Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Чудният свят на тракийката" гостува в Етнографския музей в Несебър

Преди дни в Етнографския музей в Несебър бе открита изложба “Чудният свят на тракийката“. На тържественото откриване на експозицията присъства кметът на Община Несебър Николай Димитров.Изложбата е част от събитията, организирани от музей „Старинен Несебър във връзка с инициативата Европейска нощ на музеите.

Изложбата представя света през погледа на жените, разкрива техния мироглед, ритуалите и обредите, изпълнили живота им, загатва за женските блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини. Тя ни отвежда към колелото на живота, в чиято основа е жената. Разглежда всички важни етапи – от раждането през съзряването на девойката, майчинството и завършва с бабата, която в миналото е помагала да се роди новия живот.

Жената е продължителка на рода, тя стопанисва и създава уюта в дома, тя възпитава и се грижи за „челядта”, предава опита на своите дъщери във всяко едно отношение. Тя е тази, която създава и следва традицията. Изложбата проследява най-важните етапи в живота на жената: раждане, моминство, годеж – сватба, майчинство, жената като баба. Във всеки един от тях има строго определени дейности, които трябва и може да изпълнява. Момата не може да върши ритуалите, характерни за омъжената жена, тя не може да навлезе в полето на бабата. Облеклото и украсата също показват социалния статус на жената – дали е девойка, семейна жена, вдовица или баба.

Изложбата показва специфични обичаи, вярвания и ежедневен бит на жената от всеки регион в страната. Посетителите могат да възродят детските си спомени, по-младите - да си припомнят разказите на своите баби, а най – малката публика да се запознае с българските традиции.

Публиката ще може да види облекла и накити, които съпровождат жената в различни етапи на живота й и са символно заредени.За най-малките е предназначена интерактивна част с въпроси, чиито отговори ще бъдат пръснати като закачки из самия музей.

Община Несебър и Музей „Старинен Несебър“ стартират нова инициатива за попълване и обогатяване на фондовете на Етнографския музей. В рамките на тази инициатива ще се изкупуват стари вещи и архивни материали, които да са свързани с историята на жителите нарегиона от края на ХIX и началото на ХХ век. За повече информация –на място в Музей „Старинен Несебър“ – гр. Несебър, ул. Месамбриа 2а или на тел. 0554 4 60 12.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неиздаван роман на Антон Дончев представят в Бургас

Неиздаван роман на Антон Дончев ще бъде представен днес в Дома на писателя в Бургас.  Той е озаглавен „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“. За него ще говори актрисата и съпруга на писателя Райна Василева. Водещ ще е Елка Василева. Началото е в 18 ч.   Антон Дончев е роден в Бургас, на който впоследствие става почетен гражданин. Сред..

публикувано на 19.04.24 в 09:10

Изложбата „Цветовете на България“ открива Дните на българската музика в Бургас

С изложбата „Цветовете на България“ ще бъдат открити Дни на българската музика в Бургас днес. Тя се организира от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ със съдействието на Министерство на културата, областната администрация и финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Бургас. В програмата, която..

публикувано на 18.04.24 в 13:48

Изложба отбелязва 90-годишнината от рождението на сценографа Тодор Станилов

90 години от рождението на големия български сценограф Тодор Станилов ще бъдат отбелязани с изложба в Градската художествена галерия "Петко Задгорски". Експозицията включени близо 40 картини, проекти за спектакли на бургаския театър, от фонда на галерията. Те са дарени от сина му журналиста Боян Станилов. Тодор Станилов е име от културния..

обновено на 18.04.24 в 10:48

Атанас Велков се завърна в Бургас с изложба живопис

Атанас Велков откри изложба „Живопис“ в бургаската галерия „Неси“. Той не е излагал свои картини в родния си град от 20 години. Обикалял е по света, живял и работил е на различни места. Сега се е установил в София.  Велков посвещава изложбата си на свой голям приятел, който е  починал преди години, това е К амен Пенков, поет и художник...

публикувано на 18.04.24 в 09:40

Стойчо Керев представя в Бургас филма си „Пробуждане“

Журналистът Стойчо Керев ще представи филма си „Пробуждане“ в Бургас утре. В лентата участват проф. Бойко Рангелов, Димитър Недков, Димитър Лучев, Йордан Камджалов, Мария Лалева, Виктория Бешлийска, Джорджия Николова, Иво Величков, Силва Дончева, Дамян Попхристов. „Ние сме прашинки в необятния космос и Вселена.Нашите души пътуват във времето..

публикувано на 17.04.24 в 12:05

Фондацията на Лили Иванова иска общински имот в Морската градина за културен център

Бивше заведение в Морската градина може да се превърне в културен център. Инициативата е на Фондация „Лили Иванова“. От фондацията са изпратили писмо до Общинския съвет с искане да стопанисват сградата за 10 години. Там ще бъде създаден Saloon LI. Имотът с площ от 62 кв м в близост до Летния театър е собственост на „Благоустройствени строежи“...

публикувано на 17.04.24 в 11:52

С две премиери театралната трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години

С две премиерни представления на най-новата постановка „Милион причини…(да играеш или да не играеш)!“, младежката театрална трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години от създаването си. Това е комедия по идея на Ива Трифонова. Включени са и текстове на Алън Хийнъл, Валери Петров, Недялко Йорданов, Ива Трифонова и Валери Еличов.  "Ива, както..

публикувано на 17.04.24 в 10:58