VIII-мият Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ започва днес

Автор:
Снимка: Община Приморско

VIII-мият Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“2019 ще се проведе от 12 до 16 юни на Лятната сцена в Морския парк на Китен. В продължение на пет дни участниците ще покажат духа и таланта, с който претворяват фолклорните традиции на народите.

Всяка година участниците са многобройни от различните фолклорни области на България и чуждестранни фолклорни ансамбли от Русия, Казахстан, Украйна, Румъния, Азарбайджан, Гърция ,Сърбия, Грузия, Полша,  Македония, Чехия, Словакия и Косово. Впечатляващо е тази година, че има изпълнител,и заявили своето участие от Канада. Това е музикалната група  „КУЦИ МЕРКИ“ с артистичен ръководител Етиен Лебел - музикант,  Симон Леблан-музикант и композитор, в групата са още Матю Ланглоа, Джеф Мосли, Иван Бамфор. На фестивала „Атлиманска огърлица“ те ще изпълнят „Моме Калино“, Карловска китка, Кюстендилска ръченица и др.

Певчески групи, танцови състави, ансамбли и индивидуални изпълнители са разделени във възрастови групи до 18 години и над 18 години.

Участие тази година са заявили фолклорни групи, ансамбли, музиканти и  индивидуални изпълнители от 10 държави - Канада, Русия, Казахстан, Украйна, Беларус, Македония, Косово, Сърбия,  Турция,  България.

Интересно ще бъде участието на фолклорни групи, ансамбли и индивидуални изпълнители от всички фолклорни области на България, които освен изпълненията ще направят ревю и представяне на  старинни национални носии. Отново традиционно и тази година Автентичен фолклорен ансамбъл „ДИКАНИ“ село Царацово,община Марица ще покаже красиви старинни национални костюми от средногорието,а Пенсионерски клуб „Странджа“ град Средец ще представят загорска носия от 1893 година. Автентичен странджански национален женски костюм ще представи и НЧ“Свобода 1948“ град Китен. Група за автентичен фолкор „Факийски бялки“ село Факия, община Средец ще представят старинния обичай „Еньова буля“,а група за народни обичаи и предания  от община Харманли с.Българин ще представят старинен обичай „Водене на младата булка за вода на герана“. 

Компетентно професионално жури с председател проф.д.изк. Лозанка Пейчева - фолклорист и музиколог, преподавател в АМТИИ “Проф.Асен Диамандиев“ Пловдив ще оценява качествата на изпълнителите. Директор и основател на МФФ „Атлиманска огърлица” България е странджанската народна певица Златка Ставрева.

Много награди, сертификати, медали, дипломи,специални награди, плакети с Лауреатски звания, Приз „Янка Рупкина“, приз „Пазител на фолклора“ и парични премии ще получат  участниците. На откриването на фестивала се връчва и специалната награда „АТЛИМАНСКА ОГЪРЛИЦА -ОГЪРЛИЕ“ за съществен принос в организацията и утвърждаване  на фестивала като традиционен.

БНР – Бургас е медиен партньор и ще предава директно на 16 юни. Закриването на фестивала е в същия ден от 10.00ч. с награждаване на участниците над 18 години и гала - концерт на лауреатите. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес излъчват полско кино в Бургас

Четири филма, представящи моменти и личности от историята на Полша, ще бъдат представени в Бургас. Те ще бъдат прожектирани о т 21 до 24 октомври от 18.00 часа  в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино".  Събитието се реализира по програма "Солидарност" от Полския културен институт - София в партньорство с Община Бургас. Инициативата е по повод..

обновено на 21.10.19 в 14:46

Бургаски автори с престижни отличия от международен литературен конкурс

Представителки на Бургаската писателска общност - поетесите Роза Боянова и Наталия Недялкова спечелиха престижни отличия в международния литературен конкурс, посветен на 130-годишнината от рождението на Анна Ахматова - "Княгинята на руската поезия". В поетичната надпревара участваха 200 автори, а самият конкурс бе организиран от представителството на..

публикувано на 21.10.19 в 12:35

"Да се изгубиш нарочно" с прожекция в Бургас

CineLibri среща жителите и гостите на Бургас с Крис Захариев и филма "Да се изгубиш нарочно".  Тази вечер - 19 октомври, Експозиционен център "Флора", 18:30 ч. Едно пътешествие без GPS-и, карти и хотели. Може би не можеш да се изгубиш нарочно, така както не можеш да се намериш случайно. А ние се намерихме. Намерихме дом... На границата между..

публикувано на 19.10.19 в 16:09

Църквата почита днес Свети Иван Рилски Чудотворец

На 19 октомври православната църква почита паметта на Свети  Йоан Рилски Чудотворец.  Свети Иван Рилски Чудотворец е покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, който чества днес и храмовия си празник. В рилсакта обител се мощите на светеца.  За поредна година се отбелязва и Денят на..

публикувано на 19.10.19 в 08:23

"Завръщане" с премиера довечера в Бургас

Филмът „Завръщане“ на режисьора Ники Илиев ще има премиера довечера в Бургас. Сюжетът се върти около четирима приятели, които се завръщат след 25 години от последната им среща в родния Пловдив. Те поемат спортно предизвикателството, за да си върнат наследствена къща. Следват забавни случки, преплетени истории и неочаквани обрати. Главните роли са..

публикувано на 18.10.19 в 16:40

БулевАРТ празнува днес първия си рожден ден

Инициативата на Община Бургас - БулевАРТ - Мрежа на сетивата, която подкрепя хората на изкуството и предприемачите да възродят артистичното сърце на града,  празнува днес своя първи рожден ден.  Инициативата предлага на бургазлии и гостите на града музика, танци, театър, Stand up комедия, изложби, пърформанси и други форми за изява в изкуството. А ето..

публикувано на 18.10.19 в 13:36

В Бургас представят творческата биография на музиканта Иво Керемидчиев

Творческа биография на цигуларя, преподавател и новатор в областта на тонрежисурата проф. Иво Керемидчиев представи в Бургас авторът Ана Боянова. Книгата е озаглавена „Негово величество звукът“ и разказва за творческия живот на специалиста в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".  "Иво Керемидчиев не го познавах лично, познавах..

публикувано на 18.10.19 в 12:15