Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Иванов: 24 май е най, най празникът на България!

| обновено на 24.05.19 в 11:18

Консулско донесение от 1862 година е официалния запазен документ, в който се говори за първи път за отбелязването на 24 май в Бургас, 

със сведения за отбелязване на Светите седмочисленици още преди това. Позицията е на Митко Иванов, автор на биографичната книга за благодетеля на града  Александър Георгиев Коджакафалията и съавтор на „История на Бургас“.

„Отбелязването на празника има пряка връзка с църковните борби. Още първият опит през далечната 1861 година среща тотален отпор от страна на гръцката общност. По това време българска православна църква все още няма, храмът е общ и това е църквата „Св. Богородица“. Там именно през залостените й врати започва отбелязването на празника на светите братя. Това амбицира българите и те събират 10 хиляди гроша за да построят свой храм“

повече може да чуете в звуковия файл:


Според Митко Иванов, в Бургас е имало опит за отбелязване на деня на светите братя още в началото на 19 век в Шумен. Той посочва като източник на тази информация документ писан от арменокатолически представител по нашите земи, който попада през 1813 година на тържество в чест на светите братя. Документът е открит от Агоп Ормаджиян, консултант към изданието „История на Бургас“, в Италия в малка конгрегация.

„В него се посочва, че празненството е в чест на светите братя, създатели на българската азбука. От текста се подразбира, че това не се случва за първи път. Това което българите правят, свидетелят е нарекъл „театро“- годината е 1813 г., а българския театър е възникнал много по – късно! Това на вярно е била някаква първоначална форма със сцена, публика и т.н.!“

Според Митко Иванов, 24 май е най – консенсусния празничен ден, който ни обединява като народ. Той трябва да е националния ни празник:

„Не мога да допусна, че има дори български мюсюлманин, евреи или арменец, чийто сърце да не се отваря при вида на празнично облечени хора, на украсения град и спонтанното настроение в този ден, за това че едва ли повече аргументи са нужни за това 24 май да е националния ни празник. Това е най, най празника на България!“

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сдружение

Светия синод да преразгледа списъка си за Сливенски митрополит

Сдружение "Православен зов" се обяви против списъка на Светия синод с кандидати за Сливенски митрополит. В него липсва името на епископ Йеротей. От сдружението ще изпратят декларация до синода с молба да ревизират списъка. Те обмислят да сигнализират и парламентарната комисия по вероизповедния.  Епископ Йеротей не е в новия списък с..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Подписаха договор за финансирането на пътя за с. Бродилово

Рамково споразумение бе подписано за финансиране на пътят за с. Бродилово в Министерство на регионално развитие и благоустройството. “Имаме проведена обществена поръчка и избран изпълнител, имаме възможност след получаване на аванс да започне основният ремонт на цялата отсечка” заяви кметът Марин Киров. Община Царево беше одобрена с пет..

публикувано на 23.04.24 в 14:10
Старият град на Братислава, Словакия

Старият град на Братислава и Бургас ще се побратимяват

Бургас има дългогодишни приятелски взаимоотношения с администрацията на словашката столица. Тече комуникация и подготовка на бъдещо побратимяване. То ще е със Старе Место – историческият център на Братислава. Днес местният парламент в Бургас подкрепи предложението на кмета Николов да се пристъпи към подписване на споразумение за сътрудничество...

публикувано на 23.04.24 в 13:39

Отложиха гласуването по докладната записка с искането на Фондация "Лили Иванова"

Общинският съвет в Бургас отложи гласуването по докладната записка, свързана с искането на Фондация „Лили Иванова“ за предоставянето на общински имот в Морската градина и превръщането му в културен център. Става въпрос за сградата на бивше заведение, което фондацията иска да стопанисва за срок от 10 години. То се намира до Летния театър с площ..

публикувано на 23.04.24 в 13:08

Общият устройствен план на Царево ще е готов до юни

До месец юни трябва да е готов проектът на Общия устройствен план на Царево. Тенденциите са, че на юг в общината не се предвижда никакво развитие, освен за изключително важни инфраструктурни обекти, като пречиствателни станции и гробища, коментира кметът Марин Киров.  "През изминалата седмица имахме работна среща в Община Царево с екипа..

публикувано на 23.04.24 в 11:04

Зелената зона за паркиране в Бургас става целогодишна

Общинският съвет в Бургас прие предложението зелената зона за платено паркиране да стане целогодишна, със зимно и лятно работно време. Докладната записка беше гласувана след кратък дебат. Идеята е продиктувана от живеещите в к-с „Лазур“. Лятното работно време се запазва, както е до момента, а зимното ще започва след края на септември и ще функционира..

публикувано на 23.04.24 в 11:00

Общинският съвет в Бургас гласува днес нова стратегия за платеното паркиране в Бургас

Предложение зелената зона за платено паркиране в Бургас да стане целогодишна, със зимно и лятно работно време, е част от дневния ред на местния парламент днес. Общински съветници предлагат и въвеждането на по-строги правила за електрическите тротинетки. Сред другите докладни записки е и предложението за преобразуване на училището в кв. „Рудник“ от..

обновено на 23.04.24 в 08:16