68 свидетели призовани за смъртта на Горан в затвора

Двамата надзиратели, обвинени за смъртта на затворника Горан Горанов, днес се изправиха пред Районния съд в Бургас. От разпоредителното заседание стана ясно, че се очаква тежък процес с множество свидетели.

68 души ще бъдат разпитани по делото в четири поредни заседания като първото ще бъде на 26 юни. 13 са вещите лица, които ще участват в процеса. 

Предствено бе искане от страна на семейството на Горан Горанов-от баща му Красимир, майка му Саша и сестра му Йонка, да бъдат конституирани като частни обвинители с гражански иск, който да бъде разглеждан паралелно. Съдия Николай Гемеджиев прецени, че това ще утежни наказателния процес и отхвърли искането, но уточни че на следващ етап те могат да се възползват от това си право.

Обвинител за смърт по непредпазливост е Софийската градска прокуратура. Според обвинителния акт надзирателите Стилиян Карчев и Ангел Мавров не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода, което е довело до смъртта му. Прокурор Марияна Димитрова каза:

„Прокуратурата счита, че са събрани достатъчно доказателства за виновността на лицата и ще си поддържаме обвинителния акт. По отношение на гражданския иск смятам, че няма да затрудни наказателния процес, но съда прецени, че ще има затруднение и не го допусна са съвместно разглеждане.“

Припомняме, че инцидентът с Горан Горанов е от 2017 година. В ранното утро на 25 март е възникнала повреда в парната инсталация на спалното помещение на Горан Горанов, при която имало изтичанена водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. Тя е предизвикала тежка довело до смъртта на затворника. Според обвинителния акт двамата надзиратели при при възникналата аварийна ситуация с парното отопление, не са предприели своевременно мерки за ограничаването и ликвидирането на последствията от нея така че да опазят живота на лишения от свобода. 

На Карчев и Мавров е наложена забрана да напускат страната. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години. Днес те останаха безмълвни.

Горан Горанов излежаваше присъда за нападение над надзирател. От спортист с множество титли за няколко години той се превърна в популярно лице от ъндъграунд живота на Бургас с множество кримининални прояви.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиян Апостолов и кметът Георги Лапчев

Царево прие обновената си наредба за обществения ред, ще глобява нелегално къмпингуващи (обновена)

От 200 до 5 000 лв. ще са глобите за нерегламентирано къмпингуване в Царево, реши общинският съвет днес. Приемането на нова наредба бе продиктувано от отмяна на досегашната, по която се налагаха глоби и на плажуващите около „Корал“. По време на заседанието се стигна и до остра размяна на реплики между съветници и къмпингуващи, които..

обновено на 17.06.19 в 14:58
Снимката е илюстративна

Катастрофа затруднява придвижването по пътя Бургас - Айтос

 Колони от автомобили са се образували по пътя Бургас - Айтос заради катастрофа, станала тази сутрин към 9.30ч. Три автомобила са участвали в инцидента, мъж и жена са настанени в болница с наранявания в гръдния кош, съобщиха от полицията.Те са били контактни и са пътували в една от колите. Информация за състоянието им и причините за произшествието към..

публикувано на 15.06.19 в 11:17

Експертизи бавят разследването срещу граничарите от Малко Търново

Все още няма привлечени обвиняеми по случая с намерените наркотици в Малко Търново. Преди седмица от пресцентъра на Главна дирекция „Гранична полиция” съобщиха, че са образувани дисциплинарни производства срещу двама служители , във връзка с разследване за отглеждане и разпространение на наркотици. Растенията от рода на конопа са намерени..

публикувано на 14.06.19 в 15:28

От 200 до 5000 лв. за нелегално къмпингуване в Царево

От 200 до 5000 лв. ще се глобите за нелегално къмпингуващи в Община Царево. Това гласи новата наредба за опазване на обществения ред, която   ще се гласува днес в общинския съвет. Това се налага, след като досегашната беше отменена от Бургаския административен съд , а това беше документа, по който се санкционираха къмпингуващи...

публикувано на 14.06.19 в 07:00

След сигнал на две национални телевизии, запечатаха „RN медия груп“

Заради драстично нарушаване на авторските и сродни права на 2 национални телевизии, с разрешение на Районния съд в Бургас, полиция претърсва и изземва компютри, техника и документи от офисите на кабелния оператор „RN медия груп“. Действията се извършват под наблюдението на прокуратурата и служители от „Киберсигурност“ към ГДБОП и с логистичната..

обновено на 13.06.19 в 17:34

Акция на ГДБОП в бургаската RN

ГДБОП провеждат специализирана акция в момента в бургаския оператор RN.  Криминалистите са влезли в офиса на медията тази сутрин, а жандармеристи охраняват входа и не допускат външни в сградата. По непотвърдена информация акцията е срещу пиратство и тече на територията на цялата страна.

обновено на 13.06.19 в 17:33

Мъжът изпращал марихуана чрез куриери е осъден на 4 години затвор

Мъж ще лежи в затвора за разпространявал наркотици, докато е изтърпявал наказание в затворническо общежитие в София..  Бургаският апелативен съд потвърди наказание му от четири години „лишаване  от свобода", като му е н аложено и  „глоба“ в размер на 10 000 лв. Престъплението е от юни 2011, когато чрез куриерска фирма изпратил от София до..

публикувано на 13.06.19 в 12:30