Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Келтски празници ще се проведат в "Акве Калиде"

Древната и мистична келтска култура ще бъде възродена този уикенд в туристически комплекс "Акве Калиде". Най-интересните традиции от фестивалите, посветени на келтската култура  ще бъдат представени в два дни, изпълнени с игри, състезания, музикални изненади и награди.

Само на 22 и 23 юни от 10.00 часа можете да научите повече за Мейпол и Хагис Хърлинг. Ще имате възможност да се включите в традиционни шотландска, ирландски и британски игри като "Мързелива пръчка", "Обръщане на дърво", "Царевична дупка" и др.

Келтската работилница ще провокира творческото мислене на всеки посетител, ще показва как да си изработите келтски сувенири или келтска къща.

Ето я и цялата програма 

КЕЛТСКИ ПРАЗНИЦИ В АКВЕ КАЛИДЕ

СЪБОТА 22 ЮНИ

10.00  Кратка прeзентация на келтската култура.

10.15 Традиционна шотландска игра "Мързеливата пръчка" /Lazy Stick/

Тази игра е много популярна по време на ежегодните келтски и шотландски празненства "Highland Games" /провеждащи се в Шотландия от 11 век/. Състезанието се провежда едновременно за 3 двойки. Всеки участник получава рекламен сувенир, а при две и повече победи връчваме "Сертификат на Победител".

11.00 Игра "Cornhole" /"Царевична дупка"/ е изключително популярна днес. Измислена е през 14 век в Бавария и има келтски корени.

Играта има табли с отвор, в който се целят участниците с помощта на 8 малки чувалчета с тегло около 500 гр.  Всички участници получават награди - келтски рекламни  сувенири.

12.00 Забавен келтски ритуал - ходене на зиг-заг с лъжица в ръка, върху която има яйце.

12-00-13.00  Пауза  - музикални игри с водещ и словесни тестове, свързани с келтската култура.  

14.00 "Хагис Хърлинг" - хвърляне на чувалче от 500 гр. от винена бъчва.

Участникът се качва на бъчва и отгоре хвърля чувалчес тегло 500 гр., като балансира да не падне. Всички участници получават награди - келтски рекламни  сувенири.

15.00 -17.00.  На определен терен  всички желаещи с помощта на нашия екип изграждат традиционна келтска къща. Тя в основата си е обла, плетена конструкция, със зелен покрив от клони.

17.00 Край на първия ден.

ВТОРИ ДЕН - НЕДЕЛЯ 23 ЮНИ

10.00 -12.00  Образователен уъркшоп "Келтска работилница".

Първа част - професионален художник ще покаже техника за рисуване на келтски символи и ще разкаже за тях. Всеки участник може да нарисува  върху картон келтски символ, който ще си вземе за спомен.

Втора част.Художникът ще разкаже за традиционни предмети с келтски произход - торкви, амулети, ябълкови свещи. Участниците могат да изработят някои от тях и те да им останат за спомен.

12-00-13.00  Пауза  - музикални игри с водещ и словесни тестове, свързани с келтската култура.  

13.00 Келтски ритуал "Намери сродна душа" /"Soulmate"/ .

Имаме голяма мишена с отпечатени букви върху нея. Всеки участник стреля с лък и безопасни стрели и която буква уцели - това е първата буква на сродната му душа. Всички участници получават награди келтски рекламни  сувенири.

14.00 "Обръщане на дърво" /"Caber Toss" / .   

Всеки участник се стреми така да хвърли малко дърво, че то да падне вертикално към земята. Всички участници получават награди - келтски рекламни сувенири, а тримата с най-добър резултат  - "Сертификат на Победител".

15.00-17.00

Празникът завършва с традиционен танц с ленти "Мейпол" /Maypole/. За този ритуал има документи, че е съществувал на Британските острови от 14 век.  Преди началото раздаваме на всички участници "Магическа захар" /Faery Sugar/.

Всеки участник взима по една лента, като момчетата вървят по часовниковата стрелка, а момичетата - срещу тях. По този начин лентите се заплитат "като плитка на моминска глава".  Ритуалът завършва, когато "Мейпол" е изцяло заплетен с лентите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни емблематични автори не само от съседните балкански страни и Европа, но също така и представители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Първа Гергьовденска изложба в Бургас

Седем творци именици дават началото   на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството. Идеята има..

обновено на 24.04.24 в 09:41

Неда Антонова представи новата си книга "Плодовете зреят нощем" в Бургас

Неда Антонова представи в Бургас новата си книга „Плодовете зреят нощем“. Това е вдъхновен разказ за необичайна любов от която се раждат деца и митове .  „Това е за мен е различна книга, защото не е с исторически сюжет, а разказва история от нашето време. Проблемът, които тя третира всъщност не е само съвременен, той е проблем на развитието..

публикувано на 24.04.24 в 09:40

Театър Българска армия гостува в Бургас с „Балдахинът“

50 години от семейния живот на една семейна двойка, проследява с хумор и философски поглед спектакълът „Балдахинът “ на Театър Българска армия. Той ще гостува днес, 24 април в Бургас. Автор на  постановката е Сидони-Габриел Колет, режисьор е Стефан Спасов.  Романтичната комедия „Балдахинът“  разказва за семейния живот на една жена и един мъж от..

публикувано на 24.04.24 в 09:20

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с пъстра и богата програма

Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда, съобщи Община Бургас. На 5 сцени, разположени на различни места, ще се изявят 16 фолклорни танцови ансамбъла, 6 театрални школи за съвременно изкуство, които ще изпълняват модерен балет, латино, хип-хоп и спортни танци, 10..

публикувано на 23.04.24 в 12:24

Ученици от НУМСИ с концерт „Пролетта на Вивалди“

"Пролетта на Вивалди" е концерт за струнни инструменти от А. Вивалди и Г. Фр. Телеман, със солисти ученици от Национално училище за музикално и сценично изкуство  "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Той ще се проведе на  27 април, в 19.00 часа, в римокатолическата църква "Дева Мария Богородица". Солистите на концерта са ученици от класовете по..

публикувано на 23.04.24 в 12:09

Среща в Бургас с Неда Антонова и новият й роман "Плодовете зреят нощем"

Неда Антонова представя новата си книга „Плодовете зреят нощем“ в Бургас. Срещата с писателката е от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Романът е за една любов, за едно дете, родено по метода „ин витро”, за няколко животозастрашаващи аборта и за невъзможността на човека още от раждането си да разбере с каква цел идва на..

публикувано на 23.04.24 в 09:48