Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум за "чудодейната билка на Странджа" ще се проведе в Бургас

Информират местните как могат да развиват бизнес

| обновено на 05.06.19 в 07:28

Регионалният форум „Бизнес алтернативи в Странджа“ ще популяризира свойствата и възможностите за култивиране на странджанския чай.

Той започва днес от 10 ч., в сградата на Областната администрация.

Ще се представят най-новите научни открития за уникалния странджански (познат още като „кримски“) чай Sideritis syriaca и ще се обсъдят различни бизнес инициативи в Странджа за неговото култивиране, преработка и разпространение на продукти в различни форми на основата на доказаните му фармакологични свойства. Странджанският чай е вид с местна, национална и европейска значимост, затова във форума са поканени за участие различни заинтересовани страни – кметовете на общини и кметски наместници, Дирекцията на ПП „Странджа”, Югоизточното държавно горско предприятие - Сливен, РИОСВ Бургас, горските стопанства, областна дирекция „Земеделие”, екологични организации, Slow Food България, както и различни бизнеси.Ще присъстват хора с опит в култивирането на билката и потенциални бъдещи членовена сдружението на производителите на странджански чай, представители на други сродни организации от региона.

А сред основните послания от форума са да се мотивират заинтересованите в стремеж към оползотворяването на пустеещи земи в Странджа чрез стартиране на малък бизнес и възможностите за неговото насърчаване, гарантирайки по този начин възпроизводството на вида и опазването на естествените му находища. 

Селищата, които са с подходящи почви и терени за култивиране на странджанския чай са в Община Малко Търново (гр. Малко Търново и селата Близнак, Бръшлян, Бяла вода, Визица, Граматиково, Евренозово, Заберново, Звездец, Калово, Младежко, Сливарово и Стоилово;  Община Приморско (Ново Паничарево, Китен, Веселие); Община Созопол  (Вършило, Индже войвода, Крушевец);  Община Средец (Близнак, Богданово, Варовник, Граничар,Тракийци, Факия);   Община Царево (Българи, Кондолово и Кости).

Поради спецификата на съответните землища в изброените селища и различните морфологични особености на почвите им, изборът на пригодните за целта терени  за култивиране на растението се извършва съобразно изискванията на доказана и общо приета технология от потенциалните производители, които биха се обединили в сдружение за култивиране на билката. При доказано наличие на подходящи терени и в други селища, извън посочените, самото сдружение може да разшири този списък съобразно заявен интерес от потенциални производители.

Регистрацията за форума, на който модератор ще е Радостина Ценова от БФ „Биоразнообразие“, ще е между 10 и 10:30 ч. Той ще бъде открит официално от областният управител Вълчо Чолаков. Киро Проданов, член на Инициативния комитет и автор на книгата „Чудодейната билка от Странджа” ще представи целите на форума и възможностите за развитие на бизнес – инициативата. Как могат да бъдат опазените естествените находища и да се развие устойчив и природосъобразен бизнес – опит ще споделят инж. Румяна Цвяткова, директор на Дирекция на Природен парк "Странджа" и Радостина Ценова, Българска фондация "Биоразнообразие"

Инж. Иван Лишков, основател и управител на фирма "Тракия", ще представи и произведените екстракти в гранулатни форми на хранителни добавки (включително на основата на мановия мед) и на пакетиран чай. Георги Христов (управител на фирма „Полимекс” ЕООД) ще разясни подробности относно  производство на разсад за билката и създаване на биочайни плантации в региона в подкрепа на местните производители.

Дискусията продължава и след 12 ч. със   Здравко Сталев (Опитна станция по дъбовите гори - Бургас) относно възможностите за ползване на горски площи за култивиране на билката и насърчаване на желаещите да я произвежда; Манол Тодоров (Сдружение „Странджански манов мед”- за опита си по създаването на устойчив местен бизнес и подхода за придобиване на Защитено наименование за произход пред ЕК);   Десислава Димитрова (координатор на Slow Food България относно възможностите за получаване статут „Защитено наименование за произход“ от ЕК за култивирания странджански чай и работата с местните общности).

БНР-Бургас е медиен партньор на форума.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията..

обновено на 23.04.24 в 15:40

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с..

публикувано на 22.04.24 в 12:27

С писма и обаждане по телефона, НАП напомня за декларирането на доходите

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април. Данните са вписани в предварително..

публикувано на 22.04.24 в 11:57

Обсъдиха решения за облекчаване наемането на работници от трети страни

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта,..

публикувано на 20.04.24 в 12:00

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавна помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и  в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно..

публикувано на 20.04.24 в 11:00