Мартин Колев, писател: Младите трябва да приемат литературата като приключение

Мартин Колев е сред младите български писатели, които не само допринасят за съвременната литература, но и се опитват да предадат опита си на по-младите. Той е автор на фентъзи поредицата „Софийските магьосници“, но от известно време преподава творческо писане в Академия за млади автори. Мартин Колев определя това начинание като предизвикателство, защото няма педагогическо образование. Той е завършил психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Комуникацията с младите творци той определя и като възможност да развива себе си. „Много често те ме питат: Как се става писател? Аз обаче нямам никаква представа. Подозирам, че ако някой в прав текст как се става писател, вероятно не можеш да му вярваш особено“, обясни Колев.

Той допълни, че най-често децата се интересуват от това какво точно представлява съвременната литература в България. „Каква е литературата извън учебниците, където има някакви хора с бради и текстове, написани по стените в училищата. Това са все сложни отговори, които в момента разкриваме“, посочи Колев. Според него клишето, че „младите не четат“ е лишено от съдържание. Авторът посочи, че към младите хора трябва да се подхожда по съответния за тях начин. „Става въпрос за навиците на времето, в което отрастваш“, поясни той. Според него е нормално децата да се занимават с много други неща освен с четене. „Посоката, към която трябва да се стремим, е да интегрираме четенето в живота на младите. Да не им казваме: „Не можеш да четеш от четци или от телефон, а трябва да отидеш в библиотеката, да седнеш там и да прочетеш някоя скучно книга“, допълни Колев.

Много деца възприемат литературата като нещо, което задължително се изучава в училище и не е интересно, поясни той. Според писателя, трябва да се намери начин да се покаже на децата, че литературата е нещо, което може да бъде съвременно, приключение и откриване на нови земи. „Трябва да видим света през техния поглед“, допълни Колев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Вълчан Петров представя изложбата "Душата ми в храма"

„Душата ми в храма“ - самостоятелна изложба на художника Вълчан Петров гостува в бургаската галерия „Ателие R“. Един от ярките, български художници с неподражаем стил, силен, български дух и огромен талант, който утвърждава  живителната сила на изкуството и вярата в българския творчески гений . Неговата, непрестанно търсеща душа намира своя храм в..

публикувано на 24.06.19 в 17:07

Оперната прима Веселина Кацарова открива тазгодишните бургаски музикални празници

Световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова пристига от Швейцария, за да открие с концерт тазгодишното издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ на 5 юли. Концертът „Веселина Кацарова и приятели“, който ще се проведе в Летния театър в Бургас, ще събере на една сцена примата и нейните близки колеги – световноизвестният..

публикувано на 24.06.19 в 16:18

Ужас и смях в "Арсеник и стари дантели"

Убийствено класна комедия с малко ужас и много смях обещава екипът на спектакъла „Арсеник и стари дантели”. Представлението на театър „Българска армия” идва в Бургас със съдействието на културната организация „Арт ателие”. Премиерата е на 26 юни от 19 часа в залата на ДНА. Режисьор е Борислав Чакринов. Сценографията е на Нина Пашова...

публикувано на 24.06.19 в 14:34

Jeremy? и Филип Аврамов сред изпълнителите на Джулай морнинг в Бургас

Рекорден брой групи ще участват тази година в осмото издание на фестивала Джулай морнинг в края на седмицата. По традиция първото юлско утрото ще бъде посрещнато на Централния плаж, посочва един от организаторите на събитието Марияна Добрева: „Много сме щастливи, че "Jeremy?" ще ни гостуват, набрала много популярност банда, която ще ни..

публикувано на 24.06.19 в 13:02

Тутанкамон пристигна в Бургас

Експозицията "Тутанкамон - една недовършена любовна история" вече е в Бургас. Няколко часа продължи пренасянето на артефактите от пристанището до сградата на Държавната опера, където тя ще отвори врати за посетители в началото на месец юли. Тази седмица в Бургас пристига и екип специалисти по древна история на Египет, който ще се заеме с подреждането..

публикувано на 24.06.19 в 12:47

„Всичко – най-доброто от Мария Илиева” и в Бургас

„Подготвяме шоу, което ще бъде запомнено”, обеща най-добрата БГ изпълнителка за 2019 г. Тя сподели, че подготовката за концертите от турнето ѝ, което ще бъде в Бургас на 14-ти юли, върви с пълна пара.  Очаква ни впечатляваща музикална и мултимедийна продукция, изпипана както винаги до последния детайл от Мария Илиева и екипа, който стои зад..

публикувано на 24.06.19 в 12:33

Хилда Казасян с един специален концерт в Бургас

След големия успех на „Да послушаме кино“ в Зала 1 на НДК, Хилда Казасян ще представи тази толкова нежна и красива музика и в Бургас. Програмата включва най-популярната българска филмова музика с нови, направени за този концерт аранжименти от невероятните музиканти Христо Йоцов и Живко Петров. „Изключително съм щастлива да ви поканя на първите два..

публикувано на 24.06.19 в 12:29