контрира с въпроси относно сметопочистването и стадиона:

„Направихме инфраструктурни обекти, като стадиона, които нямат избиване. Казвате, че ние имаме проблеми по договорите за снегопочистване, сметопочистване и т.н. Ние, всяка година, генерираме остатък, преходен, по сметките за сметопочистване, сметоизвозване и т.н., от 300 000 лв. В тая сметка, предполагам, че вече има към 2 милиона, сигурно. Но не би трябвало тогава да имаме проблеми със сметоизвозването. Стадионът! Там сме наляли 15 милиона лева – средства от общинския бюджет“

Планът за финансово оздравяване трябва да бъде гласуван и от общинския съвет и на всеки три месеца да се дава отчет за изпълнението му.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са..

публикувано на 16.04.24 в 13:12

Над 50 000 обявиха доходите си пред НАП Бургас

51 033 души са декларирали доходите си пред НАП Бургас две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април, съобщават от приходната агенция. Почти 80 % от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Близо 2 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 9..

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Четвърта лодкостоянка е изградена в "Сарафово"

Изградена е четвърта лодкостоянка, която се намира в местността "Ъгъла" в квартал „Сарафово“, съобщават от Община Бургас. Тя ще предоставя възможност за сезонно укритие на малки рибарски лодки, като капацитетът на съоръжението е 20 плавателни съда с дължина 6,5 м.  Лодкостоянката е оборудвана с вертикален кей на две нива. Предвидено е и съоръжение,..

публикувано на 16.04.24 в 10:54

Съюзът на парамедиците: Нямаме информация за новата наредба на Министерството на туризма

Все още нямаме информация как ще бъде разписана новата наредба на Министерството на туризма, каза председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска . С документа се позволява на акушерки, медицински сестри и парамедици да работят в здравните пунктове край плажовете. Това е един от големите ни пробиви през последните месеци, посочи..

публикувано на 13.04.24 в 09:30

Една част от караваните на Вромос са върху дюни

Над сто каравани са незаконно разположени в залива Вромос край Черноморец. Днес, комисия от Областната управа в Бургас, заедно с представители на община Созопол и полицейски служители обходиха района, за да връчат на собствениците предупредителни протоколи за премахването им.    Къщите на колела са разположени на държавна земя, горска или защитена..

публикувано на 12.04.24 в 17:12