ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 24 МАЙ:

Здравейте в утрото на един от най-светлите ни празници – 24 май. В този ден славим делото на Светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост. Освен празник на буквите, днес е и ден на българската просвета и култура.
Днес е празникът на Словото, празникът за най-чистата радост!

Ето акцентите в сутрешната ни програма от 8 до 10 часа:

- Ще ви срещнем с Васил Василев, председател на общобългарския комитет „Васил Левски“. Журналист, бизнесмен, доктор хонорис кауза, основател на Съюза на работодателите в България. Той милее за българщината и ще ни разкаже за организирането на клубовете „Млади възрожденци“, където чрез словото децата се учат на родолюбие.

- Друг наш събеседник ще е бившият ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев, който ще сподели какъв ученик е бил и какво го е впечатлило във филологията.

- След 9 часа историографът Митко Иванов ще ни разкаже нови, любопитни факти за честването на 24 май в Бургас. Според него Денят на Кирил и Методий трябва да е националния ни празник.

- Най – мащабното шествие в чест на солунските братя предстои днес в Бургас. Над 8 000 души ще преминат по централните улици на града, подробностите ще научим от Веселина Таралова, ръководител на общинската дирекция „Образование“.

- Благодарствен пленер ще се проведе пред храм „Свети Иван Рилски“. Той се организира от Неделното училище и в него могат да участват всички деца, които желаят, повече ще ни разкаже Атанасия Петрова, ръководител на детската прославна група към храма!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъглата се вдигна, слънчево време след обяд (ОБНОВЕНА)

По-рано тази сутрин видимостта на места достигаше до 50 метра заради мъгла, а пътищата преобладаващо мокри. Това съобщиха от областно "Пътно управление".  Заради намалената видимост бяха  затворени за маневриране пристанищата в Бургас. Те вече са отворени за извършване на нормалната дейност, информират от  Държавно предприятие "Пристанищна..

обновено на 19.10.19 в 09:24

Иконата на Света Богородица-Касперовска пристига днес в Поморие

Чудотворната икона на Света Богородица - Касперовска от украинския град Ананиев тръгва днес от Бургас и ще пристигне в Поморие.  Светинята ще бъде изложена за поклонение  в храм “Свето Рождество Богородично”, информират от Сливенската митрополия. По време на престоя на иконата ще бъде отслужен Акатист за здраве, спасение и изцеление.

публикувано на 19.10.19 в 09:07

Община Стралджа сама ще извършва сметоизвозването

Община Стралджа самостоятелно ще извършва сметопочистването и извозването на отпадъците до регионалното депо край Ямбол. По предварителни изчисления годишно ще бъдат спестявани близо 70 000 лева. До момента дейността по сметопочистването е извършвана от външна фирма, като ежегодно от общинския бюджет са заделяни . по 230 000 лв.Вече са закупени два..

публикувано на 19.10.19 в 08:34
Снимката е илюстративна

Днес ще е затруднено движението в част от ул. "Янко Комитов"

Затруднено ще е придвижването в част от ул. "Янко Комитов" в днешния ден. Това се налага поради извършването на строително-монтажни дейности, съобщават от Община Бургас. Те ще се извършват от 9:00 до 17:00 часа в района на светофарното кръстовището на входа към МОЛ-а.   Препоръчва се водачите да спазват въведената временна организация на движение и..

обновено на 19.10.19 в 08:26

Рибари от Южното Черноморие: Няма риба в морето, не помним такъв сезон

Няма риба в морето по Южното Черноморие тази есен. Рибарите от Несебър и Царево коментират, че подобна година не помнят. Едни свързват аномалията със замърсяването, а други с нетипично топлото време през октомври. По това време в морето трябва да има паламуд, лефер, сафрид и чернокоп, а ги няма или са в много малките количества и размери,..

публикувано на 18.10.19 в 17:17

Два кораба заминават за мисии на НАТО от Атия

Два български кораба заминават за участие в мисии на НАТО от Военно-морска база Атия. Те бяха изпратени днес с тържествен ритуал. С над 140 души екипаж фрегатата "Верни" заминава на едномесечно участие в операцията на НАТО за морската сигурност в Средиземно море - "Сий Гардиън". Командирът на Флотилията от бойни и спомагателни кораби..

публикувано на 18.10.19 в 15:11

"Булевард Демокрация" - на 18 октомври

Винаги съм си мислил, че у нас нищо не може вече да ме изненада и винаги някой ме опровергава. „70-годишната Асенка Христова е била забравена 6 часа в скенера в болницата в Павликени, съобщи Нова тв. Жената постъпила за изследване в здравното заведение. След известно време обаче близките й се притеснили. Дъщерята и съпругът на Асенка..

публикувано на 18.10.19 в 15:06