VIII-мият Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ започва днес

Автор:
Снимка: Община Приморско

VIII-мият Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“2019 ще се проведе от 12 до 16 юни на Лятната сцена в Морския парк на Китен. В продължение на пет дни участниците ще покажат духа и таланта, с който претворяват фолклорните традиции на народите.

Всяка година участниците са многобройни от различните фолклорни области на България и чуждестранни фолклорни ансамбли от Русия, Казахстан, Украйна, Румъния, Азарбайджан, Гърция ,Сърбия, Грузия, Полша,  Македония, Чехия, Словакия и Косово. Впечатляващо е тази година, че има изпълнител,и заявили своето участие от Канада. Това е музикалната група  „КУЦИ МЕРКИ“ с артистичен ръководител Етиен Лебел - музикант,  Симон Леблан-музикант и композитор, в групата са още Матю Ланглоа, Джеф Мосли, Иван Бамфор. На фестивала „Атлиманска огърлица“ те ще изпълнят „Моме Калино“, Карловска китка, Кюстендилска ръченица и др.

Певчески групи, танцови състави, ансамбли и индивидуални изпълнители са разделени във възрастови групи до 18 години и над 18 години.

Участие тази година са заявили фолклорни групи, ансамбли, музиканти и  индивидуални изпълнители от 10 държави - Канада, Русия, Казахстан, Украйна, Беларус, Македония, Косово, Сърбия,  Турция,  България.

Интересно ще бъде участието на фолклорни групи, ансамбли и индивидуални изпълнители от всички фолклорни области на България, които освен изпълненията ще направят ревю и представяне на  старинни национални носии. Отново традиционно и тази година Автентичен фолклорен ансамбъл „ДИКАНИ“ село Царацово,община Марица ще покаже красиви старинни национални костюми от средногорието,а Пенсионерски клуб „Странджа“ град Средец ще представят загорска носия от 1893 година. Автентичен странджански национален женски костюм ще представи и НЧ“Свобода 1948“ град Китен. Група за автентичен фолкор „Факийски бялки“ село Факия, община Средец ще представят старинния обичай „Еньова буля“,а група за народни обичаи и предания  от община Харманли с.Българин ще представят старинен обичай „Водене на младата булка за вода на герана“. 

Компетентно професионално жури с председател проф.д.изк. Лозанка Пейчева - фолклорист и музиколог, преподавател в АМТИИ “Проф.Асен Диамандиев“ Пловдив ще оценява качествата на изпълнителите. Директор и основател на МФФ „Атлиманска огърлица” България е странджанската народна певица Златка Ставрева.

Много награди, сертификати, медали, дипломи,специални награди, плакети с Лауреатски звания, Приз „Янка Рупкина“, приз „Пазител на фолклора“ и парични премии ще получат  участниците. На откриването на фестивала се връчва и специалната награда „АТЛИМАНСКА ОГЪРЛИЦА -ОГЪРЛИЕ“ за съществен принос в организацията и утвърждаване  на фестивала като традиционен.

БНР – Бургас е медиен партньор и ще предава директно на 16 юни. Закриването на фестивала е в същия ден от 10.00ч. с награждаване на участниците над 18 години и гала - концерт на лауреатите. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Вълчан Петров представя изложбата "Душата ми в храма"

„Душата ми в храма“ - самостоятелна изложба на художника Вълчан Петров гостува в бургаската галерия „Ателие R“. Един от ярките, български художници с неподражаем стил, силен, български дух и огромен талант, който утвърждава  живителната сила на изкуството и вярата в българския творчески гений . Неговата, непрестанно търсеща душа намира своя храм в..

публикувано на 24.06.19 в 17:07

Оперната прима Веселина Кацарова открива тазгодишните бургаски музикални празници

Световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова пристига от Швейцария, за да открие с концерт тазгодишното издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ на 5 юли. Концертът „Веселина Кацарова и приятели“, който ще се проведе в Летния театър в Бургас, ще събере на една сцена примата и нейните близки колеги – световноизвестният..

публикувано на 24.06.19 в 16:18

Ужас и смях в "Арсеник и стари дантели"

Убийствено класна комедия с малко ужас и много смях обещава екипът на спектакъла „Арсеник и стари дантели”. Представлението на театър „Българска армия” идва в Бургас със съдействието на културната организация „Арт ателие”. Премиерата е на 26 юни от 19 часа в залата на ДНА. Режисьор е Борислав Чакринов. Сценографията е на Нина Пашова...

публикувано на 24.06.19 в 14:34

Jeremy? и Филип Аврамов сред изпълнителите на Джулай морнинг в Бургас

Рекорден брой групи ще участват тази година в осмото издание на фестивала Джулай морнинг в края на седмицата. По традиция първото юлско утрото ще бъде посрещнато на Централния плаж, посочва един от организаторите на събитието Марияна Добрева: „Много сме щастливи, че "Jeremy?" ще ни гостуват, набрала много популярност банда, която ще ни..

публикувано на 24.06.19 в 13:02

Тутанкамон пристигна в Бургас

Експозицията "Тутанкамон - една недовършена любовна история" вече е в Бургас. Няколко часа продължи пренасянето на артефактите от пристанището до сградата на Държавната опера, където тя ще отвори врати за посетители в началото на месец юли. Тази седмица в Бургас пристига и екип специалисти по древна история на Египет, който ще се заеме с подреждането..

публикувано на 24.06.19 в 12:47

„Всичко – най-доброто от Мария Илиева” и в Бургас

„Подготвяме шоу, което ще бъде запомнено”, обеща най-добрата БГ изпълнителка за 2019 г. Тя сподели, че подготовката за концертите от турнето ѝ, което ще бъде в Бургас на 14-ти юли, върви с пълна пара.  Очаква ни впечатляваща музикална и мултимедийна продукция, изпипана както винаги до последния детайл от Мария Илиева и екипа, който стои зад..

публикувано на 24.06.19 в 12:33

Хилда Казасян с един специален концерт в Бургас

След големия успех на „Да послушаме кино“ в Зала 1 на НДК, Хилда Казасян ще представи тази толкова нежна и красива музика и в Бургас. Програмата включва най-популярната българска филмова музика с нови, направени за този концерт аранжименти от невероятните музиканти Христо Йоцов и Живко Петров. „Изключително съм щастлива да ви поканя на първите два..

публикувано на 24.06.19 в 12:29