Последните истински номади в романа „Влахос“


Книгата „Влахос“ разказва за историята на последните истински номади. Това обясниха нейните автори Николай Янков и Елена Щерева. Двамата писатели са завършили „Индология“ и имат много и най-различни странствания по света. Именно това е отразено в творчеството им, за което те казват, че често е писано на път. „Влахос“ обаче е по-скоро връщане към спомените за рода на Елена Щерева, които са каракачани. „Конкретният порив дойде от леля ми, която започна да споделя конкретни истории с мен. Тези истории аз записвах, а после ги предадох на Ники. Той от там нататък се вдъхнови и започна още по-дълбоко да изследва нещата в исторически план“, обясни Елена Шерева. 

Това, което най-много е впечатлило Николай Янков след като е прочел писмата е, че лелята на Елена продължава „да живее в онзи свят близо до гората“. „Всичките й истории са магични. Винаги има елемент на нещо свръхестествено“, поясни той.

Двамата автори обясниха, че идеята за името на книгата е дошло съвсем естествено, тъй като самите каракачани са се наричали по този начин. „Влахос е всъщност самоназванието на каракачаните. Ние в общността си се наричаме така. Това не е етноним, а е свързано със занятието. Означава „скитащ пастир“, обясни Елена.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 30 състава в тазгодишния фестивал "Хоро край Поморийския бряг"

Повече от 30 състава от всички краища на страната изпъстриха пл. "Св. Св. Кирил и Методий" в Поморие за началото на 10-ия фестивал „Хоро край Поморийския бряг“. Днес програмата продължава с концерт-спектакъла “Образи на другостта”, в 17 ч, в залата на НЧ “Просвета 1888” Поморие. Участие в концерта ще вземат: Танцов клуб “Чайка..

публикувано на 15.06.19 в 15:04

Втора изложба на млади таланти от НУМСИ

За втора поредна година изложбената зала на Дружеството на бургаските художници отваря врати за годишната изложба на младите творци от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“.   Това е  поредната  голяма публична изява на децата, които се обучават по специалностите „Сценичен костюм” и „Рекламна..

публикувано на 15.06.19 в 08:29

"Пощенска кутия за приказки" гостува в събота в Бургас

"Пощенска кутия за приказки" гостува в петък (15 юни) в бургаския Летен театър. От 20:00 ч. на сцената ще излязат Камен Воденичаров, Димитър Калбуров, Мая Бежанска, Любен Дилов-син, Башар Рахал, Камен Алипиев-Кедъра, Бойко Кръстанов, Гери Турийска и бургазлиите Ирра, Пламен Манасиев и Стефан Илчев! Водещ на събитието ще е Мария Силвестър...

обновено на 14.06.19 в 11:52

Изложбата „Гутенберг и славянският свят“ ще бъде открита днес в Бургас

Книги от 15-и до 19-и век ще бъдат представени днес в експозицията "Гутенберг и славянският свят" в Историческия музей в Бургас. Изложбата за началото на българското книгопечатане гостува в морския град за първи път, обясни Иванка Делева, главен уредник на историческата експозиция на музея. „Изложбата е под формата на илюстративни..

публикувано на 14.06.19 в 11:35

Започва фестивалът „Хоро край поморийския бряг”

Фестивалът на клубовете по народни танци „Хоро край поморийския бряг” ще се проведе от 14 до 16 юни. Това е десето издание на събитието, съобщиха от Община Поморие. Основната цел е да бъдат представени красотата, богатството и уникалността на българския фолклор. Фестивалът няма състезателен характер. Клубовете ще играят едновременно хора́ от..

публикувано на 14.06.19 в 09:33

Балканският фестивал на изкуствата започва в Карнобат

Над 600 танцьори, певци и артисти от България, Македония, Румъния, Черна гора и Босна и Херцеговина  ще участват в шестото издание на Балканския фестивал на изкуствата в Карнобат.  От 14 до 16 юни градът ще се превърне в сцена за ценителите и почитателите на фолклорни песни, танци и обичаи от Балканите, съобщиха от Община Карнобат.  Програмата..

публикувано на 14.06.19 в 09:17

Представят изложба със сгради от архитектурното течение "Баухаус"

Изложбата "Школата Баухаус и архитектурата на българското Черноморие" ще бъде представена днес в Бургас. Тя включва 38 сгради, повлияни от архитектурното течение "Баухаус". Експозицията ще бъде открита от 18.00 часа в зала "Георги Баев" на Културния център "Морско казино", съобщиха от Община Бургас. Списъкът на бургаските сгради в стил..

публикувано на 14.06.19 в 09:03