Отличиха пет бургаски училища на Световния ден на кръводарителя

Ученици и преподаватели се включиха в кампанията на УМБАЛ "Това не си го правил"

Пет бургаски училища се включиха в първата по рода си у нас кампания за кръводаряване, насочена към дванайсетокласниците. Инициативата е на УМБАЛ-Бургас. Кампанията под мотото „Това не си го правил“ се радва на голяма популярност, стана ясно на церемонията по награждаването на участниците, която се състоя в централата на Областния съвет на БЧК на Световния ден на кръводарителя. Заместник-директорът на бургаската болница Светлозар Герогиев коментира:

„Когато има някакво събитие, за жалост най-често трагично-катастрофи с пострадали хора или родилки, нуждаещи се от кръв, тогава обществото е отзивчиво. Тогава желаещите да дарят кръв са стотици, но има други случаи, за които няма кой да помогне. Тогава разчитаме на осъзнатото, безвъзмездно кръводаряване.”

Д-р Георгиев изрази надежда, че кампанията ще бъде повторена догодина с още по-голям успех. Проектът бе насочен към зрелостници, които за първи даряват кръв и бе съпроводен от информационна кампания в бургаските училища, която се реализира със съдейство на д-р Светослав Тодоров от Спешното отделение на УМБАЛ.

Учебните заведения, включили се в хуманната акция са, ПГТ "Асен Златаров", ПГСАГ "Кольо Фичето", АЕГ "Гео Милев", ПГЧЕ "Васил Левски" и Търговска гимназия. Директори и преподаватели получиха грамоти.

Силвия Пехливанова, директор на Професионалната гимназия  по туризъм сподели:

„Водила съм ученици и сме присъствали на обработка, съхранение и използване на кръвта. Искрено останах впечатлена, че толкова много ученици и преподаватели откликнаха и се включиха. Това е пътят, не трябва да се прекъсва нещо така успешно стартирало, трябва да се превърна в бургаски модел на благотворителност и възпитание.”

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия  по строителство, архитектура и геодезия допълва:

„Знаем, че трябва да се дарява. Случи се така, че за наши ученици се търси в даден инцидент. Благодаря ви, че инициирахте това доброволчество, което се мотивира и гради в младото поколение.„

Преподавателят по история Любомир Георгиев е сред онези, които откликват с личния си пример:

„Не можем само да говорим патетично и да изискваме от децата. Най-важното е самият ти да дадеш личен пример, да видят, че не е страшно. Те са на 18 години и им е за първи път, а на мен за девети. Обяснихме им, че има много хора в нужда за които никой не се отзовава, след това личния пример и имаше резултат.”

7 700 души са дарили кръв през миналата година. От УМБАЛ днес отново припомниха, че доброволният акт може да спаси човешки живот и особено през летния сезон, когато  здравното заведение обслужва и туристите по цялото Черноморие, ще имат необходимост от ценната помощ на безвъзмездните кръводарители.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски стоматолози поставят безплатно силанти на детските зъби

И тази година бургаски стоматолози се включват в профилактичната програма за силанизиране на първите постоянни, дъвкателни зъби на децата. Кампанията вече стартира и ще продължи до 30-и ноември, информират от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Силантът представлява специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките..

публикувано на 13.10.19 в 07:53

Доц. Цветан Велинов: Колкото по-рано вкараме студентите в болниците, толкова по-рано ще осъзнаят какво представлява медицината

 А кадемичната година за университет "Проф. д-р  Асен Златаров" започна с откриването на  нов медицински факултет. 40 души прекрачиха прага му,  за да станат лекари.Декан е известно име в медицинските среди - доцент д-р Цветан Велинов. Той е   лекар с 29-годишна практика в микробиологията и поема управлението  след работа като началник "Лаборатория..

публикувано на 12.10.19 в 10:36

Сливенската болница навърши 140 години

Многопрофилната болница в Сливен беше отличена с почетен знак - плакет на Община Сливен по случай 140-годишния си юбилей. В зала „Сливен“ се състоя тържествен концерт по повод 140 години от създаването на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Събитието бе част от програмата за отбелязване на юбилея на болничното заведение. Ръководството получи и икона..

публикувано на 12.10.19 в 08:31

150 специалисти се включиха в Националната конференция по неонатология в Бургас

VІІ-мата Национална конференция по неонатология беше открита днес в Бургас. Тя ще се проведе в рамките на два дни. Във форума участват 150 специалисти от цялата страна.  Тази година конференцията е посветена на актуалните проблеми, обясни проф. Мая Кръстева, председател на българската асоциация по неонатология. „Ще се разискват проблемите на..

публикувано на 11.10.19 в 17:11

УМБАЛ Бургас е домакин на Национална конференция по неонатология

Седмата национална конференция по неонатология ще се проведе в Бургас този уикенд. Форумът започва днес в 15.30 ч. в Гранд хотел "Приморец" и ще събере над 200 участници, сред които близо 150 специалисти - лекари-неонатолози, педиатри, акушерки, медицински сестри. Конференцията се организира от Българската асоциация по неонатология и Отделението..

обновено на 11.10.19 в 09:14

Психолог: "Българинът не разпознава кога се нуждае от емоционална подкрепа"

Днес отбелязваме Световния ден на психичното здраве. До 2020-та психичните разстройства ще се наредят сред първите 5 болести, водещи до загуба на трудоспособност, обявиха от Световната здравна организация. Българинът не умее да разпознава симптомите, когато се нуждае от психологическа помощ и подкрепа – обясни психолог Катя Пенева...

публикувано на 10.10.19 в 14:03

Центърът за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства провежда ден на отворени врати

По случай световния ден на психичното здраве - 10-ти октомври, Центърът за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства (ЦСРИЛПР) организира ден на отворените врати за всички, които се интересуват от предлаганите там социални услуги.. ЦСРИЛПР е социална услуга в общността, делегирана от държавата дейност, която се..

публикувано на 10.10.19 в 07:52