Над 500 килограма зърно от декар чакат в Бургаско

Зърнопроизводителите от региона се молят да не ги удари градушка

Снимка: Fermer.bg


Първите машини влязоха днес в нивите между сунгурларските села Вълчин и Лозарево, където вече е узрял ечемикът. Ритуал по зажънването отбеляза старта на кампанията.  Очакванията си за добивите и цените посочва председателят на Съюза на зърнопрозводителите- Маркели Карнобат Илия Проданов:

„Средните добиви се надяваме да се движат около 500 кг от декар в региона. Ако времето се задържи стабилно в следващите 20 дни, зърното ще е с по-добро качество от миналогодишното. Очакваше се цените да са много ниски, но от месец насам има раздвижване-сеитбата на царевацата в САЩ се е забавила, в Австралия е суша и на световния пазар цената на пшеницата се вдигна. Цени от около 300 лева за тон са добри.“  

Времето е факторът неизвестно, който притеснява зърнопроизводителите в предстоящите дни на усилена работа, казва Иван Кузманов:

„Годината не е от най-добрите, но като цяло е добра. Нещата зависят, както се казва от Господ, а той тази година се смили над нас- регионът беше пощаден от градушки. Сега ще жънем ечемика, но пшеницата не е готова. Може и нас да ни удари преди да ожънем!“

Кампанията продължава в неделя в землището на айтоското село Тополица, където членове на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаска област също откриват жътвения сезон.  

Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След три години чакане, нов банков клон бе открит в Ахтопол

Нов банков клон е открит днес в Ахтопол. През 2016 г. последната банка, която обслужваше района беше затворена , което създаде затруднения на жителите и гостите на 4 населени места.  Тогава те инициираха подписка, в която се включиха над 500 души с искане клонът да не прекратява дейност докато не се намери друг.  През тази година Общинският съвет в..

публикувано на 24.06.19 в 15:32

Утре стартира инициативата "Денят за вас"

Министерството на туризма стартира инициативата „Денят за вас“, която започва с участието на община Бургас на 25 юни. Проектът предвижда в един ден през лятото всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Целта е да се привлекат повече посетители заради културно-историческите забележителности..

публикувано на 24.06.19 в 08:26

РИОСВ Бургас не одобри инвестиционно предложение за добив на скално–облицовъчни материали край котленското село Медвен

Експертният екологичен съвет при РИОСВ - Бургас на свое заседание на 20.06.2019 г. не одобри инвестиционно предложение „Добив на скално–облицовъчни материали от находище „Полето“, землище на с. Медвен, община Котел“. Решението на Експертния екологичен съвет е взето след преценяване възможността да бъдат нанесени значителни и труднопоправими щети на..

публикувано на 22.06.19 в 12:49

Община Сливен ще раздаде дърва на хората с увреждания

Община Сливен инициира дейности по подпомагане на хора с увреждания и предоставяне на дърва за огрев за зимния период 2019/2020 година. Определените количества смесени широколистни дърва за огрев /4 кубика/, ще бъдат разпределени за лица, отговарящи на следните условия: - лица с над 71% намалена работоспособност; - лица, подали заявление в..

публикувано на 22.06.19 в 10:55

Започна прибирането на зърнената реколта в Ямболска област

Започна прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Жътвата на ечемика стартира  в Община Тунджа, която разполага с близо1 млн. декара обработваема земя. Всяка година в общината се засяват около 350 000 дка с пшеница, а средните добиви са най- високите в ямболския регион. Таня Тодорова, зърнопроизводител от село Търнава признава, че стопанската..

публикувано на 22.06.19 в 08:15

Община Бургас приключи 10 обекта по проект за балансирана градска среда

Бургас е един от първите градове с два приключени проекта по програмата "Региони в растеж“ в периода 2014-2020 г. Това заяви на пресконференция заместник-кметът Чанка Коралска. Общината слага край на един от големите си проекти, които реализира по тази оперативна програма - общо десет обекта за реконструкция на централната градска част и ремонтите в..

публикувано на 21.06.19 в 16:31

Минерални басейни правят в Бургас

Басейни с минерална вода ще правят в бургаския квартал Ветрен. Те ще са част от проект за изграждане на Експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на Акве Калиде“. Проектът, който подготвя Община Бургас е по европрограма и една от идеите е изграждането на този център. Той е планиран да се случи източно от турската баня и..

публикувано на 21.06.19 в 12:51