Министерството на културата с готовност да подкрепи разширение на бургаското музикално училище

Автор:

Министерството на културата ще подкрепи разширението на базата на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Това стана ясно от отговор на министър Банов на въпрос от народния представител от ГЕРБ Диана Саватева. Тя коментира, че подобряването на условията и материалната база в училищата по изкуства и в частност в Музикалното училище в Бургас, е сред важните ангажименти на културното министерство.

„23 са училищата под юрисдикцията на Министерството на културата. НУМСИ "Професор Панчо Владигеров" е едно от тях, то е предпочитано учебно заведение, а възпитаниците му се представят успешно на международни и национални сцени. За кратко време търпи голямо развитие – от средно музикално през 2004 г. е обявено за национално. В него има множество специалности, сред които и „Класически танц“, „Актьорско майсторство“ и др. От 2009 г. е обявен прием и за първокласници, а от 2014 г. има и две художествени специалности – „Сценичен костюм“ и „Рекламна графика“. Всичко това създава необходимост от разширение на материалната база“, подчерта от трибуната Диана Саватева, която е и зам.-председател на парламентарната комисия по култура.

Тя поясни, че НУМСИ "Професор Панчо Владигеров" има възможност да започне строителни дейности с преходен остатък от 2018 г. в размер на близо 168 хил.лв. Сумата обаче не е достатъчна за реализирането на цялостното разширение.

Министър Банов заяви, че Министерството на културата ще осигури средства за разширението на базата на Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас след представяне на окончателния проект. Между ръководството на учебното заведение и ресорното министерство вече е осъществена кореспонденция. Изпратена е информация за проекта и предстоящите действия по него.

„В момента в 6 училища по изкуствата в страната текат ремонтни дейности и преустройства. Надявам се, че през следващата година в този списък ще е и НУМСИ "Професор Панчо Владигеров". Има технически проблеми по проекта, те се отстраняват и са преодолими, като в най-скоро време документацията ще бъде приведена в необходимия вид. Училището се развива непрекъснато и има голяма роля в културния живот на Бургас. Новите специалности – „Рекламна графика“ и „Сценичен костюм“ дават възможност на деца с художествен талант да се обучават. С очакваното разширение ще бъдат обособени и оборудвани модерни ателиета“, каза още Диана Саватева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Искаме да се запази гласуването с машини, казват бургазлии

Премахването на машинното гласуване ще улесни манипулирането на изборния вот, смятат мнозинството от анкетираните бургазлии. По-голямата част от тях биха искали да се запази възможността да гласуват с машини. "След като машините са бъдещето, ще се науча и ще гласувам ..." "По този начин се избягва всякаква фалшификация на  документи... И..

публикувано на 12.07.19 в 14:40

Площадът в село Горица ще носи името на Димитър Майски

На своето редовно заседание Общинският съвет в Поморие единодушно прие предложението на кмета Иван Алексиев площадът пред кметството в с. Горица да носи името на Димитър Майски – бивш кмет на селото. Идеята за именуването на площада възникна по време на тържественото  откриване на паметна плоча на Димитър Майски . Димитър Майски има основен принос за..

публикувано на 11.07.19 в 17:21

Местните избори ще бъдат на 27 октомври

Президентът Румен Радев насрочи със свой указ изборите за общински съветници и кметове да се състоят на 27 октомври 2019 г. Това съобщиха от  прессекретариата на държавния глава. Указът на президента е на основание чл. 98, т.1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 4, ал.1 от Изборния кодекс.

публикувано на 10.07.19 в 16:23

Отхвърлиха ветото на президента върху параграфи от Закона за Черноморското крайбрежие

Ветото на президента върху два параграфа на Закона за Черноморското крайбрежие бе отхвърлено от парламента. Закона подкрепиха 143-ма депутати, а президентското вето - 66. Закона подкрепиха ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". "Против" бяха депутатите от БСП. След 6 месеца ще има правила за създаване на свободни зони за къмпингуване...

публикувано на 10.07.19 в 11:51

Сливен ще се побратимява с Ниш

Предстоящото побратимяване на Сливен със сръбския град Ниш бе сред акцентите от днешния брифинг на общинското ръководство. На него стана ясно още, че предстои и задълбочаване на отношенията на града под Сините камъни с полския град Бидгошч. По думите на заместник-кмета Стоян Марков това предстои да се случи на международна среща на трите града през..

публикувано на 05.07.19 в 15:26

ВМРО - Бургас: Финансово трябва да се стимулира само отговорното родителство

Само родители със средно и по – високо образование да получават еднократна финансова помощ при раждането на дете в Бургас предлагат от местната структура на ВМРО. Това е залегнало в проект за Правилник за насърчаване на отговорното родителство, който вече е входиран в Общинския съвет и подлежи на обществено обсъждане до 3 август, това съобщи на..

публикувано на 03.07.19 в 14:38

БСП Бургас: Общината да дава по 1000 лв. за новородено дете

БСП Бургас предлага Общината да дава по 1000 лв. за новородено дете, когато родителите са работещи и осигурени. Социалистите настояват и таксата за детска градина  да не надвишава 25 лева. Христо Панайотов заяви: Ние сме за намаляване на таксите в детските градини до ниво от 25 лева на месец. Смятаме, че това е напълно приемлива  стойност.  На..

публикувано на 02.07.19 в 14:08