Наемането на младежи без разрешителни за работа е престъпление

Снимка: проект Домино

Засилени проверки ще провежда Инспекцията по труда за наемане на непълнолетни в селското стопанство и в туризма. Павлин Васков, директор на регионалната институция уточнява, че законът позволява трудови взаимоотношения с младежи под 18 години, когато се спазят определени изисквания.

Институцията ни ще бъде безкомпромисна по отношение на всякакви нарушения, свързани с труда на непълнолетни, защото това е бъдещият работен потенциал на България, не би трябвало още в младша възраст не бива да се изкривява начина им на мислене и да остават с горчивото впечатление, че работят, а не получават. Постарали сме се максимално да съкратим процеса за разглеждане на документите и издаване на разрешението, за да не бавим работодателите, но все пак би следвало да си го спазят този ред, защото  противният вариант отново ги вкарва в  санкционен режим и то тежък, защото знаете наемането на непълнолетни без разрешение е престъпление. 

Павлин Васков уточнява, че най-често нарушенията (спрямо непълнолетни) са свързани с неспазване на работното време, даване на нощни смени  и не плащане на извънредни часове. При установяване на нередности, освен административната санкция, нарушителите подлежат и на наказателно преследване.


ВИЖТЕ ОЩЕ

И днес продължава „Биле фест“ на о. Света Анастасия

Двудневният "Биле фест" продължава днес на остров Света Анастасия. Фестивалът на билките се прави за първи път. Повече от 50 участници ще се представят с билки и здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми, като ще покажат и автентичните начини за приготвянето им. Билкар номер 1 в България също се включва във фестивала, казва..

обновено на 16.06.19 в 08:20

Туроператор работи без застраховка за клиентите си

Липса на актуална застраховка констатира проверка на Министерството на туризма на туроператор в "Слънчев бряг". Заради това нарушение се стартира процедура по отнемане на лиценза на фирмата. Проверките бяха инициирани след сигнал от туроператори по време на откритата приемна на министър Николина Ангелкова в „Слънчев бряг“. Сериозно..

публикувано на 15.06.19 в 14:09
Министър Николина Ангелкова в приемната в Слънчев бряг.

Нерегламентирани таксита и екскурзии тормозят туристическия бранш в Слънчев бряг

Нерегламентирана транспортна дейност и нелицензирани екскурзии са двата основни проблема, които представители на туристическия бранш обсъдиха с министъра на туризма Николина Ангелкова на среща в Слънчев бряг. За първа година по инициатива на министерството в големите курортни комплекси ще има открити приемни до края на летния сезон. На тях..

публикувано на 14.06.19 в 18:40

Община Несебър участва в международен проект

Стартираща работна среща по проект „Паметници в природата – креативно съжителство“ се проведе в Солун. Проектът е финансиран по програма “Балкани – Средиземно море 2014-2020”, в който Община Несебър участва като пълноправен партньор заедно с „Европейски център за византийски и след византийски паметници“ – Гърция, Министерство на културата и спорта –..

публикувано на 14.06.19 в 15:19

Руснаци търсят сътрудничество с бизнеса в община Сунгурларе

Руска делегация от Бондарския район е на посещение в община Сунгурларе. Сътрудничество в сферата на селското стопанство е основната цел на визитата. Посещението е по желание на руската страна и предвижда срещи с местната администрация и бизнеса в региона, обясни кметът на Сунгурларе Васил Панделиев. „Една от сферите, в която можем да имаме..

публикувано на 14.06.19 в 14:27

Васил Алексиев: Спасителите предпочитат да работят на басейн

Изискванията за спасител на плаж не са малко и това не е лесна работа. Това коментира пред БНР-Бургас старши – спасителят на плажа в Крайморие и единствен обучаващ за море към БЧК Васил Алексиев. Затова и повечето спасители се насочват към басейни, добави той: „Много хора се си мислели, че лесно се става спасител на морето, но за да..

публикувано на 14.06.19 в 13:01

Николай Димитров: Проблемът с намирането на спасители за плаж е огромен

Все по-трудно става намирането на спасители за плаж. Това коментира пред БНР – Бургас Николай Димитров, наемател на ивицата в кв. „Крайморие“. Заплащането не е единствената причина, но една от водещите, пояснява той: „Проблемът със спасителите е огромен. В България нивото на заплатите, като цяло, е ниско. Ние предлагаме едно сравнително..

публикувано на 14.06.19 в 12:49