Климент Атанасов вае представите ни за световното изкуство

Бургаската бохема получава поредното признание. Художникът колекционер Климент Атанасов става първият българин, отличен с орден  за "Чест и мъжество", връчван от Световна организация  за духовно наследство на човечеството. Недостижими са неговите колекционерски находки. Той пътешества по света и купува,  после анализира сравнява Пабло Пикасо, Марк Шагал, Салвадор Дали.  Изкуството не бива да те оставя безучастен, трябва да те прави съпричастен, казва  Климент и залага на ценни исторически свидетелства,  образи, фигури. Една от паметните му  изложби в Бургас показа ПЕТСТОТИН години в 200 графики, подредени в градската галерия. Най-старата му графика е датирана от 1471 година, най-благодатен е 19- век.

Има тиражи в милиони.Тогавашният интернет е била графиката, казва Атанасов, който не се притесняваше да показва на ценителите  Оноре Викторен Домие  и други царе на илюстрацията и на литографията. Те са били тогавашните репортери и карикатуристи, които са публикували всеки ден по няколко илюстрации.

Закупувани  при пътешествията му през Европа от определени галерии, културните му ОБРАЗЦИ са значими, част от тях му ги носи неговия приятел Джон Оуен.

Колекцията му отне 35 години събиране и изследване,  за следващата няма да чакаме толкова.  Започна да събира  творби, които ще представят някои ден и европейските кръчми в същия петвековен период, но всяко нещо с времето си.

А по българските  георгафски ширини Атанасов  реставрира църкви.  След  неговото фреско буоно за отварянето на храма в Стара Загора е посрещнат с аплодисменти, прозвучали му  леко смущаващо, защото в църква не се ръкопляска.

Най-голямата глупост е това, че някои хора се взимат много на сериозно и не си дават сметка, че са  прашинка в този свят, това казва Климент  Атанасов.

На 13 юни в от 11 часа в иконната зала на галерия "Задгорски" той ще получи ордена "Чест и мъжество" от председателя на Организацията за духовно наследство на човечеството Александър Рабинович.

На добър час,  художнико! Има кой да ахне.  Сред нагарчащите записки на ежедневието ценителите все още общуват с времена и графики.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Вълчан Петров представя изложбата "Душата ми в храма"

„Душата ми в храма“ - самостоятелна изложба на художника Вълчан Петров гостува в бургаската галерия „Ателие R“. Един от ярките, български художници с неподражаем стил, силен, български дух и огромен талант, който утвърждава  живителната сила на изкуството и вярата в българския творчески гений . Неговата, непрестанно търсеща душа намира своя храм в..

публикувано на 24.06.19 в 17:07

Оперната прима Веселина Кацарова открива тазгодишните бургаски музикални празници

Световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова пристига от Швейцария, за да открие с концерт тазгодишното издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ на 5 юли. Концертът „Веселина Кацарова и приятели“, който ще се проведе в Летния театър в Бургас, ще събере на една сцена примата и нейните близки колеги – световноизвестният..

публикувано на 24.06.19 в 16:18

Ужас и смях в "Арсеник и стари дантели"

Убийствено класна комедия с малко ужас и много смях обещава екипът на спектакъла „Арсеник и стари дантели”. Представлението на театър „Българска армия” идва в Бургас със съдействието на културната организация „Арт ателие”. Премиерата е на 26 юни от 19 часа в залата на ДНА. Режисьор е Борислав Чакринов. Сценографията е на Нина Пашова...

публикувано на 24.06.19 в 14:34

Jeremy? и Филип Аврамов сред изпълнителите на Джулай морнинг в Бургас

Рекорден брой групи ще участват тази година в осмото издание на фестивала Джулай морнинг в края на седмицата. По традиция първото юлско утрото ще бъде посрещнато на Централния плаж, посочва един от организаторите на събитието Марияна Добрева: „Много сме щастливи, че "Jeremy?" ще ни гостуват, набрала много популярност банда, която ще ни..

публикувано на 24.06.19 в 13:02

Тутанкамон пристигна в Бургас

Експозицията "Тутанкамон - една недовършена любовна история" вече е в Бургас. Няколко часа продължи пренасянето на артефактите от пристанището до сградата на Държавната опера, където тя ще отвори врати за посетители в началото на месец юли. Тази седмица в Бургас пристига и екип специалисти по древна история на Египет, който ще се заеме с подреждането..

публикувано на 24.06.19 в 12:47

„Всичко – най-доброто от Мария Илиева” и в Бургас

„Подготвяме шоу, което ще бъде запомнено”, обеща най-добрата БГ изпълнителка за 2019 г. Тя сподели, че подготовката за концертите от турнето ѝ, което ще бъде в Бургас на 14-ти юли, върви с пълна пара.  Очаква ни впечатляваща музикална и мултимедийна продукция, изпипана както винаги до последния детайл от Мария Илиева и екипа, който стои зад..

публикувано на 24.06.19 в 12:33

Хилда Казасян с един специален концерт в Бургас

След големия успех на „Да послушаме кино“ в Зала 1 на НДК, Хилда Казасян ще представи тази толкова нежна и красива музика и в Бургас. Програмата включва най-популярната българска филмова музика с нови, направени за този концерт аранжименти от невероятните музиканти Христо Йоцов и Живко Петров. „Изключително съм щастлива да ви поканя на първите два..

публикувано на 24.06.19 в 12:29