В Обзор се проведе състезанието "Знаете ли български"

Автор:

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в ОбУ "Св.Св. Кирил и Методий" се проведе състезание под надслов "Знаете ли български?". В мероприятието, организирано от учителите от Методическото обединение "Хуманитарно направление", взеха участие ученици от пети до девети клас, които бяха разпределени в два отбора и през учебната година бяха взели участие в различни състезания по български език и литература, на които се представиха отлично. Това бяха общинският и областен кръг на олимпиада по Български език и литература, двата предварителни и финалният кръг на националното състезание "Стъпала на знанието" и състезанието "Пазим езика си". 

В началото на съревнованието беше презентиран проектът на учителя по изобразително изкуство г-н Георгиев и на деветокласника Йоан Донев. Те бяха изготвили два портрета на светите  братя Кирил и Методий, чието име образователното средище в Обзор носи вече 128 години. Художествените произведения,  изобразяващи създателите на славянската писменост, изработени с много труд и вдъхновение, ще останат в летописната история на училището и ще бъдат поставени на видно място.

Забавно-познавателната надпревара "Знаете ли български" протече в три кръга - забавна литературна викторина, занимателна фонетика и занимателна граматика. И в трите кръга участниците показаха завидни знания, бързо и логическо мислене и доказаха, че владеят майчиния си език с всички негови правила и закономерности.

Състезанието по български език опресни знанията и на публиката, към която също бяха отправяни въпроси. Ученици, учители и гости от Кметство Обзор, НЧ "Изгрев 1927", Обществения съвет на училището и Дамски клуб "Монро" бяха удостоени с малки поощрителни награди за правилните си отговори.

Учениците, които взеха участие в съревнованието, организирано по повод на предстоящия празник на българската просвета и култура, получиха заслужени подаръци от Кметство Обзор, Дамски клуб "Монро" и ръководството на училището.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас няма преписвачи на днешната матура

Няма нито един сигнал за преписване в област Бургас на матурите по български език и литература след 7 клас. Това каза за БНР Бургас Виолета Илиева, директор на Регионалното управление на образованието в Бургас. "Няма такива сигнали, няма регистрирани оплаквания за нулиране на писмена работа, за опит за преписване. Всичко е преминало..

публикувано на 17.06.19 в 12:51

3625 ученици от област Бургас се явяват на матурите след 7 клас

Вариант номер 1 бе изтеглен на днешната матура по български език и литература след 7 клас. 3625 ученици се явяват от област Бургас. Изпитът се провежда в две части, уточни Виолета Илиева, директор на Регионалното управление на образованието в Бургас.  "Първата част ще продължи 60 минути с 25 въпроса, от които повече със затворени отговори...

публикувано на 17.06.19 в 10:25

„Формулата на Тео” с прожекция довечера

Документалният филм „Формулата на Тео“, посветен на преподавателя по математика и физика Теодосий Теодосиев ще бъде представен днес в Бургас. Учителят от Казанлък ще присъства на прожекцията в Дома на Нефтохимика от 18.00 часа и ще отговаря на въпроси. Режисьор на филма е авторът на поредиците по БНТ „Умно село” и „Малки истории”..

публикувано на 14.06.19 в 14:29

Учителите ще представят идеи за повишаване качеството на образованието в Бургас

Конференция на тема "Първокласно начало - от идеята - през практиката - към иновацията" ще се проведе днес в сградата на Бургаски свободен университет. Това съобщиха от Община Бургас.  В конференцията ще участват 107 учители от 28 училища на територията на общината - 10 средни, 17 основни и 1 начално, както и педагозите от Център за подкрепа на..

обновено на 14.06.19 в 08:27

Деца ще видят как се създава една книга

Идеята за проекта "Работилница за книги" е породена от желанието на бургаските деца да влязат в света на книгите. Те ще разберат как се създава една детска книжка - от историята, през написването, илюстрирането, предпечата със странирането, редактирането и коригирането, до печата. И така се стига до среща на децата с опитни творци - театралната режисьорка..

публикувано на 13.06.19 в 13:26

Детска градина на открито

За четвърта поредна година в Бургас стартира общинската програма "Детска градина на открито". В програмата ще се включат двадесет и две детски градини. В периода 10-ти юни - 9-ти август на участниците ще бъде предоставена възможност за една седмица да изнесат дневния режим на децата на открито в парк "Минерални бани", кв. Ветрен. Там малчуганите ще..

публикувано на 13.06.19 в 08:29

Безплатни и платени занимания в училищата ще има това лято в Бургас

 Летните занимания ще се проведат това лято в бургаските училища. Те  ще бъдат организирани в отделни учебни заведения следващите месеци. Някои от тях са платени, други безплатни, съобщават от община Бургас.възможностите, които се предлагат, са  СУ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" - ГР. БУРГАС - Организирана лятна занималня със заплащане от УН при СОУ "Св...

публикувано на 12.06.19 в 12:12