Синдкалисти на старта на сезона: Търсете си правата!

Заплатите в туризма ниски заради липса на колективно договорянеЛипсата на синдикати в туризма е една от причините за ниските заплати и нелоялните практики, коментираха двамата регионални лидери Иван Костадинов от КТ „Подкрепа“ и Здравко Тошков от КНСБ.

Най-много са оплакванията в сферата на туризма в края на сезона за договорени и неплатени суми. Лъжат хората-обещават им едни заплати, а им плащат други. На много места дори последната заплата не я дават.“

Раздържавяването в сектора е сред спънките за обединяването на работещите в бранша, а в секторите, където има трудово договоряне, заплатите са с 10 до 15% по-високи, добавят синдикалните лидери. Друга основна причина сектор „туризъм“ да не бъде обхванат от синдикатите е огромната миграция на кадри и текучеството в бранша. Масово хора от всички краища на страната се пробват в туризма за един сезон и никога не повтарят, други обикалят от обект на обект по цялата ивица. Двамата синдикалисти призовават:

„Апелираме към хората на наемния труд, не се срахувайте, ползвайте правото, което ви дава Кодексът на труда-правото на сдружаване. Работодателите да не гледат на нас като на врагове. Общ е интересът ни даден хотел да работи, за да плаща по-добри заплати. Ние сме коректив.“

Според синдикалистите работодателите в туризма са си направили криво сметките, че ще ползват кадри от Украйна и Молдова срещу по-ниско заплащане. Дори тамошните студенти вече не искали да работят в морските ни курорти.  

Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписка срещу бъдещ завод в Малко Търново

Подписка срещу изграждане на инсталация за газификация на отпадъци е започна в Малко Търново днес. Притесненията на инициаторите са, че ще се возят боклуци и от други населени места, ще се оползотворяват и утайки от пречиствателни станции. Качили сме информацията на страницата на общината, коментира пред БНР-Бургас изпълняващият длъжността..

публикувано на 18.10.19 в 14:08

Бургас получи награда за "Интелигентна туристическа дестинация"

Бургас е домакин на третата национална конференция SMARTOURISM.BG. Интелигентната сигурност в туризма е една от основните теми в двудневния форум, който започна днес в Експо център „Флора“. Бургас получи приз в категорията „Интелигентна туристическа дестинация“.  Високите технологии влияят и на доброто управление на туризма, посочи при..

публикувано на 17.10.19 в 16:10

Японска компания проявява интерес към търговия с България

Представители на японска компания за търговия проявяват интерес към държавите в Източна Европа. Областният управител на област Сливен Чавдар Божурски се срещна с  Юкио Миягаки, Киоко Миягаки и Юки Миягаки. Бизнесмените, че искат да промотират възможностите на японския пазар. През последните години японските туристи познават България предимно..

публикувано на 17.10.19 в 15:20

Община Несебър участва в среща между бизнеса и местната власт

Община Несебър взе участие в  седмата работна среща между бизнеса и местната власт в Пампорово. Тя се организира  от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА).  Несебър се представи с презентация на тема екология, екотуризъм и екологичните мерки, осъществяващи се на територията на общината и с кратък филм,..

публикувано на 17.10.19 в 13:38

Електроразпределителното дружество събира нов Клиентски съвет

В периода до края на тази година EVN България набира кандидати за участие в новия мандат на Клиентски съвет на компанията. Това е избрана група от клиенти, които участват в дискусии с представители на EVN България. Новият състав на Клиентски съвет ще бъде за периода до края на 2021 г.   Участниците в Клиентски съвет имат възможност да..

публикувано на 17.10.19 в 12:15

Започва санирането на бившия Медицински пансионат в Поморие

Започва санирането на Административната сграда за обществено обслужване в Поморие, известна като Медицинския пансионат. Дейностите ще бъдат изпълнени по проект по Оперативна програма “Региони в растеж”. От Общината информират, че целта е да се подобри енергийната ефективност на сградата и тя да достигне клас на енергопотребление „А“. Това ще доведе..

публикувано на 17.10.19 в 11:42

Третата конференция SMARTOURISM.BG ще се проведе в Бургас

Днес и утре  в Експоцентър „Флора“ в Бургас ХВХ Консултинг   ще проведе третата конференция   SMARTOURISM.BG. Тя се организира   в партньорство с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, Националния борд по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Катедра „География на Туризма“ и Стопански факултет на..

публикувано на 17.10.19 в 08:32