Синдкалисти на старта на сезона: Търсете си правата!

Заплатите в туризма ниски заради липса на колективно договорянеЛипсата на синдикати в туризма е една от причините за ниските заплати и нелоялните практики, коментираха двамата регионални лидери Иван Костадинов от КТ „Подкрепа“ и Здравко Тошков от КНСБ.

Най-много са оплакванията в сферата на туризма в края на сезона за договорени и неплатени суми. Лъжат хората-обещават им едни заплати, а им плащат други. На много места дори последната заплата не я дават.“

Раздържавяването в сектора е сред спънките за обединяването на работещите в бранша, а в секторите, където има трудово договоряне, заплатите са с 10 до 15% по-високи, добавят синдикалните лидери. Друга основна причина сектор „туризъм“ да не бъде обхванат от синдикатите е огромната миграция на кадри и текучеството в бранша. Масово хора от всички краища на страната се пробват в туризма за един сезон и никога не повтарят, други обикалят от обект на обект по цялата ивица. Двамата синдикалисти призовават:

„Апелираме към хората на наемния труд, не се срахувайте, ползвайте правото, което ви дава Кодексът на труда-правото на сдружаване. Работодателите да не гледат на нас като на врагове. Общ е интересът ни даден хотел да работи, за да плаща по-добри заплати. Ние сме коректив.“

Според синдикалистите работодателите в туризма са си направили криво сметките, че ще ползват кадри от Украйна и Молдова срещу по-ниско заплащане. Дори тамошните студенти вече не искали да работят в морските ни курорти.  

Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След три години чакане, нов банков клон бе открит в Ахтопол

Нов банков клон е открит днес в Ахтопол. През 2016 г. последната банка, която обслужваше района беше затворена , което създаде затруднения на жителите и гостите на 4 населени места.  Тогава те инициираха подписка, в която се включиха над 500 души с искане клонът да не прекратява дейност докато не се намери друг.  През тази година Общинският съвет в..

публикувано на 24.06.19 в 15:32

Утре стартира инициативата "Денят за вас"

Министерството на туризма стартира инициативата „Денят за вас“, която започва с участието на община Бургас на 25 юни. Проектът предвижда в един ден през лятото всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Целта е да се привлекат повече посетители заради културно-историческите забележителности..

публикувано на 24.06.19 в 08:26

РИОСВ Бургас не одобри инвестиционно предложение за добив на скално–облицовъчни материали край котленското село Медвен

Експертният екологичен съвет при РИОСВ - Бургас на свое заседание на 20.06.2019 г. не одобри инвестиционно предложение „Добив на скално–облицовъчни материали от находище „Полето“, землище на с. Медвен, община Котел“. Решението на Експертния екологичен съвет е взето след преценяване възможността да бъдат нанесени значителни и труднопоправими щети на..

публикувано на 22.06.19 в 12:49

Община Сливен ще раздаде дърва на хората с увреждания

Община Сливен инициира дейности по подпомагане на хора с увреждания и предоставяне на дърва за огрев за зимния период 2019/2020 година. Определените количества смесени широколистни дърва за огрев /4 кубика/, ще бъдат разпределени за лица, отговарящи на следните условия: - лица с над 71% намалена работоспособност; - лица, подали заявление в..

публикувано на 22.06.19 в 10:55

Започна прибирането на зърнената реколта в Ямболска област

Започна прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Жътвата на ечемика стартира  в Община Тунджа, която разполага с близо1 млн. декара обработваема земя. Всяка година в общината се засяват около 350 000 дка с пшеница, а средните добиви са най- високите в ямболския регион. Таня Тодорова, зърнопроизводител от село Търнава признава, че стопанската..

публикувано на 22.06.19 в 08:15

Община Бургас приключи 10 обекта по проект за балансирана градска среда

Бургас е един от първите градове с два приключени проекта по програмата "Региони в растеж“ в периода 2014-2020 г. Това заяви на пресконференция заместник-кметът Чанка Коралска. Общината слага край на един от големите си проекти, които реализира по тази оперативна програма - общо десет обекта за реконструкция на централната градска част и ремонтите в..

публикувано на 21.06.19 в 16:31

Минерални басейни правят в Бургас

Басейни с минерална вода ще правят в бургаския квартал Ветрен. Те ще са част от проект за изграждане на Експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на Акве Калиде“. Проектът, който подготвя Община Бургас е по европрограма и една от идеите е изграждането на този център. Той е планиран да се случи източно от турската баня и..

публикувано на 21.06.19 в 12:51