Над 500 килограма зърно от декар чакат в Бургаско

Зърнопроизводителите от региона се молят да не ги удари градушка

Снимка: Fermer.bg


Първите машини влязоха днес в нивите между сунгурларските села Вълчин и Лозарево, където вече е узрял ечемикът. Ритуал по зажънването отбеляза старта на кампанията.  Очакванията си за добивите и цените посочва председателят на Съюза на зърнопрозводителите- Маркели Карнобат Илия Проданов:

„Средните добиви се надяваме да се движат около 500 кг от декар в региона. Ако времето се задържи стабилно в следващите 20 дни, зърното ще е с по-добро качество от миналогодишното. Очакваше се цените да са много ниски, но от месец насам има раздвижване-сеитбата на царевацата в САЩ се е забавила, в Австралия е суша и на световния пазар цената на пшеницата се вдигна. Цени от около 300 лева за тон са добри.“  

Времето е факторът неизвестно, който притеснява зърнопроизводителите в предстоящите дни на усилена работа, казва Иван Кузманов:

„Годината не е от най-добрите, но като цяло е добра. Нещата зависят, както се казва от Господ, а той тази година се смили над нас- регионът беше пощаден от градушки. Сега ще жънем ечемика, но пшеницата не е готова. Може и нас да ни удари преди да ожънем!“

Кампанията продължава в неделя в землището на айтоското село Тополица, където членове на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаска област също откриват жътвения сезон.  

Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписка срещу бъдещ завод в Малко Търново

Подписка срещу изграждане на инсталация за газификация на отпадъци е започна в Малко Търново днес. Притесненията на инициаторите са, че ще се возят боклуци и от други населени места, ще се оползотворяват и утайки от пречиствателни станции. Качили сме информацията на страницата на общината, коментира пред БНР-Бургас изпълняващият длъжността..

публикувано на 18.10.19 в 14:08

Бургас получи награда за "Интелигентна туристическа дестинация"

Бургас е домакин на третата национална конференция SMARTOURISM.BG. Интелигентната сигурност в туризма е една от основните теми в двудневния форум, който започна днес в Експо център „Флора“. Бургас получи приз в категорията „Интелигентна туристическа дестинация“.  Високите технологии влияят и на доброто управление на туризма, посочи при..

публикувано на 17.10.19 в 16:10

Японска компания проявява интерес към търговия с България

Представители на японска компания за търговия проявяват интерес към държавите в Източна Европа. Областният управител на област Сливен Чавдар Божурски се срещна с  Юкио Миягаки, Киоко Миягаки и Юки Миягаки. Бизнесмените, че искат да промотират възможностите на японския пазар. През последните години японските туристи познават България предимно..

публикувано на 17.10.19 в 15:20

Община Несебър участва в среща между бизнеса и местната власт

Община Несебър взе участие в  седмата работна среща между бизнеса и местната власт в Пампорово. Тя се организира  от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА).  Несебър се представи с презентация на тема екология, екотуризъм и екологичните мерки, осъществяващи се на територията на общината и с кратък филм,..

публикувано на 17.10.19 в 13:38

Електроразпределителното дружество събира нов Клиентски съвет

В периода до края на тази година EVN България набира кандидати за участие в новия мандат на Клиентски съвет на компанията. Това е избрана група от клиенти, които участват в дискусии с представители на EVN България. Новият състав на Клиентски съвет ще бъде за периода до края на 2021 г.   Участниците в Клиентски съвет имат възможност да..

публикувано на 17.10.19 в 12:15

Започва санирането на бившия Медицински пансионат в Поморие

Започва санирането на Административната сграда за обществено обслужване в Поморие, известна като Медицинския пансионат. Дейностите ще бъдат изпълнени по проект по Оперативна програма “Региони в растеж”. От Общината информират, че целта е да се подобри енергийната ефективност на сградата и тя да достигне клас на енергопотребление „А“. Това ще доведе..

публикувано на 17.10.19 в 11:42

Третата конференция SMARTOURISM.BG ще се проведе в Бургас

Днес и утре  в Експоцентър „Флора“ в Бургас ХВХ Консултинг   ще проведе третата конференция   SMARTOURISM.BG. Тя се организира   в партньорство с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, Националния борд по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Катедра „География на Туризма“ и Стопански факултет на..

публикувано на 17.10.19 в 08:32