В Обзор се проведе състезанието "Знаете ли български"

Автор:

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в ОбУ "Св.Св. Кирил и Методий" се проведе състезание под надслов "Знаете ли български?". В мероприятието, организирано от учителите от Методическото обединение "Хуманитарно направление", взеха участие ученици от пети до девети клас, които бяха разпределени в два отбора и през учебната година бяха взели участие в различни състезания по български език и литература, на които се представиха отлично. Това бяха общинският и областен кръг на олимпиада по Български език и литература, двата предварителни и финалният кръг на националното състезание "Стъпала на знанието" и състезанието "Пазим езика си". 

В началото на съревнованието беше презентиран проектът на учителя по изобразително изкуство г-н Георгиев и на деветокласника Йоан Донев. Те бяха изготвили два портрета на светите  братя Кирил и Методий, чието име образователното средище в Обзор носи вече 128 години. Художествените произведения,  изобразяващи създателите на славянската писменост, изработени с много труд и вдъхновение, ще останат в летописната история на училището и ще бъдат поставени на видно място.

Забавно-познавателната надпревара "Знаете ли български" протече в три кръга - забавна литературна викторина, занимателна фонетика и занимателна граматика. И в трите кръга участниците показаха завидни знания, бързо и логическо мислене и доказаха, че владеят майчиния си език с всички негови правила и закономерности.

Състезанието по български език опресни знанията и на публиката, към която също бяха отправяни въпроси. Ученици, учители и гости от Кметство Обзор, НЧ "Изгрев 1927", Обществения съвет на училището и Дамски клуб "Монро" бяха удостоени с малки поощрителни награди за правилните си отговори.

Учениците, които взеха участие в съревнованието, организирано по повод на предстоящия празник на българската просвета и култура, получиха заслужени подаръци от Кметство Обзор, Дамски клуб "Монро" и ръководството на училището.


ВИЖТЕ ОЩЕ

100 ученици от професионални гимназии с практики на Порт Бургас

Близо 100 ученици от бургаски професионални гимназии ще изпълнят своите задължителни учебни практики на територията на  Порт Бургас. През първия срок на тази учебна година професионални умения ще придобиват ученици от три училища, като всички осигурени практики са безплатни. По време на практиката си в пристанището, в реална работна среда,..

публикувано на 14.10.19 в 10:59

Над 300 ученици се включиха в скоростното изкачване „Напред и нагоре” в Сливен

В състезанието се включиха над 300 ученици от сливенските училища. Те бяха разпределени  в шест групи от три възрасти - момичета и момчета 5-7 клас, 8-9 клас, юноши и девойки 10-11 клас. Стартът на изкачването даде зам.-кметът Стоян Марков пред параклиса ,,Свети цар Борис-Михаил – Покръстител”, съобщиха от пресцентър на Община Сливен. ...

публикувано на 13.10.19 в 11:02

Бургаски деца участват в "Опазване на културното наследство и ценностите на Европа"

Деца от ОУ "Найден Геров" участват активно в опазването на културното наследство на Европа. Те заедно със свои връстници от Португалия, Чехия, Италия, Гърция и Румъния са част от проекта "Опазване на културното наследство и ценностите на Европа". Координатор на проекта от българска страна е Марияна Монева - учител по английски език в..

публикувано на 09.10.19 в 16:44

Учители от Сливен тръгват на обход по домовете

Близо 60% от учениците в двете основни училища и в детската градина в сливенския  квартал „Надежда“ са се явили за учебни занятия, съобщи за БНР  Милена Чолакова, началник на Регионалното управление по образованието Сливен. След масовата паника отпреди два дни, породена от слуха, че социални извеждат деца от училищата, днес ситуацията е..

публикувано на 09.10.19 в 14:33

Нормализира се учебният процес в Ямбол

Нормализира се учебният процес в ямболските училища. Над 70 на сто от ромските ученици вече са се върнали в клас, съобщи кореспондентът на БНР  Даниела Костова. "Туширано е напрежението в ромските квартали на Ямбол и Стралджа и обстановката постепенно се успокоява. От Регионалното управление на образованието в Ямбол съобщиха, че са..

публикувано на 09.10.19 в 11:58

Наградиха най-добрите малки читатели на Бургас

Най-добрите малки читатели на Бургас – ученици от 2 до 4 клас бяха избрани от Центъра за развитие на речта и психология "Логос". Там се проведе първото по рода си състезание по четене и краснопис за деца от 2, 3 и 4 клас. 40 деца от целия град премериха сили и знания в четири етапа - диктовка, препис на текст, четене с разбиране и отговори на..

публикувано на 08.10.19 в 12:47
Снимката е илюстративна.

Все още има деца, които не са се върнали в училищата в Карнобат

Значително по малък е броят на децата, които не са пуснати на училище днес в Карнобат, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Бургас. От там поясниха, че става въпрос за по 10 деца в училищата „Христо Ботев“ и „Атанас Манчев“, както и около 20 в детската градина „Яна Лъскова“. С разтревожените родители разговарят експерти, медиатори..

публикувано на 08.10.19 в 11:40