Нерегламентирани таксита и екскурзии тормозят туристическия бранш в Слънчев бряг

Министър Ангелкова обеща много сериозни проверки, защото тези проблеми вредят на имиджа и качеството

Министър Николина Ангелкова в приемната в Слънчев бряг.
Снимка: Министерство на туризма

Нерегламентирана транспортна дейност и нелицензирани екскурзии са двата основни проблема, които представители на туристическия бранш обсъдиха с министъра на туризма Николина Ангелкова на среща в Слънчев бряг.

За първа година по инициатива на министерството в големите курортни комплекси ще има открити приемни до края на летния сезон. На тях министър Ангелкова ще се среща с туристи и представители на бизнеса.

Пилотната инициатива на министерството предизвика интерес сред работници и представители на туристическия бранш в Слънчев бряг. Още рано сутринта пред приемната в административната сграда на АД „Слънчев бряг“ чакаха хора с въпроси.

„Искам да попитам министърката наясно ли е какви заплати се предлагат в Слънчев бряг и защо няма кадри… Кадри има, но заплащането е просто унизително. Имам да взимам заплати от минали години, които не мога да взема, за съжаление“, сподели жена, която работи като сервитьорка и от 4-годишна живее в комплекса.

Малко по-късно пристигна и цяла група туроператори и туристически агенти. Те обаче отказаха да обяснят какви конкретни проблеми са поставили.

Оказа се, че представителите на бранша са недоволни от нелегалните таксита и микробуси, които предлагат транспортни услуги на територията на курортния комплекс, както и от нелицензираните фирми които пък организират екскурзии. Ще  вземем незабавно мерки, каза министър Ангелкова.

„Ще предприемем много сериозни проверки на всички места, които си позволяват да предлагат нерегламентирана дейност, защото това вреди на имиджа на туристическия продукт и на качеството като цяло“, каза тя, като уточни, че проверките ще бъдат и съвместни с Комисията за защита на потребителите.

За да се продължи работата по регламентиране на дейности и услуги в курортните комплекси, трябва да бъдат приети разпоредбите, свързани със статута им на национални курорти, каза министър Ангелкова. Наредбите са преминали през обществено обсъждане и предстои следващата седмица да бъдат внесени в Министерския съвет, уточни тя.

По-късно в Равда контролни органи-представители на Министерството на туризма, извършиха проверка на голям хотелски комплекс. Какви нарушения бяха констатирани? Обобщи ги министър Ангелкова:

„Алармената система, която е изключително важна за сигурността на хората, не работи и съответно има допълнителни изисквания с оборудването по стаите, което не отговаря на изискванията за 5 звезди“.

Предписание получи собственикът на хотела, който обеща до две седмици нередностите да бъдат отстранени.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отхвърлиха ветото на президента за промените в ЗУЧК

Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление отхвърли  ветото на президента върху последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В подкрепа на ветото гласуваха само от БСП с аргумента, че така обществото ще бъде успокоено. Държавният глава Румен Радев върна закона с мотива, че с..

публикувано на 26.06.19 в 18:16

Възстановява се естественият откос на свлачището в Сарафово

Възстановява се естествения откос на терена, който миналата година се свлече в Сарафово при наводнението, каза зам.- кметът Чанка Коралска. Получихме сигнал от граждани, които са притеснени как се работи на място. Комисията от експерти от "Геозащита" е направила оглед на терена: Те установиха, че в резултат на натрупването на строителни отпадъци по..

публикувано на 25.06.19 в 16:39

Земеделският министър открива жътвената кампания в община Сливен

Министърът на земеделието Десислава Танева ще открие жътвената кампания в Сливенско днес, съобщават от община Сливен. Ритуалът, свързан с началото на прибирането на зърнената реколта ще се състои в землището на село Жельо войвода. Началото е предвидено за 10.00 часа.  Георги Радев, председател на земеделски съюз „Хаджи Димитър“ Сливен и организатор на..

публикувано на 25.06.19 в 07:33

След три години чакане, нов банков клон бе открит в Ахтопол

Нов банков клон е открит днес в Ахтопол. През 2016 г. последната банка, която обслужваше района беше затворена , което създаде затруднения на жителите и гостите на 4 населени места.  Тогава те инициираха подписка, в която се включиха над 500 души с искане клонът да не прекратява дейност докато не се намери друг.  През тази година Общинският съвет в..

публикувано на 24.06.19 в 15:32

Утре стартира инициативата "Денят за вас"

Министерството на туризма стартира инициативата „Денят за вас“, която започва с участието на община Бургас на 25 юни. Проектът предвижда в един ден през лятото всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Целта е да се привлекат повече посетители заради културно-историческите забележителности..

публикувано на 24.06.19 в 08:26

РИОСВ Бургас не одобри инвестиционно предложение за добив на скално–облицовъчни материали край котленското село Медвен

Експертният екологичен съвет при РИОСВ - Бургас на свое заседание на 20.06.2019 г. не одобри инвестиционно предложение „Добив на скално–облицовъчни материали от находище „Полето“, землище на с. Медвен, община Котел“. Решението на Експертния екологичен съвет е взето след преценяване възможността да бъдат нанесени значителни и труднопоправими щети на..

публикувано на 22.06.19 в 12:49

Община Сливен ще раздаде дърва на хората с увреждания

Община Сливен инициира дейности по подпомагане на хора с увреждания и предоставяне на дърва за огрев за зимния период 2019/2020 година. Определените количества смесени широколистни дърва за огрев /4 кубика/, ще бъдат разпределени за лица, отговарящи на следните условия: - лица с над 71% намалена работоспособност; - лица, подали заявление в..

публикувано на 22.06.19 в 10:55