Климент Атанасов вае представите ни за световното изкуство

Бургаската бохема получава поредното признание. Художникът колекционер Климент Атанасов става първият българин, отличен с орден  за "Чест и мъжество", връчван от Световна организация  за духовно наследство на човечеството. Недостижими са неговите колекционерски находки. Той пътешества по света и купува,  после анализира сравнява Пабло Пикасо, Марк Шагал, Салвадор Дали.  Изкуството не бива да те оставя безучастен, трябва да те прави съпричастен, казва  Климент и залага на ценни исторически свидетелства,  образи, фигури. Една от паметните му  изложби в Бургас показа ПЕТСТОТИН години в 200 графики, подредени в градската галерия. Най-старата му графика е датирана от 1471 година, най-благодатен е 19- век.

Има тиражи в милиони.Тогавашният интернет е била графиката, казва Атанасов, който не се притесняваше да показва на ценителите  Оноре Викторен Домие  и други царе на илюстрацията и на литографията. Те са били тогавашните репортери и карикатуристи, които са публикували всеки ден по няколко илюстрации.

Закупувани  при пътешествията му през Европа от определени галерии, културните му ОБРАЗЦИ са значими, част от тях му ги носи неговия приятел Джон Оуен.

Колекцията му отне 35 години събиране и изследване,  за следващата няма да чакаме толкова.  Започна да събира  творби, които ще представят някои ден и европейските кръчми в същия петвековен период, но всяко нещо с времето си.

А по българските  георгафски ширини Атанасов  реставрира църкви.  След  неговото фреско буоно за отварянето на храма в Стара Загора е посрещнат с аплодисменти, прозвучали му  леко смущаващо, защото в църква не се ръкопляска.

Най-голямата глупост е това, че някои хора се взимат много на сериозно и не си дават сметка, че са  прашинка в този свят, това казва Климент  Атанасов.

На 13 юни в от 11 часа в иконната зала на галерия "Задгорски" той ще получи ордена "Чест и мъжество" от председателя на Организацията за духовно наследство на човечеството Александър Рабинович.

На добър час,  художнико! Има кой да ахне.  Сред нагарчащите записки на ежедневието ценителите все още общуват с времена и графики.


ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес излъчват полско кино в Бургас

Четири филма, представящи моменти и личности от историята на Полша, ще бъдат представени в Бургас. Те ще бъдат прожектирани о т 21 до 24 октомври от 18.00 часа  в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино".  Събитието се реализира по програма "Солидарност" от Полския културен институт - София в партньорство с Община Бургас. Инициативата е по повод..

обновено на 21.10.19 в 14:46

Бургаски автори с престижни отличия от международен литературен конкурс

Представителки на Бургаската писателска общност - поетесите Роза Боянова и Наталия Недялкова спечелиха престижни отличия в международния литературен конкурс, посветен на 130-годишнината от рождението на Анна Ахматова - "Княгинята на руската поезия". В поетичната надпревара участваха 200 автори, а самият конкурс бе организиран от представителството на..

публикувано на 21.10.19 в 12:35

"Да се изгубиш нарочно" с прожекция в Бургас

CineLibri среща жителите и гостите на Бургас с Крис Захариев и филма "Да се изгубиш нарочно".  Тази вечер - 19 октомври, Експозиционен център "Флора", 18:30 ч. Едно пътешествие без GPS-и, карти и хотели. Може би не можеш да се изгубиш нарочно, така както не можеш да се намериш случайно. А ние се намерихме. Намерихме дом... На границата между..

публикувано на 19.10.19 в 16:09

Църквата почита днес Свети Иван Рилски Чудотворец

На 19 октомври православната църква почита паметта на Свети  Йоан Рилски Чудотворец.  Свети Иван Рилски Чудотворец е покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, който чества днес и храмовия си празник. В рилсакта обител се мощите на светеца.  За поредна година се отбелязва и Денят на..

публикувано на 19.10.19 в 08:23

"Завръщане" с премиера довечера в Бургас

Филмът „Завръщане“ на режисьора Ники Илиев ще има премиера довечера в Бургас. Сюжетът се върти около четирима приятели, които се завръщат след 25 години от последната им среща в родния Пловдив. Те поемат спортно предизвикателството, за да си върнат наследствена къща. Следват забавни случки, преплетени истории и неочаквани обрати. Главните роли са..

публикувано на 18.10.19 в 16:40

БулевАРТ празнува днес първия си рожден ден

Инициативата на Община Бургас - БулевАРТ - Мрежа на сетивата, която подкрепя хората на изкуството и предприемачите да възродят артистичното сърце на града,  празнува днес своя първи рожден ден.  Инициативата предлага на бургазлии и гостите на града музика, танци, театър, Stand up комедия, изложби, пърформанси и други форми за изява в изкуството. А ето..

публикувано на 18.10.19 в 13:36

В Бургас представят творческата биография на музиканта Иво Керемидчиев

Творческа биография на цигуларя, преподавател и новатор в областта на тонрежисурата проф. Иво Керемидчиев представи в Бургас авторът Ана Боянова. Книгата е озаглавена „Негово величество звукът“ и разказва за творческия живот на специалиста в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".  "Иво Керемидчиев не го познавах лично, познавах..

публикувано на 18.10.19 в 12:15