Нерегламентирани таксита и екскурзии тормозят туристическия бранш в Слънчев бряг

Министър Ангелкова обеща много сериозни проверки, защото тези проблеми вредят на имиджа и качеството

Министър Николина Ангелкова в приемната в Слънчев бряг.
Снимка: Министерство на туризма

Нерегламентирана транспортна дейност и нелицензирани екскурзии са двата основни проблема, които представители на туристическия бранш обсъдиха с министъра на туризма Николина Ангелкова на среща в Слънчев бряг.

За първа година по инициатива на министерството в големите курортни комплекси ще има открити приемни до края на летния сезон. На тях министър Ангелкова ще се среща с туристи и представители на бизнеса.

Пилотната инициатива на министерството предизвика интерес сред работници и представители на туристическия бранш в Слънчев бряг. Още рано сутринта пред приемната в административната сграда на АД „Слънчев бряг“ чакаха хора с въпроси.

„Искам да попитам министърката наясно ли е какви заплати се предлагат в Слънчев бряг и защо няма кадри… Кадри има, но заплащането е просто унизително. Имам да взимам заплати от минали години, които не мога да взема, за съжаление“, сподели жена, която работи като сервитьорка и от 4-годишна живее в комплекса.

Малко по-късно пристигна и цяла група туроператори и туристически агенти. Те обаче отказаха да обяснят какви конкретни проблеми са поставили.

Оказа се, че представителите на бранша са недоволни от нелегалните таксита и микробуси, които предлагат транспортни услуги на територията на курортния комплекс, както и от нелицензираните фирми които пък организират екскурзии. Ще  вземем незабавно мерки, каза министър Ангелкова.

„Ще предприемем много сериозни проверки на всички места, които си позволяват да предлагат нерегламентирана дейност, защото това вреди на имиджа на туристическия продукт и на качеството като цяло“, каза тя, като уточни, че проверките ще бъдат и съвместни с Комисията за защита на потребителите.

За да се продължи работата по регламентиране на дейности и услуги в курортните комплекси, трябва да бъдат приети разпоредбите, свързани със статута им на национални курорти, каза министър Ангелкова. Наредбите са преминали през обществено обсъждане и предстои следващата седмица да бъдат внесени в Министерския съвет, уточни тя.

По-късно в Равда контролни органи-представители на Министерството на туризма, извършиха проверка на голям хотелски комплекс. Какви нарушения бяха констатирани? Обобщи ги министър Ангелкова:

„Алармената система, която е изключително важна за сигурността на хората, не работи и съответно има допълнителни изисквания с оборудването по стаите, което не отговаря на изискванията за 5 звезди“.

Предписание получи собственикът на хотела, който обеща до две седмици нередностите да бъдат отстранени.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна информация за инвеститорите във ВЕИ

Операторът на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България - Електроразпределение Юг, публикува на своята интернет страница – информация за населените места на лицензионната територия на дружеството, където капацитетът на съоръженията за нови мощности от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, е изчерпан. Данните са..

публикувано на 15.10.19 в 13:51

НАП Бургас обявява на търг апартаменти по Черноморието

Недвижими имоти по Южното Черноморие на изключително атрактивни цени, обяви за публична продан Националната агенция за приходите в Бургас. Крайната мярка се прилага към длъжници, които не са предприели каквито и да са действия за погасяване, в това число и поетапно, на натрупаните просрочени задължения към републиканския бюджет. Имотите..

публикувано на 15.10.19 в 12:37

Ръст на търговските отношения между България и Германия се отчита за последните три години

Лектори от различни германски институции представят днес пред инвеститори от бургаски регион добри практики за развитието на бизнес. Те участват в българо-германски икономически форум, който се провежда в Индустриалния парк.  Ръст се отчита за последните 3 години на търговските отношения между България – Германия. Над 5 хиляди са германските..

публикувано на 14.10.19 в 13:24

Германски и български бизнес със среща в Бургас

Започва германо-български икономически форум в Бургас точно в 10:00 часа в административната сграда на Индустриалния и логистичен парк. В него ще участват представители на Баварското министерство за икономика, регионално развитие и енергетика, Германската агенция за инвестиции, Индустриално-търговската камара в Констанц, Сдружение Източна Европа..

публикувано на 14.10.19 в 07:50

Министър Десислава Танева: "Всички помощи ще се платят до Коледа на селските стопани"

До Коледа ще бъдат изплатени всички помощи към селските стопани в страната, обяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на 15-тото Национално изложение на животновъдите в България, край Сливенски минерални бани. Очаква се близо милиард лева да бъдат изплатени на земеделци и животновъди  от европейските фондове и държавни средства,..

публикувано на 12.10.19 в 16:03

Кредитен експерт: "Задържат се цените на жилищата в Бургас"

Цените на жилищата в Бургас, след големия скок през лятото, спряха да растат.Това заяви експертът по ипотечно керидитиране Тихомир Тошев. „Това, което виждаме и е хубаво, че ръстът на цените се успокоява и в Бургас,   и в другите големи градове. Видяхме, че в Бургас ръстът в отделните квартали се движеше между два и осем процента. В..

публикувано на 12.10.19 в 15:28

Започва почистване на бетонирания участък на река Тунджа край Ямбол

Почистване на бетонирания участък на река Тунджа в рамките на град Ямбол предстои да стартира в началото на следващата седмица. Поръчката за тази дейност бе обявена преди две години, но сключването на договор с фирма-изпълнител бе забавено, поради обжалване от участник в процедурата. Към момента всички формалности по подготовката за реално..

публикувано на 12.10.19 в 12:44