Мартин Колев, писател: Младите трябва да приемат литературата като приключение

Мартин Колев е сред младите български писатели, които не само допринасят за съвременната литература, но и се опитват да предадат опита си на по-младите. Той е автор на фентъзи поредицата „Софийските магьосници“, но от известно време преподава творческо писане в Академия за млади автори. Мартин Колев определя това начинание като предизвикателство, защото няма педагогическо образование. Той е завършил психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Комуникацията с младите творци той определя и като възможност да развива себе си. „Много често те ме питат: Как се става писател? Аз обаче нямам никаква представа. Подозирам, че ако някой в прав текст как се става писател, вероятно не можеш да му вярваш особено“, обясни Колев.

Той допълни, че най-често децата се интересуват от това какво точно представлява съвременната литература в България. „Каква е литературата извън учебниците, където има някакви хора с бради и текстове, написани по стените в училищата. Това са все сложни отговори, които в момента разкриваме“, посочи Колев. Според него клишето, че „младите не четат“ е лишено от съдържание. Авторът посочи, че към младите хора трябва да се подхожда по съответния за тях начин. „Става въпрос за навиците на времето, в което отрастваш“, поясни той. Според него е нормално децата да се занимават с много други неща освен с четене. „Посоката, към която трябва да се стремим, е да интегрираме четенето в живота на младите. Да не им казваме: „Не можеш да четеш от четци или от телефон, а трябва да отидеш в библиотеката, да седнеш там и да прочетеш някоя скучно книга“, допълни Колев.

Много деца възприемат литературата като нещо, което задължително се изучава в училище и не е интересно, поясни той. Според писателя, трябва да се намери начин да се покаже на децата, че литературата е нещо, което може да бъде съвременно, приключение и откриване на нови земи. „Трябва да видим света през техния поглед“, допълни Колев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да се изгубиш нарочно" с прожекция в Бургас

CineLibri среща жителите и гостите на Бургас с Крис Захариев и филма "Да се изгубиш нарочно".  Тази вечер - 19 октомври, Експозиционен център "Флора", 18:30 ч. Едно пътешествие без GPS-и, карти и хотели. Може би не можеш да се изгубиш нарочно, така както не можеш да се намериш случайно. А ние се намерихме. Намерихме дом... На границата между..

публикувано на 19.10.19 в 16:09

Църквата почита днес Свети Иван Рилски Чудотворец

На 19 октомври православната църква почита паметта на Свети  Йоан Рилски Чудотворец.  Свети Иван Рилски Чудотворец е покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, който чества днес и храмовия си празник. В рилсакта обител се мощите на светеца.  За поредна година се отбелязва и Денят на..

публикувано на 19.10.19 в 08:23

"Завръщане" с премиера довечера в Бургас

Филмът „Завръщане“ на режисьора Ники Илиев ще има премиера довечера в Бургас. Сюжетът се върти около четирима приятели, които се завръщат след 25 години от последната им среща в родния Пловдив. Те поемат спортно предизвикателството, за да си върнат наследствена къща. Следват забавни случки, преплетени истории и неочаквани обрати. Главните роли са..

публикувано на 18.10.19 в 16:40

В понеделник излъчват полско кино в Бургас

Четири филма, представящи моменти и личности от историята на Полша, ще бъдат представени в Бургас. Те ще бъдат прожектирани о т 21 до 24 октомври от 18.00 часа  в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино".  Събитието се реализира по програма "Солидарност" от Полския културен институт - София в партньорство с Община Бургас. Инициативата е по повод..

публикувано на 18.10.19 в 13:43

БулевАРТ празнува днес първия си рожден ден

Инициативата на Община Бургас - БулевАРТ - Мрежа на сетивата, която подкрепя хората на изкуството и предприемачите да възродят артистичното сърце на града,  празнува днес своя първи рожден ден.  Инициативата предлага на бургазлии и гостите на града музика, танци, театър, Stand up комедия, изложби, пърформанси и други форми за изява в изкуството. А ето..

публикувано на 18.10.19 в 13:36

В Бургас представят творческата биография на музиканта Иво Керемидчиев

Творческа биография на цигуларя, преподавател и новатор в областта на тонрежисурата проф. Иво Керемидчиев представи в Бургас авторът Ана Боянова. Книгата е озаглавена „Негово величество звукът“ и разказва за творческия живот на специалиста в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".  "Иво Керемидчиев не го познавах лично, познавах..

публикувано на 18.10.19 в 12:15

Рибари приготвят най - вкусната рибена чорба на фестивал в Несебър

В Несебър от днес до неделя ще се проведе фестивалът „Есенни пасажи“ . Той е посветен на на един най-древните и традиционни за града занаяти – рибарството. Стотици гости се очакват за събитието в града на ЮНЕСКО. Празникът се организира вече за седма поредна година и се радва на популярност и все повече посетители. Те са привлечени от..

обновено на 18.10.19 в 09:15