8 000 души ще се включат в шествието за Деня на славянската писменост и култура в Бургас

Снимка: Община Бургас

Рекорден брой от близо 8 000 ученици, учители и културни дейци ще се включат в празничното шествие по случай Деня на славянската писменост и култура в Бургас. То ще тръгне в 10.30 ч. от площад „Тройката“, ще премине по главните улици „Александровска“ и „Богориди" и ще завърши в Приморския парк. Там на откритата сцена „Охлюва“ от 11.00 часа ще започне празничен концерт.

Под мотото „Напред науката е слънце“ академичните ръководства на трите висши учебни заведения, бургаското духовенство и културните дейци ще поведат празничното шествие в морския град. Очертава се една от най-мащабните празнични прояви, каза директорът на общинския отдел „Образование и демографски въпроси“ Веселина Таралова:

„Имаме заявени само 1 400 деца и колеги от детски заведения. Като мащабност това са - 31 детски градини са заявили участие в шествието, или почти всички, както и 42 учебни заведения.“

Празничната програма ще продължи с концерт "България - дела велики и народ възродени". В него ще участват Роси Кирилова, Йордан Марков, Дани Милев бенд, ФА "Чинари", Детски хор "Милка Стоева", възпитаници на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" и ДГ "Вълшебство". Водещ ще е Драгомир Драганов.

Наградата „Млад художник на годината“ на името на Руси Стоянов ще бъде връчена при откриването на изложбата „24 май“ в галерията на „Дружеството на художниците – Бургас“ на ул. „Александровска“ от 12.00 ч.

Заради мерки за безопасност при преминаването на празничното шествие, за два часа ще бъде спряно движението по ул. „Левски“, ул. „Лермонтов“, „Константин Фотинов“ и ул. „Цар Симеон“, както и по бул. „Демокрация“


ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 27 юни

Темите в Булевард Демокрация на 27 юни: Лечебната луга на бургаските солници привлича хора  от цялата страна и чужденци, научили за природната ни даденост. Досега от лечебните й свойства всеки можеше да се възползва абсолютно безплатно. От тази година обаче собствениците събират такса от два лева за вход. Доволни ли са посетителите...

публикувано на 27.06.19 в 14:45

Безплатна зона за пенсионери на лечебната луга най-вероятно няма да бъде обособена

" Цената от два лева е достатъчно ниска за разходите, които се правят по поддръжката на територията на басейните ", обясни пред БНР - Бургас собственикът на предприятието „Черноморски солници“ Николай Пиронков. Дори хората плащали по-малката част, каза той. По думите му няма как да се обособи и безплатна зона за пенсионери, каквото е..

обновено на 27.06.19 в 14:34

Съветници с апел басейните с луга и кал да са безплатни

Да бъде обособена зона за безплатно използване на басейни с лечебна кал и луга, на територията известна като „Солниците“. Това предлагат в отворено писмо общински съветници, от групата на ГЕРБ в Бургас, до пловдивския бизнесмен Николай Пиронков - собственик на „Черноморски солници“. Басейните с лечебна кал и луга са в активите на..

обновено на 27.06.19 в 14:32

Бесарабски българи потеглят на 515-километров поход „По пътя на дедите ни”

Бесарабски българи от молдовското село Троица предприемат 515- километров пешеходен поход „По пътя на дедите ни”. Групата ще тръгне от ямболското село Ботево, от където техните прадеди са се изселили преди близо 200 години. Идеята да извървят пътя на своите предци е на учителя по биология и география Владимир Мъгла, който искал да открие корените си...

публикувано на 27.06.19 в 13:28
Динко Анастасов

Бургаски пожарникар спаси живота на удавник

Бургаски пожарникар спаси мъж от удавяне. Динко Анастасов успява да върне към живота човек от Омуртаг, след като го вижда, че умира в морето, на централния плаж в морския град. Мъж от Омуртаг живее втори живот, след като за малко не намира смъртта си в морето. Човекът, който го спасява е Динко Анастасов, водач на противопожарен..

публикувано на 27.06.19 в 12:57

Микробус с пътници катастрофира в Средец

Катастрофа е станала на кръстовището на ул. "Димитър Благоев" в Средец, информира Таня Маринова от социалните мрежи. В пътния инцидент е пострадал  микробус с пътници и товарен камион.  Тя информира, че няма пострадали. Очакват се на място да пристигне КАТ Пътна полиция. Потребители коментират, че това е втората катастрофа на това кръстовище в..

публикувано на 27.06.19 в 12:48

Нова автобусна линия ще свързва Терминал "Изток" и "5-ти километър"

„Бургасбус” информира, че от 01 юли /понеделник/ ще бъде въведена в експлоатация нова експериментална линия  № 5А , която ще обслужва 5-ти километър (района около Бухлевата воденица). Транспортната услуга от Северна промишлена зона ще се извършва в делнични (работни) дни в следните часове: сутрин: от Терминал Изгрев:  06:40; 07:10; 07:40 от..

обновено на 27.06.19 в 11:37