До края на тази година трябва да бъде разкрит още един команден център за борба с градушките

До края на тази година трябва да бъде разкрит още един команден център за борба с градушките, подобен на този, който бе открит в Хасково. Това обяви в Сливен министъра на земеделието Десислава Танева. Центърът ще бъде изграден в карловското село Тъжа, като част от проекта за национална противоградова защита. 

Министър Танева коментира, че навсякъде по света и в Европа държавата участва в по-малка степен в превенцията на риска при борбата с неблагоприятните природни явления, а финансирането се споделя със земеделските производители. Тя каза, че въпреки обявената стачна готовност от страна на организацията на зърнопроизводителите по темата, разговорите с тях ще продължат до намиране на общо съгласие.

Ние ще трябва да продължим тази комуникация, да стигнем до консенсус за споделено финансиране. Нещо повече. В новата обща селскостопанска политика това е един от акцентите – мерки, механизми и инструменти за управление на рисковете в земеделието и средствата за това ще бъдат значително увеличени. Аз се надявам, че в диалога ще стигнем до ефективен модел.

Самолетният способ ще бъде въведен за борба с градушките за Северна България, по примера на Румъния и Македония, обяви още министър Танева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Болярово и Стралджа ще работят по общ проект

Общините Стралджа и Болярово започнаха работа по одобрения съвместен проект „Патронажна грижа за нуждаещи се лица в община Стралджа и община Болярово” Основната му цел е подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора . Общата му стойност е 195 136,16 лв., от които 165 865,74 лв...

публикувано на 17.06.19 в 17:38

Градинарите притеснени от вноса на зеленчуци

Не очаквайте изобилие от български зеленчуци по пазарите,каквото и да пише като произход по табелките продукцията ще е повече вносна. От 153ма зеленчукопроизводители сдружението на зеленчукопроизводителите  в Югоизточна България се стопи до трима. Това посочва агрономът Н. Недялков. Проблемите с работната ръка и кражбите от полето остават неразрешими...

публикувано на 17.06.19 в 12:01

И днес продължава „Биле фест“ на о. Света Анастасия

Двудневният "Биле фест" продължава днес на остров Света Анастасия. Фестивалът на билките се прави за първи път. Повече от 50 участници ще се представят с билки и здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми, като ще покажат и автентичните начини за приготвянето им. Билкар номер 1 в България също се включва във фестивала, казва..

обновено на 16.06.19 в 08:20

Туроператор работи без застраховка за клиентите си

Липса на актуална застраховка констатира проверка на Министерството на туризма на туроператор в "Слънчев бряг". Заради това нарушение се стартира процедура по отнемане на лиценза на фирмата. Проверките бяха инициирани след сигнал от туроператори по време на откритата приемна на министър Николина Ангелкова в „Слънчев бряг“. Сериозно..

публикувано на 15.06.19 в 14:09
Министър Николина Ангелкова в приемната в Слънчев бряг.

Нерегламентирани таксита и екскурзии тормозят туристическия бранш в Слънчев бряг

Нерегламентирана транспортна дейност и нелицензирани екскурзии са двата основни проблема, които представители на туристическия бранш обсъдиха с министъра на туризма Николина Ангелкова на среща в Слънчев бряг. За първа година по инициатива на министерството в големите курортни комплекси ще има открити приемни до края на летния сезон. На тях..

публикувано на 14.06.19 в 18:40

Община Несебър участва в международен проект

Стартираща работна среща по проект „Паметници в природата – креативно съжителство“ се проведе в Солун. Проектът е финансиран по програма “Балкани – Средиземно море 2014-2020”, в който Община Несебър участва като пълноправен партньор заедно с „Европейски център за византийски и след византийски паметници“ – Гърция, Министерство на културата и спорта –..

публикувано на 14.06.19 в 15:19

Руснаци търсят сътрудничество с бизнеса в община Сунгурларе

Руска делегация от Бондарския район е на посещение в община Сунгурларе. Сътрудничество в сферата на селското стопанство е основната цел на визитата. Посещението е по желание на руската страна и предвижда срещи с местната администрация и бизнеса в региона, обясни кметът на Сунгурларе Васил Панделиев. „Една от сферите, в която можем да имаме..

публикувано на 14.06.19 в 14:27