68 свидетели призовани за смъртта на Горан в затвора

Двамата надзиратели, обвинени за смъртта на затворника Горан Горанов, днес се изправиха пред Районния съд в Бургас. От разпоредителното заседание стана ясно, че се очаква тежък процес с множество свидетели.

68 души ще бъдат разпитани по делото в четири поредни заседания като първото ще бъде на 26 юни. 13 са вещите лица, които ще участват в процеса. 

Предствено бе искане от страна на семейството на Горан Горанов-от баща му Красимир, майка му Саша и сестра му Йонка, да бъдат конституирани като частни обвинители с гражански иск, който да бъде разглеждан паралелно. Съдия Николай Гемеджиев прецени, че това ще утежни наказателния процес и отхвърли искането, но уточни че на следващ етап те могат да се възползват от това си право.

Обвинител за смърт по непредпазливост е Софийската градска прокуратура. Според обвинителния акт надзирателите Стилиян Карчев и Ангел Мавров не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода, което е довело до смъртта му. Прокурор Марияна Димитрова каза:

„Прокуратурата счита, че са събрани достатъчно доказателства за виновността на лицата и ще си поддържаме обвинителния акт. По отношение на гражданския иск смятам, че няма да затрудни наказателния процес, но съда прецени, че ще има затруднение и не го допусна са съвместно разглеждане.“

Припомняме, че инцидентът с Горан Горанов е от 2017 година. В ранното утро на 25 март е възникнала повреда в парната инсталация на спалното помещение на Горан Горанов, при която имало изтичанена водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. Тя е предизвикала тежка довело до смъртта на затворника. Според обвинителния акт двамата надзиратели при при възникналата аварийна ситуация с парното отопление, не са предприели своевременно мерки за ограничаването и ликвидирането на последствията от нея така че да опазят живота на лишения от свобода. 

На Карчев и Мавров е наложена забрана да напускат страната. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години. Днес те останаха безмълвни.

Горан Горанов излежаваше присъда за нападение над надзирател. От спортист с множество титли за няколко години той се превърна в популярно лице от ъндъграунд живота на Бургас с множество кримининални прояви.


ВИЖТЕ ОЩЕ

24 години затвор за Михаил Станчев, който застреля хазартния бос Коста Николов-Миджурина

24 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим получи Михаил Станчев, който през юни миналата година застреля хазартния бос Коста Николов-Миджурина и простреля бившата си приятелка Симона Тодорова. Процесът премина по съкратената процедура в Бургаския окръжен съд, след като обвиняемият призна вината си. Коста Николов-Миджурина..

публикувано на 17.09.19 в 12:46

Мъж, обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на пътя отива на съд

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд мъж, обвинен за причиняването на смърт на пътя.  Пострадалият е 36-годишен мъж от град Ямбол. Той се е движел със своя автомобил по магистрала "Тракия" със 144 км/ч в посока София в тъмните часове на деня. Мъжът се отклонил, карайки в аварийната лента, завил рязко на ляво и автомобилът станал неуправляем...

публикувано на 16.09.19 в 16:23

Разпоредително дело за убийство при стрелба пред хотел в Слънчев бряг

Разпоредително дело за убийство е насрочено от Окръжният съд в Бургас за утре, от 09.30 ч. Прокуратурата е внесла обвинителен акт на мъж, който на 02.06 миналата година е стрелял с огнестрелно оръжие по двама души пред хотел в комплекс Слънчев бряг. Единият е убит на място, а другият – жена, която го е придружавала, е простреляна в лявото..

публикувано на 16.09.19 в 16:20

Жена е с опасност за живота, след като се опитала да потуши пожар

Пожар е възникнал в частен дом в Созопол,  обитаван от 63-годишна софиянка. Огънят е тръгнал от свещ в кандило.  Софиянката се опитала да загаси сама пожара, но не успяла.  Вследствие на инцидента жената е с 30-40 %, втора степен на изгаряния по ръцете, лицето и тялото. Тя е транспортирана в клиниката по изгаряния в УМБАЛ - Варна, където е..

публикувано на 16.09.19 в 13:31

Огнеборците честват своя професионален празник (ГАЛЕРИЯ)

Бургаските огнеборци отбелязват своя професионален празник днес, на 14 септември.. Според данните от началото на годината до момента пожарите с материални загуби в областта са близо 350-ет. За същия период на миналата година те са били 400. Две са били жертвите през тази година в пожари, а през миналата броят им е бил 7. Това каза за БНР Бургас..

публикувано на 14.09.19 в 14:13

Даниел Хъл остава в ареста

Окръжният съд в Сливен остави за постоянно в ареста 44-годишния английски гражданин Даниел Хъл по обвинение за блудство с четири малолетни момчета от ромския квартал „Надежда.“ Хъл е организирал своя църква в дома си в гетото и се представял пред местната общност като пастор.  Заседанието на Окръжния съд бе при закрити врата, защото разглежданата..

публикувано на 14.09.19 в 08:18
Намесата на хеликоптер на ВВС помогна за овладяването на пожара.

Пожарът над Котел е овладян

Пожарът над Котел е овладян този следобед, след намесата на хеликоптер на ВВС, съобщи директорът на областната противопожарна служба комисар Владимир Демирев. Изгорели са близо 3500 декара пасища, сухи храсти и папрати и 100 декара  борова гора. Близо 150 души и наземна техника е участвала в гасенето през деня. Според комисар Демирев..

публикувано на 13.09.19 в 20:18