Акция "Жълти стотинки" ще се проведе на първи юни в Бургас

На първи юни ще се проведе благотворителната акция "Жълти стотинки”. Под мотото "Деца помагат на деца", всеки, който пожелае, може да участва като предаде събрани стотинки на пункт в МОЛ Галерия от 10:00 до 20:00 ч., каза за БНР Бургас Мария Танева, доброволец  от  морския град. 

Инициативата  вече дванадесета година набира средства  за определена кауза. Тази година за град-столица на акцията е избрана болницата на Хасково.Парите ще бъдат насочени към  детското й отделение. В него има нужда от инфузионни помпи, инхалатори, аспиратор, пациентни монитори, ЕКГ апарат, стойки за системи, болнични легла за кърмачета, болнични шкафчета, постелно бельо за деца и придружители, столове, сгъваеми легла с матрак, готварска печка, гардероб двукрил, медицински бюра, шкаф за чисто болнично бельо, пейки и други консумативи.

Към момента сумата, която е необходима за болницата, не може да бъде посочена, уточни Танева.Всичко, което се събере, ще бъде предадено.

Организаторите се надяват, че участниците в кампанията, дарявайки от своята касичка, ще направят  добро за друго дете  и по този начин ще бъде оценен  малкият жест.

Средства се събират през цялата година. Могат да се предават на целогодишните пунктове в градовете, в които има такива, както и по време на големите  акции на 1 юни – Деня на детето и 6 декември – Деня на Свети Николай Чудотворец. 

Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година средствата се увеличават, като през миналата година, достигнаха 62 876,09 лв. С тях за Клиниката по неонатология към УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” – АД в Стара Загора бяха закупени два съвременни интензивни кувьоза и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация, а за Клиниката по Детска хирургия - кувьоз, ехограф в окомплектовка с микроконвексен трансдюсер, интраоперативен трансдюсер и линеен трансдюсер, дигитален видеопринтер и перфузор.

Хората,които са на пунктовете за събиране на стотинки, са доброволци, каквато съм и аз, обясни Мария. В Бургас те ще общуват с децата:

Ще раздаваме грамоти за всяко едно дете,което дойде и се включи в акцията. Който желае, може да предаде стотинките и по банков път, затова няма такса в банката, която е основен партньор.

Те могат да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение „Съзидание 2012” в Банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF

Акцията „Жълти стотинки” – Деца помагат на деца е вдъхновена от едноименната френска кампания на Госпожа Бернадет Ширак – „Pieces jaunes“ и се координира от Сдружение „Съзидание 2012”. Информация и новини за пунктовете за предаване на събраните стотинки се публикуват във фейсбук страницата й Жълти Стотинки и на сайта stotinkite.com.

Повече в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

След проверка на РИОСВ - не са отчетени превишения на замърсителите във въздуха, няма аварии

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас извършиха извънредни проверки във връзка с постъпили сигнали на жители на Бургас за миризма на нефтопродукти и пропан бутан. Най-голям е броят на сигналите, постъпили от района на централна градска част, комплекс „Лазур“, Централен плаж Бургас и Морска градина...

публикувано на 26.06.19 в 11:57

Несебър почете 40-годишнината от първия полет на български космонавт

Градоначалникът на Несебър Николай Димитров посрещна кмета на побратименото Звездно градче - Евгений Баришевски. Събитието се състоя в рамките на провелия се за четвърти път фестивал „Отечество“, организиран от Община Несебър и Звездното градче в Русия. В съставът на официалната делегация, която посети града бяха още съветникът на руския. кмет..

публикувано на 26.06.19 в 11:21

Заради инциденти, община Бургас иска да обезопаси пристана на Острова

Инциденти са ставали на пристана на остров Света Анастасия, каза Димитър Николов. Заради тях може да бъде направено разширение. Предложението дойде от кмета: "За щастие не се е стигнало до фатален край, заради риска този необезопасен пристан да осигури безконфликтно и безпрепятствено качване и слизане на пътници. Включително плавателни съдове от други..

публикувано на 26.06.19 в 10:45

Движете се с повишено внимание на първото кръгово в Бургас

Озеленителни дейности се извършват на първото кръгово на Бургас при ВХТИ.  Движението е частично ограничено.  Желателно е използването на обходен маршрут през комплекс "Изгрев".

публикувано на 26.06.19 в 09:44

Заради авария вода няма да има в "Славейков", "Зорница" и "Черно море"

От ВиК съобщават, че заради авария ще има спирания на водата в: 1.к-с Славейков крилото на 27бл. 2. к-с Зорница, между 7бл и 10бл.  3. с.Маринка 4. с.Брястовец 5.Кв.Черно Море ул."Атанас Буров" 12 В Обзор ще има спиране на водата, съобщават от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на ул. "Странджа".  Спиране на водоподаването ще има..

обновено на 26.06.19 в 09:35

В "Сарафово" настояват за нова проверка на "свлачището" и изграждане на бетонна стена

Недоволство сред жителите на кв. „Сарафово“ за това как се изпълнява проектът за укрепване на терена, който се свлече при наводненията миналата година. Това застраши къщите, които са на първа линия на морето в началото на ул. „Георги Казаков – Даскала“. От фирма „Геозащита“ твърдят, че там свлачище няма. Те изготвят проект, по който трябва да..

публикувано на 26.06.19 в 09:12

Жители на Атия – против центъра за опасни битови отпадъци

Скандално протече събранието в село Атия по повод изграждането на Център за съхранение на опасни битови отпадъци. Над 100 местни жители се обявиха против проекта, който, по думите им, се реализира на 300 метра от последните къщи. Община Созопол е една от петте, които реализира пилотен проект за подобен център, финансирането му е от..

обновено на 26.06.19 в 07:49