Отличиха пет бургаски училища на Световния ден на кръводарителя

Ученици и преподаватели се включиха в кампанията на УМБАЛ "Това не си го правил"

Пет бургаски училища се включиха в първата по рода си у нас кампания за кръводаряване, насочена към дванайсетокласниците. Инициативата е на УМБАЛ-Бургас. Кампанията под мотото „Това не си го правил“ се радва на голяма популярност, стана ясно на церемонията по награждаването на участниците, която се състоя в централата на Областния съвет на БЧК на Световния ден на кръводарителя. Заместник-директорът на бургаската болница Светлозар Герогиев коментира:

„Когато има някакво събитие, за жалост най-често трагично-катастрофи с пострадали хора или родилки, нуждаещи се от кръв, тогава обществото е отзивчиво. Тогава желаещите да дарят кръв са стотици, но има други случаи, за които няма кой да помогне. Тогава разчитаме на осъзнатото, безвъзмездно кръводаряване.”

Д-р Георгиев изрази надежда, че кампанията ще бъде повторена догодина с още по-голям успех. Проектът бе насочен към зрелостници, които за първи даряват кръв и бе съпроводен от информационна кампания в бургаските училища, която се реализира със съдейство на д-р Светослав Тодоров от Спешното отделение на УМБАЛ.

Учебните заведения, включили се в хуманната акция са, ПГТ "Асен Златаров", ПГСАГ "Кольо Фичето", АЕГ "Гео Милев", ПГЧЕ "Васил Левски" и Търговска гимназия. Директори и преподаватели получиха грамоти.

Силвия Пехливанова, директор на Професионалната гимназия  по туризъм сподели:

„Водила съм ученици и сме присъствали на обработка, съхранение и използване на кръвта. Искрено останах впечатлена, че толкова много ученици и преподаватели откликнаха и се включиха. Това е пътят, не трябва да се прекъсва нещо така успешно стартирало, трябва да се превърна в бургаски модел на благотворителност и възпитание.”

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия  по строителство, архитектура и геодезия допълва:

„Знаем, че трябва да се дарява. Случи се така, че за наши ученици се търси в даден инцидент. Благодаря ви, че инициирахте това доброволчество, което се мотивира и гради в младото поколение.„

Преподавателят по история Любомир Георгиев е сред онези, които откликват с личния си пример:

„Не можем само да говорим патетично и да изискваме от децата. Най-важното е самият ти да дадеш личен пример, да видят, че не е страшно. Те са на 18 години и им е за първи път, а на мен за девети. Обяснихме им, че има много хора в нужда за които никой не се отзовава, след това личния пример и имаше резултат.”

7 700 души са дарили кръв през миналата година. От УМБАЛ днес отново припомниха, че доброволният акт може да спаси човешки живот и особено през летния сезон, когато  здравното заведение обслужва и туристите по цялото Черноморие, ще имат необходимост от ценната помощ на безвъзмездните кръводарители.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха заплатите на сестрите в Сливенската болница

Със 100 лева ще бъдат увеличени заплатите на медицинските сестри и лекари в областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Увеличението е от 1 юли, каза директорът на болницата д-р Васислав Петров. Той съобщи, че след разговори със стачния комитет на медицинските сестри протестът им за сега се отлага.  Д-р Петров коментира, че това е..

обновено на 17.07.19 в 18:23

Мийте си ръцете, това предпазва от вирусен хепатит

Кметството на Каблешково изпълнява предписания от здравните власти срещу разпространението на хепатит А. Повече от две седмици, всъщност вече близо 20 дни, в града няма новорегистирани случаи, пояснява кметът Елена Бояджиева. Имаме от преди два месеца 16 заболели от вирусен хепатит А. Фирмата, която пръска в общината при..

публикувано на 17.07.19 в 13:50

Лекари от Ямболската болница излязоха на протест

Лекари, сестри и санитари от Ямболската областна  болница излязоха на протест. Основното искане - повишение на месечните възнаграждения.  Подробности от кореспондента ни Даниела Костова Над сто души от персонала на лечебното заведение се включиха в протеста, организиран лекарския съюз в Ямбол. Председателят д-р Папашимов обясни, че 850 лв..

публикувано на 15.07.19 в 16:38

Ново термолегло за УМБАЛ Бургас след благотворително бягане

Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас ще получи ново термолегло на стойност 14  400 лв. Средствата са събрани на благотворителните бягания на организацията 5kmrun в София, Пловдив, Варна и Бургас. Ваучерът със сумата бе предаден символично на отделението от представители на организацията - Елица Карагьозова, Васил Динев, д-р Георги Гаврилов...

публикувано на 15.07.19 в 14:38

Африканска чума при домашни свине и в животновъден обект в созополското село Зидарово

БАБХ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас. Това е нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине. При посещението на екипа от експерти от ОДБХ – Бургас в личното стопанство са намерени само 6 броя живи прасета. Взети са проби, които са..

публикувано на 12.07.19 в 23:06
Снимката е илюстративна.

Дариха линейка на Община Царево

Общинска линейка е новата придобивка в Община Царево.  Тя е дарение от швейцарски кантон и се очаква до дни да бъде  регистрирана и да започне да фунционира.  Линейката има цялото необходимо оборудване, което изисква подобен специализиран автомобил, обясни кметът на Царево Георги Лапчев. "Линейката има специално пригодените носилки,..

обновено на 12.07.19 в 16:59

Повишен е радиационният фон в залива Вромос

3 пъти е надвишен допустимият радиационен фон в залива Вромос край Черноморец. Това са констатирали и това лято от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Въпреки предупрежденията,че плажът е опасен и крие риск за здравето, близо 80 каравани и палатки са разположени на пясъка и в гористата местност. Повечето туристи знаят за превишения..

публикувано на 12.07.19 в 16:31